Berlin, Hamburg och Frankfurt lockar miljoner besökare varje år. München är känt för sina ölhallar och fantastiska museer, medan uppstickaren Düsseldorf blir allt mer populärt med spännande gallerier och intressant ny arkitektur vid floden.

Men det är ändå Tysklands mindre städer som kan ge bäst inblickar i landets regionala arv. Här har vi valt fem av de mest intressanta.


 

|1. Bad Homburg, Hessen

Ordet ”Bad” i namnet reflekterar stadens 1800-tal, då den var en förnäm kurort. I skogtäta Kurpark finns byster av kungligheter som kom hit för att njuta av den friska luften i Taunusbergen och det mineralrika vattnet i Elisabethenbrunnen – Bad Homburgs mest vördade källa.

Kasinot, Spielbank Bad Homburg, har sedan 1841 varit en viktig del av stadens sociala liv. Det blev så omtyckt av de ryska besökarna att en ortodox kyrka snart uppfördes i närheten.

De pittoreska korsvirkeshusen berättar något om hur gammal den gamla staden verkligen är. Lantgrevarnas slott, med sitt karaktäristiska vita torn, blev den tyska kejsarens sommarresidens år 1866. Slottsparken med sin barockträdgård är vacker att promenera i.

Missa inte: Puben och bryggeriet Graf Zeppelin har en ansenlig ölträdgård och ligger på platsen där den tyska kejsaren inspekterade sina luftskepp 1910. Du kan provsmaka regionala delikatesser som den berömda gröna såsen (Grüne Soße) med potatis och kokt ägg och pubens egna öl. Från entrén har man fin utsikt över grannen Frankfurts silhuett.

Bad Homburg, Tyskland
Slottsträdgården i Bad Homburg © Shutterstock

 

|2. Görlitz, Sachsen

Tysklands östligast belägna stad har använts som filminspelningsplats ett antal gånger de senaste åren. Scener ur Hollywoodfilmerna Inglourious Basterds (2009) och The Reader (2008) spelades in på gatorna i Görlitz, som klarade sig genom andra världskriget utan större skador. Lobbyscenerna i The Grand Hotel Budapest (2014) filmades i ett före detta varuhus med jugendinteriör i centrala Görlitz.

När andra världskriget tog slut blev floden Neisse gränsen mellan Tyskland och Polen. Den östra delen av staden, på andra sidan floden, döptes om till Zgorzelec. Man kan nu gå över ”Vänskapsbron”, som förenar de två länderna. Bäst utsikt över den gotiska Peter-Paulskyrkan har man antagligen från den östra sidan av Altstadtbrücke.

Missa inte: Njut av den stadiga sachsiska kokkonsten på Obermuehle Görlitz, som ligger vid floden. Restaurangen brygger sitt eget öl. När det börjar mörkna kan man strosa i den stämningsfulla gamla staden och se Görlitz upplysta medeltidstorn.

Görlitz, Tyskland
Vy över Peter-Paulskyrkan © Shutterstock

 

|3. Rothenburg ob der Tauber, Bayern

Färggranna korsvirkeshus, kullerstensgator och en drygt tusenårig historia gör charmiga Rothenburg, med 11 000 invånare, till en av Tysklands mest besökta städer.

En del av populariteten beror på att Rothenburg ligger längs den ”romantiska vägen”, en 41 mil lång vacker väg som slingrar sig förbi en rad pittoreska städer mellan Würzburg och Füssen.

Gå ut tidigt och utforska gränderna och de 46 försvarstornen i den här smått sönderfotograferade, muromgärdade staden innan alla andra gör det. Rådhuset är utan tvekan den mest kända av Rothenburgs alla renässansbyggnader.

Rothenburgborna är också stolta över att Jorge Mario Bergoglio, numera påve Franciskus, lärde sig tyska i staden.

Missa inte: Gå längs den fyra kilometer långa gångbanan runt stadens mur och få en smidig överblick av stadens medeltidshistoria. Den som vill veta mer om brott och straff på medeltiden kan gå och se de ruggiga men ändå fascinerande utställningarna på Mittelalterliches Kriminalmuseum.

Rothenburg ob der Tauber, Tyskland
Rothenburg ob der Tauber © Shutterstock

 

|4. Stralsund, Mecklenburg-Vorpommern

Den kompakta och före detta svenska Hansastaden Stralsund ligger vid Strelasund som skiljer det tyska fastlandet från ön Rügen.

Om man går uppför den branta trätrappan till utsiktsterrassen i Mariakyrkan får man fin utsikt över Stralsunds gotiska tegelfasader. Det gavelprydda Wulflamhaus, som ligger mellan de pastellfärgade husen på Alter Markt, och Nikolaikirche är två av de mest kända byggnaderna i den gamla stadskärnan, som har förklarats som världsarv av Unesco.

Den moderna arkitekturen i Ozeaneum, ett akvarium och havsmuseum, sticker ut från den övriga gamla bebyggelsen i hamnen.

Missa inte: Ät i det gamla hamnmagasinet där restaurangen Speicher 8 ligger. Lokalt fångad fisk förekommer flitigt i menyn.

Ozeaneum, Stralsund
Ozeaneum © Dorling Kindersley Ltd/Alex Havret

 

|5. Weimar, Thüringen

Universalgeniet Johann Wolfgang von Goethe och filosofen Friedrich Nietzsche är två berömdheter som lämnat jordelivet i just Weimar, vars palats och parker är ett arv från perioden då staden var säte för ett furstligt hov präglat av upplysningstiden.

Goethe-Nationalmuseum ger en inblick i Goethes liv och verk. Goethe står även staty tillsammans med Friedrich Schiller utanför Tyska nationalteatern, där Weimarrepublikens författning arbetades fram.

Bauhausskolan hade sina rötter i Weimar, under Walter Gropius. Man kan följa med på studentledda rundturer på universitetscampuset och se platser som förknippas med Bauhausrörelsens första tid. Mitt emot teatern ligger ett Bauhausmuseum.

Missa inte: Om du befinner dig i Weimar i mitten av oktober kan du besöka den årliga lökmarknaden, en tre dagar lång festival som firades för första gången 1653. Njut av levande musik och något att tugga på och dricka från salustånden.

Weimar, Tyskland
Skulpturen av Goethe och Schiller © Shutterstock