Europas själ återfinns inte på någon mytisk plats utanför allfarvägarna. Snarare hittar man den på själva allfarvägen, eller kanske allfarsstigen – de vältrampade leder som väver ett nät över landskapet, från berg till hav och allt däremellan. Här presenterar vi tio av de vackraste vandringsvägarna i Europa, från familjevänliga till mer extrema.


 

|1. South West Coast Path, England

Bäst för: kustdramatik

Sammanlagd längd: 1 014 kilometer

Sammanlagd tidsåtgång: 6–8 veckor

Storbritanniens längsta nationalled är också den vackraste och mest varierade. Den lockar med romantiska fiskebyar, sälar och brugdhajar, höga klippformationer, exmoorponnier och läckra cornish pasties.

Leden klamrar sig fast längs kusterna i Somerset, Devon, Cornwall och Dorset och införlivar över 35 000 meters stigning – nästan fyra gånger så stor som på Mount Everest.

För barnfamiljer finns det också gott om korta, lättillgängliga sträckor med inbjudande sandstränder och glasskiosker.

South West Coast Path, England
Vandrare på South West Coast Path i närheten av Mawgan Porth © Shutterstock

 

|2. Tour du Mont Blanc, Frankrike/Schweiz/Italien

Bäst för: alpmagi

Sammanlagd längd: 170 kilometer

Sammanlagd tidsåtgång: 9–12 dagar

Den här klassiska vandringsleden gör en ringdans på hög höjd runt Alpernas högsta topp, i en slinga som leder moturs genom tre länder.

De flesta vandrare inleder turen i franska Les Houches, fortsätter så småningom in i Italien och därefter sydvästra Schweiz. Längs vägen kan man förvänta sig att råka på murmeldjur och gems, samt många andra vandrare i de trivsamma bergshyttorna.

Det är en utmanande vandring, men den utlovar också riklig belöning.

Tour du Mont Blanc
En alpstenbock med glaciären Mer de Glace i bakgrunden © Shutterstock

 

|3. Fiskarnas stig, Alentejo, Portugal

Bäst för: skaldjur och surfing

Sammanlagd längd: 75 kilometer

Sammanlagd tidsåtgång: 4–5 dagar

År 2012 invigdes ett fyrtio mil långt system av vandringsleder – Rota Vicentina – i de orörda sydvästra delarna av Portugal.

Den främsta av dem alla är ”Fiskarnas stig”, som löper längs kusten mellan Odeceixe och Porto Novo. Gå på upptäcktsfärd bland vitkalkade fiskebyar, klippor översållade med blommor och otillgängliga stränder i naturparken Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Och kom hungrig – här finns fantastiska skaldjur.

Rota Vicentina, Portugal
Vandring på sanddyner på Rota Vicentina © Shutterstock

 

|4. Laugavegurinn, Island

Bäst för: geologinördar

Sammanlagd längd: 55 kilometer

Sammanlagd tidsåtgång: 3–4 dagar

I ett land som svämmar över av överjordiska landskap – när Nasa skulle förbereda sina astronauter för den första månlandningen skickade de dem till Island – tar leden mellan Landmannalaugar och Þórsmörk rymdlandskapet till en ny nivå.

Vandrarna går över karga, färgskiftande berg av strimmig ryolit, och passerar overkligt blå sjöar, svarta lavafält och rykande ånghål på geotermiska fält.

Det är ingen superkrävande led, men var förberedd på plötsliga väderomslag.

Laugavegurinn, Island
Vandrare på den vackra Laugavegurinn i naturreservatet Fjallabak på Island © Shutterstock

 

|5. Camino de Santiago, Spanien

Bäst för: att gå i pilgrimernas spår

Sammanlagd längd: cirka 800 kilometer

Sammanlagd tidsåtgång: 30 dagar (beroende på väg)

Världens mest kända pilgrimsled är inte en led utan många stigar som sträcker sig västerut från Pyrenéerna till vallfartskyrkan i Santiago de Compostela, där aposteln Jakob den äldre sägs ligga begravd.

Den populäraste leden går västerut från Saint-Jean-Pied-de-Port via tjurfäktningsstaden Pamplona till de gotiska kyrkorna i León och slutligen den vackra medeltidsstaden Santiago de Compostela.

Den som vill ha ett smakprov av pilgrimsleden kan i stället gå den förlängda etappen Camino Finisterre, som leder från kyrkan och ut till kusten. Vandringen tar omkring tre dagar.

