Upptäck det bästa i ett otroligt land

Japan är en fascinerande blandning av snabbföränderlig modernitet och uråldriga traditioner, och här finns massor av fantastiska sevärdheter – från det neonupplysta Tokyo och det grönskande Kyoto med sina många tempel till det bergiga inlandet, där det finns teplantager, gamla borgar och varma källor. Utbudet av saker att se och göra är nästan hisnande.

Beroende på om man är ute efter en rejäl dos spännande kultur, vill prova den bästa japanska maten eller längtar efter att hinna med så många sevärdheter som möjligt på kort tid, följer här tre olika förslag som kan fungera som inspiration för en tvåveckorsvistelse i Japan.

 

|Förslag 1: för den som vill maxa antalet sevärdheter

Rutt: Tokyo—Hakone—Nikko–Nagano–Yudanaka—Narita

Inled tvåveckorsresan på jakt efter Japans absoluta höjdpunkter med att utforska huvudstaden, Tokyo. Börja i den dynamiska stadsdelen Shinjuku, som fullkomligt exploderar av färg från alla neonljus och reklamskyltar, och korsa den ständigt lika trafikerade Shibuyakorsningen.

Shibuyakorsningen, världens mest trafikerade
Världens mest trafikerade övergångsställe © Shutterstock

De breda gatorna i Ginza – Tokyos shoppingområde för finsmakare – är perfekt för den som vill ägna sig åt att gå i affärer. Missa inte att äta pinfärsk sushi på någon genuin japansk restaurang.

Den som vågar kan beställa fugu sashimi, på den giftiga blåsfisken – det krävs minst fyra års erfarenhet av att tillreda den vanskliga rätten innan kocken får servera den.

blåsfisk, fugu
Fugu sashimi på blåsfisk © Shutterstock

Fly huvudstadens larm och hitta zen i Hakone, en bergsby i närheten av Tokyo som är känd för sina onsen (varma källor) och utsikten mot Japans ikoniska vulkan, berget Fuji.

Fuji, utsikt från Hakone
Utsikt mot berget Fuji från Hakone © Shutterstock

Ett par timmars resa norrut ligger tempelstaden Nikko, med flera världsarvsklassade tempel och den ganska okända Takinooleden – en buddhistisk pilgrimsled som går genom en urskog med cederträd. Fortsätt resan runt sjön Chuzenji, ett lite avsides resmål som belönar besökare med ett vackert skogslandskap, framför allt på hösten, när löven sprakar i rött och guld.

Kegonfallen, nära sjön Chuzenji
Kegonfallen vid sjön Chuzenji © Shutterstock

Från närbelägna Utsunomiya kan man ta höghastighetståget Shinkansen till Nagano, och den legendomsusade ninjaskolan Togakure.

Hoppa därefter på lokaltåget till Yudanaka, där man kan koppla av i 400-åriga Shibu Onsen, en anrik stad känd för sina många varma källor och traditionella badhus.

Staden Shibu Onsen, känd för varma källor
Shibu Onsen © Shutterstock

Tillbringa natten på ett ryokan, ett traditionellt japanskt värdshus, och njut av att bada i de varma källorna i närheten.

Tillbaka i Tokyo är det dags att avrunda resan med ett besök i den lilla staden Narita. Köp underbart god gatumat från stånden runt Naritasantemplet, eller gå på en tonfiskauktion i gryningen på grossistmarknaden.

Detalj på tempel, Narita
Detalj på Naritasantemplet © Shutterstock

|Förslag 2: för kulturintresserade

Rutt: Kyoto—Osaka—Himeji—Hiroshima

Hyser du en hemlig längtan efter att få uppleva japansk kultur? Då ska du styra kosan mot den gamla huvudstaden, Kyoto, vars gamla bebyggelse är upptagen bland Unescos världsarv. Kyoto som ligger i Kansairegionen klarade sig undan de bomber som andra städer drabbades av under andra världskriget, och är därför det perfekta stället för den som vill få uppleva ett mer traditionellt Japan.

Gammal bebyggelse, Kyoto
Kyotos gamla kvarter © Shutterstock

I ”de tiotusen templens stad” passar det bra att inleda med ett besök i Fushimi Inari-helgedomen, som är ett iögonfallande byggnadskomplex som breder ut sig på berget Inaris skogklädda sluttningar. Fotografera den fantastiska solnedgången över Kyoto från Yotsutsujikorsningen innan det är dags att leta sig nedåt igen, genom oräkneliga, cinnoberröda torii (tempelportar) till bergets fot.

