Det är lätt att lockas av de riktigt stora städernas utbud och folkliv, men visst har småstaden också sin charm, med naturen inpå knuten och ett lugnare tempo. Här kommer vår lista över världens vackraste småstäder.


 

|Colmar, Frankrike

Den här charmiga staden i franska Alsace är känd för sina brokiga korsvirkeshus och vindlande kullerstensgator. Den ståtliga Saint-Martin-kyrkan från 1235 och det historiska museet Unterlinden får inte missas.

Colmar, Frankrike
Franska staden Colmar en solig dag © Shutterstock

 

|Bibury, England

Bibury är en liten by i Gloucestershiredelen av Cotswolds invid floden Coln. Det fågelrika våtmarksområdet Rack Isle samt Arlington Row, som kantas av vävarnas gamla pittoreska hus, är två av de viktigaste sevärdheterna.

Bibury, England
Gammal gångbro och traditionella Cotswoldhus i Bibury © Shutterstock

 

|Göreme, Turkiet

Den här staden ser ut som om den vore hämtad ur sagornas värld. Det bästa sättet att uppleva Göreme på är från luften – hoppa in i en varmluftsballong och flyg över det spektakulära landskap som utgör Kappadokien, med mängder av grottor och ”sagoskorstenar”.

Göreme, Turkiet
Med varmluftsballong över Kappadokien © Shutterstock

 

|Morro de São Paulo, Brasilien

Tiden går avgjort långsammare i Morro de São Paulo, en romantisk by på ön Tinharé. Njut av bilfria vidder och ägna dagarna åt att ströva på de palmkantade stränderna och att bada i det lugna, grunda vattnet.

Morro de Sao Paulo, Brasilien
”Första stranden” i Morro de São Paulo © Shutterstock

 

|Essaouira, Marocko

Essaouira är en uppfriskande alternativ till de dammiga vägarna och labyrintiska soukerna i Marrakech. Se stadens nötta blå båtar slåss mot tidvattnet, promenera på de vindlande gatorna och avnjut dagens fångst på en restaurang.

Essaouira, Marocko
Essaouira på Atlantkusten © Shutterstock

 

|Lunenburg, Nova Scotia, Canada

Den charmiga hamnstaden Lunenburg har en intressant historia. Lär dig mer om dess turbulenta sjöfartsarv på det hyllade Fisheries Museum och beundra områdets färggranna hus innan dagen avslutas på någon av de många familjeägda restaurangerna.

Lunenburg, Nova Scotia
Lunenburgs sjösida i den kanadensiska provinsen Nova Scotia © Shutterstock

 

|Shirakawago, Japan

Shirakawago är mest känt för sina gassho-zukuri-hus, som kännetecknas av brant sluttande halmtak. Den lilla bergsbyn, som ännu inte helt invaderats av turister, ger en unik inblick i traditionellt japanskt byliv.

Shirakawago, Japan
Världsarvslistade Shirakawago © Shutterstock

 

|Camden, Maine, USA

Kuststaden Camden är som allra vackrast i höstskrud, men charmig året om. Beundra utsikten från hamnen och – om vädret tillåter – vandra i Camden Hills State Park.

Camden, Maine, USA
Flygbild av Camden i höstfärger © Shutterstock

 

|Luang Prabang, Laos

Luang Prabang ligger där Nam Khan-floden rinner samman med Mekongfloden i norra Laos. Det är en fascinerande plats med en rik klosterkultur och historia, och landskapet är otroligt vackert. Här finns också en intressant blandning av arkitekturstilar: konstfulla stenpagoder står sida vid sida med enkla trähus och eleganta bostadshus i kolonialstil.

Luang Prabang, Laos
Gata i Luang Prabang © Shutterstock

 

|Bled, Slovenien

Trots sin ringa storlek är den pittoreska staden Bled en av Sloveniens populäraste turistorter. Den ligger vid foten av Juliska alperna och har både en medeltida fästning och ett museum. Stadens charmiga kyrka ligger på en liten ö i den stilla Bledsjön.

Bled, Slovenien
Bledsjön och kyrkan på ön © Shutterstock

 

|Manali, Indien

Den här lilla indiska staden lever på adrenalin. Här uppe bland Himalayas berg, på 1830 meters höjd och vid den vilda Beasfloden, väntar ett paradis för vandrare, klättrare och skidåkare.

