Berlin är sprängfullt av spännande saker att se och göra. För att vara en så stor stad med väl spridda sevärdheter är Berlin dessutom förvånansvärt lättnavigerat, och den utmärkta kollektivtrafiken forslar geschwint besökaren mellan allt det roliga. Här kommer några tips för alla som ska besöka staden.
Bauhaus-Archiv
Konstskolan Bauhaus grundades av Walter Gropius år 1919 och var en av 1900-talets mest inflytelserika. Den vita byggnaden med glasklädda gavlar var en bearbetning av Walter Gropius originalritning, utförd av Alexander Cvijanovic. Huset byggdes 1976–1979. Här finns arkivet, ett bibliotek och utställningssalar.
Klingelhöferstrasse 14.

Glienicker Brücke
Ta S-Bahn till Wannsee och ströva längs vattnet, eller ta en båttur på Havel. Från Wannsee kan man också ta en buss till Glienicker Brücke, som var gränsbro mellan Västberlin och Östtyskland efter andra världskriget och fram till 1989. Bron, som blev berömd tack vare John le Carrés spionromaner, bjuder på makalös utsikt.

Badeschiff
Ett gammalt fartygsskrov har byggts om till en skimrande blå ö i Spree och är stadens coolaste ställe för ett dopp. Sommartid utökas badet med en sandstrand och bar med dj. När solen gått ned flyttar gästerna bort till nattklubbsbåten Hoppetosse, som ligger förtöjd i närheten.
Eichenstrasse 4.

Tiergarten
Berlins näst största park (efter Tempelhofer Park, se längre ner) breder ut sina 200 hektar mitt i Berlin. Det var från början kurfurstens jaktmarker som under 1830-talet omvandlades till en park av Peter Joseph Lenné. Parken skadades under och efter andra världskriget, och Triumfavenyn förstördes helt. Nu har man med hjälp av nya planteringar återinfört Tiergarten som berlinarnas favoritmötesplats. Vägarna kantas med statyer av berömdheter som Goethe och Wagner. Mitt i parken ligger en stor rondell som kallas Grosser Stern och omges av monument som det över Bismarck, den tyske rikskanslern (1815–1898).

Currywurst
Currywurst är en genuint berlinsk specialitet som skapades före andra världskriget, och som numera är en lika viktig del av Berlin som vilken sevärdhet som helst. Rätten består av grillad, skivad korv som toppas med en currykryddad tomatsås och serveras på papperstallrik med plastbestick. Currywurst finns att köpa i matkiosker över hela Berlin. Konnopke (vid södra ingången av U-Bahn Schönhauser Allee) anses vara ett av de bästa ställena, och på Yellow Sunshine (Wiener Strasse 19) kan man få en vegansk variant.

De nordiska ambassaderna
Ingen annan ambassadbyggnad har väckt så mycket uppseende som de fem nordiska ländernas sammanhängande anläggning: de gröna fönsterluckorna öppnas och stängs beroende på dagsljuset. Nordische Botschaften byggdes mellan 1997 och 1999 och är ett exempel på djärv arkitektonisk form. Olika arkitekter ligger bakom respektive ambassad – Gert Wingårdh skapade den svenska. Här hålls regelbundna konstutställningar.
Mellan Klingelhöferstrasse och Rauchstrasse.

KaDeWe
Kaufhaus des Westens (KaDeWe) är Europas största varuhus. Det byggdes 1907 efter Emil Schaudts ritningar. Här kan man få tag på allt, men de flesta kommer hit för att besöka matavdelningen, ett finsmakarnas paradis med det största utbudet av matvaror i hela Europa. I affären finns flera små serveringar där man kan provsmaka olika delikatesser.

Tempelhofer Park
En stark symbol för det nya Berlin är den här historiska flygplatsen som har omvandlats till ett grönområde för allmänheten. Det är stadens största rekreationsområde, där man hittar förälskade par, stadsodlare, cyklister, skateboardåkare och folk som grillar och dricker öl, utövar taiji eller flyger drake.
Flughafen Tempelhof byggdes 1939 efter Ernst Sagebiehls ritningar och var då Tysklands största flygplats. Den stängdes för trafik 2008. Den gamla terminalbyggnaden kan besökas på en guidad tur.
Tempelhofer Damm 1.

Neue Synagoge
Nya synagogan var en gång Europas största. Den byggdes 1859–1866 efter Eduard Knoblauchs tekniskt avancerade ritningar och hade plats för 3000 besökare. Användandet av järn i tak och gallerier placerade den i framkanten av 1800-talets byggnadskonst. Den förstördes delvis under kristallnatten (då judiska affärer och synagogor plundrades och brändes ned av nazisterna) år 1938, och skadades svårt i bombningarna under andra världskriget. Efter kriget revs den, år 1958, och återuppbyggdes mellan 1988 och 1995. Den magnifika, ornamenterade kupolen syns på långt håll.
Oranienburger Strasse 28–30.

Corbusierhaus
Corbusierhaus var arkitekten Le Corbusiers bidrag till utställningen Interbau år 1957. Efter kriget rådde bostadsbrist i hela Europa, och det innovativa flerbostadshuset Unité d’Habitation var Le Corbusiers försök att lösa bostadsproblemen. Den mest kända byggnaden finns i Marseille, men han byggde även det här liknande huset i Berlin. För sitt Berlinprojekt ville Le Corbusier uppföra 500 tvåvåningslägenheter med integrerad service som postkontor, affärer, sporthall och förskola. Av ekonomiska skäl krymptes serviceutbudet. Husets proportioner blev också annorlunda än i originalplanen. Men den här mäktiga byggnaden blev ändå en milstolpe i Västberlins efterkrigsarkitektur. Somliga har fortsatt att betrakta den som en ”Wohnmaschine” (bomaskin) och förhållit sig fortsatt kritiska till de fängelselika korridorerna, som arkitekten kallade ”gator”. Andra hyllar de Bauhausinspirerade rena linjerna, de ljusa och luftiga lägenheterna och att arkitekturen befriats från allt som enbart är utsmyckning. Utsikten över Grunewald mot tv-tornet är storslagen.
Flatowallee 16.

Deutches Technikmuseum
Det här museet grundades 1982 och visar lokomotiv och järnvägsvagnar men också veteranbilar och flygplan. Här finns även utställningar om bland annat papperstillverkningens historia, tryckkonst, vävning och datorteknik. Välbesökta avdelningen Spectrum är särskilt populär hos barn, som kan få prova på olika experiment.
Trebbiner Strasse 9.

Fernsehturm
Missa inte att se Berlin från ovan från stadens tv-torn. Fernsehturm är fortfarande Berlins högsta byggnad, och en av de högsta byggnaderna i Europa. Det är 365 meter högt, och när vädret tillåter kan man se upp till 40 kilometer bort. Tornet byggdes 1969 efter en ritning av ett arkitektteam som bland andra bestod av Fritz Dieter och Günter Franke. Man tog även hjälp av svenska experter. Men idén till det höga tornet i socialrealistisk stil kom långt tidigare från Hermann Henselmann (som också låg bakom byggnadsprojekt på Karl-Marx-Allee). Inne i den stålklädda globen finns en utsiktsplattform som ligger 203 meter ovanför marken. De flesta besöker Tele-Café precis ovanför som snurrar ett helt varv på en halvtimme. Därifrån har man en oslagbar utsikt över Berlin om det är bra väder. Tyvärr är hissarna lite små, och köerna kan ibland vara långa.
Panoramastrasse 1a.