Röda tempelportar, Fushimi Inari
Fushimi Inari-helgedomens rad av röda tempelportar © Shutterstock

Lite senare kan man strosa på gatorna i den gamla stadsdelen Gion, och lära sig mer om traditionella former av underhållning genom att gå på en geishaföreställning.

Glöm inte att besöka bambuskogarna i Arashiyama innan du lämnar Kyoto – här kan man köpa glass smaksatt med det gröna teet matcha från lokala gatuförsäljare innan man träder in i skogens skuggande grönska.

Arashiyamas bambuskog
Bambuskog i Arashiyama © Shutterstock

Nästa stopp är den historiska handelsstaden Osaka. Osaka ligger i framkant när det gäller japansk samtidskultur – här finns en bred musik- och humorscen, och här ligger även några av landets bästa restauranger.

Med det sagt ska man inte missa att gå på en traditionell kabuki-föreställning: dessa klassiska japanska dansdramer bjuder ofta på praktfulla kostymer, och färgstarka masker och peruker.

Kabuki, skådespelare
Kabukiskådespelare © Shutterstock

Det snudd på magiska palatset Himeji från 1333 är nästa stopp på resan. Det vackra världsarvet, som kan föra tankarna till en fågel på väg att ta till flykten, är ett av Japans allra vackraste byggnadsverk. Besöker man Himeji i april kan man ha lyckan att få se det förtrollande palatset insvept i skyar av körsbärsblom.

Himejipalatset och körsbärsblom
Himejipalatset under körsbärsblomningen © Shutterstock

Ta Shinkansen från Himeji till Hiroshima, och fredsmonumentet Genbakudomen, som är upptaget på Unescos lista över världsarv. Det här var en av få byggnader som stod kvar efter atombomben 1945, och monumentet är ett gripande minnesmärke över dem som förlorade livet.

Fredsminnesmärket i Hiroshima
Genbakudomen © Shutterstock

Avsluta resan med ett besök på närbelägna ön Miyajima och beundra den berömda flytande tempelporten i solnedgången.

 

|Förslag 3: för matfantaster

Rutt: Kobe—Osaka—Kyoto—Uji—Nara

På senare år har Japan blivit synonymt med gastronomi, och Kansairegionen kallas ofta ”världens kök”. Varje kulinarisk resa bör starta i Kobe, där man kan provsmaka den världsberömda Kobebiffen, som får det att vattnas i munnen.

Kobebiff
Det berömda köttet från Kobe © Shutterstock

I Osaka är det lätt att förälska sig i stadens paradrätt, okonomiyaki. Matpannkakan som är gjord på kål kan toppas med godsaker som räkor, fläskkött eller bläckfisk.

Okonomiyaki, japansk pannkaka från Osaka
Matpannkaka från Osaka © Shutterstock

Är man fortfarande hungrig kan man bege sig Kuromon Ichiba-marknaden, där man kan njuta av nylagade yakitori (kycklingspett) och sötsaker smaksatta med matchate.

Fortsätt matresan i Kyoto, och ät dig genom gatan Shijo Dori, som kantas av små butiker som säljer lokala delikatesser. Efter en god natts sömn på ett ryokan är det framåt eftermiddagen dags att slå sig ner för en kaiseki – den traditionella middagen med många olika små rätter är unik för regionen.

Kaiseki, smårätter
Kaiseki, middag med många rätter © Shutterstock

Glöm inte att prova sukiyaki i stadsdelen Pontocho – den utsökta rätten som tillagas vid bordet består av tunt skivat nötkött och tofu som serveras i en mäktig buljong tillsammans med bladgrönsaker.

Sukiyai
Ångande varm sukiyaki © Shutterstock

Näst sista stoppet är staden Uji, som ligger mellan Kyoto och Nara. Här kan man vandra genom teplantagerna som omger staden och passa på att lära sig mer om den japanska teceremonins ritualer.

Nara ligger bara en kort tågresa bort. Det här är en av Japans äldsta städer, och flera av templen är klassade som världsarv. Här ska man sikta in sig på att smaka kakinoha-zushi– sushi vackert inslagen i persimonblad – som hör till de mest omtyckta snacksen i staden.

kakinoha-zushi
Sushi inslagen i persimonblad © Shutterstock

Vill man ha en både god och nyttig efterrätt kan man prova yamato no tsurushigaki​ – utsökt, torkad persimon. Avsluta den kulinariska upptäcktsresan med att smaka den annorlunda rätten narazuke, som består av frukt och grönsaker som lagts in flera gånger i sake kasu, en restprodukt från tillverkningen av sake.

Narazuke
Narazuke © Shutterstock