Manali, Indien
Den gröna staden Manali © Shutterstock

 

|Port Fairy, Australien

Den lilla fiskebyn Port Fairy vid Great Ocean Road är osannolikt nog värd för en av Australiens största musikfestivaler: Port Fairy Folk Festival. Men det gör inget om du inte lyckas pricka in detta kulturevenemang: då kan du i stället botanisera bland de många antikaffärerna eller fördjupa dig i regionens sjöhistoriska arv.

Port Fairy, Australien
Port Fairy vid Great Ocean Road © Shutterstock

 

|Telluride, Colorado, USA

Telluride i Klippiga bergen förtjänar verkligen klassificeringen som National Historic Landmark District. Staden ligger inbäddad i en kanjon och omges av makalös natur. Men Telluride har också en rad intressanta konsthallar. Det är värt att tajma besöket med den högklassiga Telluride Jazz Festival.

Telluride, Colorado, USA
Centrala Telluride om våren © Shutterstock

 

|Picton, Nya Zeeland

Den här trevliga hamnstaden är perfekt som utgångspunkt för att utforska de dränkta floddalar som utgör Marlborough Sounds, och som bjuder på ett fascinerande marint djurliv och grönskande berg. Själva staden lockar också: lapa sol på en sandstrand och ät dagens fångst av fisk och skaldjur på någon av de många restaurangerna.

Picton, Nya Zeeland
Berömda hamnstaden Picton © Shutterstock

 

|Sitka, Alaska, USA

Granskog omgärdar den här kuststaden som även har sällskap av det storslagna Mount Edgecumbe. Sitka har ett fascinerande ryskt arv, som bland annat märks i den ståtliga rysk-ortodoxa kyrkan St Michael’s Cathedral i centrala staden.

Sitka, Alaska
Centrala Sitka © Shutterstock

 

|Portree, Isle of Skye, Skottland

Livliga Portree är Skyes hjärta. När du har beundrat den charmiga hamnen med de färgglada husen och avnjutit en traditionell cullen skink (fisksoppa) inne i stan kan du fortsätta längre in i Högländerna och upptäcka den här fenomenala öns oländiga kust, karga bergstoppar och rika djurliv.

Portree, Isle of Skye, Skottland
Portree strax före solnedgången © Shutterstock

 

|Zhouzhuang, Kina

Den här staden är känd för sina kanaler och går under smeknamnet ”Kinas Venedig”. En tur med gondol rekommenderas för att se de eleganta stenbroarna och vitkalkade husen som är vackert upplysta på kvällen.

Zhouzhuang, Kina
Kanal i Zhouzhuang © Shutterstock

 

|Reine, Lofoten, Norge

Reine är en av de undersköna Lofotenöarna med rader av enkla fiskarstugor – rorbuer – intill vattnet. Här kan man vandra upp på Reinebriggen (inget för nybörjare), som reser sig högt över byn, eller paddla ut på det glittrande havet i en kajak. Om man har tur kan man få uppleva norrsken.

Reine, Lofoten, Norge
Reine i norska Lofoten © Shutterstock

 

|Trinidad, Cuba 

Medelpunkten i den här avslappnade kubanska staden är Plaza Mayor, som omges av Museo Historico Municipal och Iglesia y Convento de San Francisco. Strosa på kullerstensgatorna och insup kolonialarkitekturen och stadens gammaldags charm.

Trinidad, Cuba
Färggrann traditionell bebyggelse i Trinidad © Shutterstock

 

|Hallstatt, Österrike

Det är lätt att förstå att Hallstatt blivit vald till Österrikes vackraste stad, med de enastående bergsvyerna, bebyggelsen i dämpat rosa och gult, och det pittoreska läget vid en sjö. En rundtur i de gamla saltgruvorna rekommenderas också.

Hallstatt, Österrike
Brukssamhället Hallstatt i gryningsljus © Shutterstock

 

|Holland, Michigan, USA

Holland lider ingen brist på småstadscharm med sina fjällpanelshus och välordnade gator. På våren firas stadens nederländska arv, då miljontals tulpaner pryder gatorna (som för tankarna till nederländska tulpanregionen Bollenstreek) och invånarna samlas för att delta i traditionella danser.

Holland, Michigan, USA
Mängder av tulpaner under den årliga tulpanfestivalen i Holland © Shutterstock

 

|Manarola, Italien

Manarola är en av de mest omtyckta byarna i Cinque Terre. De färgglada husen staplar sig runt en bergsklyfta som sluttar brant mot den bergiga kusten. Missa inte att provsmaka ett glas kallt Sciacchetrávin (stadens stolthet) under besöket.

Manarola, Italien
Vy över Manarola © Shutterstock