Camino De Santiago, Spanien
Kap Finisterre © Shutterstock

 

|6. Peaks of the Balkans, Albanien/Montenegro/Kosovo

Bäst för: otillgängliga bergsbyar

Sammanlagd längd: 192 kilometer

Sammanlagd tidsåtgång: 10–12 dagar

Att vandra genom ”de fördömda bergen” kanske inte ser ut som någon bra idé på pappret, men låt dig inte avskräckas – i den här bergskedjan, som är en del av Dinariska alperna, finns makalös vandringsterräng.

Leden Peaks of the Balkans har öppnat den här otillgängliga regionen för vandrare, som kan gå längs en slingrande väg i de övre delarna av Albanien, Montenegro och Kosovo, och göra hembesök hos bybor i små samhällen där tiden tycks ha stannat.

Vandringen är inte så svår, men man bör ha med sig en lokal guide som känner till vägen.

Kotorbukten
Kotorbukten omgiven av ett vackert bergslandskap © Shutterstock

 

|7. GR 20, Korsika, Frankrike

Bäst för: att utmana bergen

Sammanlagd längd: 170 kilometer

Sammanlagd tidsåtgång: 15 dagar

Den mest storslagna av Frankrikes Grandes Randonnées (långa vandringsleder) låter tåliga vandrare mäta sig mot de tuffaste lederna i Korsikas bergiga inland.

Den här krävande leden löper söderut från Calenzana i närheten av Calvi till Conca, norr om Porto-Vecchio. Terrängen består av tätbevuxen, buskliknande macchia, och stigarna är ofta branta och steniga. Övernattning sker i stugor, refuges.

Belöningen som väntar är ett av Europas mest storslagna landskap – och den oslagbara känslan av att ha klarat av något stort.

Vandringsled, Korsika
GR 20 på Korsika © Shutterstock

 

|8. Faulhornweg, Schweiz

Bäst för: en dags alplycka

Sammanlagd längd: 16 kilometer

Sammanlagd tidsåtgång: 6 timmar

Panoramavyerna blir inte mer widescreen än de är på den här spektakulära alpleden. I norr breder den cyanblå Brienzsjön ut sig öster om Interlaken, och i söder tornar de resliga topparna Eiger, Jungfrau och Mönch upp sig.

Det här är en dagsetapp i underskön natur, som inleds med en färd med kuggstångsbana upp till Schynige Platte och avslutas med berget First i närheten av Grindelwald.

Barnfamiljer kan bege sig till närbelägna Mürren, där det finns en två kilometer lång äventyrsled för barn.

Faulhornweg, Schweiz
Vandring i närheten av Schynige Platte © Shutterstock

 

|9. Sentiero degli Dei, Italien

Bäst för: makalös medelhavsutsikt

Sammanlagd längd: 8 kilometer

Sammanlagd tidsåtgång: 3 timmar

”Gudarnas stig” är ingenting för höjdrädda – de hisnande vyerna mot Amalfikusten känns i bröstet.

Men vägen till denna medelhavsvy går längs en enkel vandringsled utmed gamla åsnestigar, mellan den lilla bergsbyn Agerola till Nocelle i närheten av Positano, förbi oräkneliga vinodlingar och steneksdungar.

Sentiero degli Dei, Italien
Positano och Amalfikusten sedda från ”Gudarnas stig” © Shutterstock

 

|10. Nationella blå leden, Ungern

Bäst för: historiska sevärdheter

Sammanlagd längd: 1 128 kilometer

Sammanlagd tidsåtgång: 45–60 dagar

Europas äldsta längre vandringsled är inte enbart intressant för sin ålder (den märktes ut redan 1938), utan för att den sträcker sig över hela landet – från bergstoppen Írottkő på gränsen mot Österrike till byn Hollóháza vid gränsen mot Slovakien.

På vägen passerar man kända ungerska resmål som Budapest, Balatonsjön och Donaukröken, samt mängder av slott, fästningar och fantastiska utsiktsplatser.

Ork kvar? Den blå leden ingår i den så kallade Europaleden, som sträcker sig 11 800 kilometer från Tarifa i södra Spanien till Larnaca på Cypern. Där har vi en riktig utmaning!

Budapest, Ungern
Széchenyibadet i Budapest © Shutterstock