Wales har perfekta förutsättningar för vandrare, med allt från den långa, dramatiska kusten till de höga bergskedjorna, som Snowdonia och Brecon Beacons. Här listar vi de tio bästa vandringslederna i Wales – från enkla promenader på stranden till tuffare vandringar i bergen.

 

|Från Abereiddy till Porthgain, Pembrokeshire

 

Bäst för: havsutsikten

Total längd: 6,4 kilometer

Tidsåtgång: 1,5 timmar

Den här korta leden täcker in ett av de allra vackraste avsnitten av Wales Coast Path, den första sammanhängande riksleden längs kusten.

Första stopp är den berömda Blå lagunen, som ligger i ett gammalt skifferbrott. Den hisnande platsen är populär för kajakpaddling och coasteering, som innebär att man (iförd hjälm och säkerhetssele) simmar, klättrar och hoppar fram längs vattnet.

Håll utkik efter djur utmed den natursköna kustvägen – i Pembrokeshire finns både gråsäl och knubbsäl, och från september till november kan man se kutar som uppehåller sig i vikarna nedanför leden.

Avrunda med fish and chips på The Shed i Porthgain och beundra de förfallna tegelbyggnaderna i den här ”Mejselhamnen”, som en gång i tiden var känd för sin export av skiffer och sten.

Blå lagunen, Wales
Blå lagunen i Pembrokeshire, Wales © Shutterstock

 

|Från Porthmadog till Portmeirion, Gwynedd

 

Bäst för: arkitekturen

Total längd: 7,2 kilometer

Tidsåtgång: 2 timmar

Den här enkla och flacka leden går från Porthmadog till den märkvärdiga byn Portmeirion.

Börja med att beundra de fyra stenlejonen som vaktar Britannia Bridge, bron som går över Menaisundet. Härifrån kan man strosa längs den 200-åriga Cob Embankment, som uppfördes för att ta tillbaka värdefull odlingsmark från havet.

Själva byn Portmeirion, som ligger i utkanten av Snowdonia nationalpark, är berömd för sin bebyggelse i imiterad italiensk stil. Byn utformades av sir Clough Williams-Ellis mellan 1925 och 1975, och piazzan, den gotiska paviljongen, Bristol Colonnade, Hercules Hall och Belvedere är några av de arkitektoniska höjdpunkterna.

Den märkvärdiga staden Portmeirion
Portmeirion © Shutterstock

 

|Leden runt berget Sugar Loaf, Monmouthshire

 

Bäst för: panoramautsikten

Total längd: 6,4 kilometer

Tidsåtgång: 3–5 timmar

Det 596 meter höga Sugar Loaf Mountain erbjuder utsikt över Brecon Beacons, Severn Estuary och Black Mountains. Vid klart väder kan man se ända till sydvästra England.

Den lite lagom utmanande rundleden upp till toppen börjar i en ekskog innan den stiger upp mot toppen. Den som tar sig upp den sista biten till den högsta bergskammen belönas med otrolig panoramautsikt.

Toppen på berg Sugar Loaf
Sugar Loafs topp © Shutterstock

 

|Haunted Field Walk, Glamorgan

 

Bäst för: forntidshistoria

Total längd: 12 kilometer

Tidsåtgång: 3 timmar

Den här vandringsslingan från byn St Nicholas går genom Vale of Glamorgans vackra landskap.

På vägen kan man väcka liv i forntida legender när man passerar stenåldersgravarna i Tinkinswood och Saint Lythans. Enligt folktron vrider sig Saint Lythans stora, fyra meter långa taksten tre varv på midsommarafton, och den omgivande heden sägs vara hemsökt av en mytisk hästvålnad.

St Lythans stenåldersgrav
Saint Lythans megalitgrav © Shutterstock

 

|Holyhead Mountain Walk, Anglesey

 

Bäst för: djurlivet

Total längd: 8 kilometer

Tidsåtgång: 3 timmar

Holyhead Mountain Walk täcker in en imponerande bit av Angleseykusten där den går i en slinga upp till grevskapets högsta topp – som höjer sig blott 220 meter över havet.

Några av höjdpunkterna på vägen är den långa vågbrytaren Holyhead Breakwater – där man ska hålla utkik efter sälar och tumlare – North Stags fyrplats och ruinerna efter den romerska fästningen Caer y Twr.

Om vädret tillåter kan man även besöka South Stack Lighthouse, som ligger på en liten ö strax utanför kusten. Fyren som varnar fartyg för de farliga klipporna ingår även i ett fågelreservat. Följer man i de gamla fyrvaktarnas fotspår kan man se tusentals sjöfåglar som svävar runt klipporna och dyker ner för att äta i de skummande vågorna nedanför. Vanliga arter är mås, alpkråka, tordmule och sillgrissla. Har man tur kan man även få syn på pilgrimsfalk och lunnefågel.

Fyren South Stack på en liten ö
South Stack Lighthouse © Shutterstock

 

|Från Southgate till Three Cliffs Bay, Gower, Glamorgan

 

Bäst för: barnfamiljer

Total längd: 1,6 kilometer

Tidsåtgång: 30 min

Några av landets bästa stränder hittar man runt Gowerhalvön, som är ett av fem ”Areas of Outstanding Natural Beauty” (utomordentligt natursköna områden) i Wales, och det första som utsågs i Storbritannien.

Den här korta vandringen från byn Southgate ner till sanddynerna i Three Cliffs Bay visar upp det allra vackraste av den här kuststräckan.

De stora sandvidderna är perfekta för lek och picknick, och alla barn brukar tycka om att utforska klippbassängerna. Har man gott om tid kan man klättra upp till 1200-talsborgen Pennard Castle som blickar ner över bukten – enligt legenden ödelades den av älvor, som hämnades ett angrepp från borgens härskare.

Klippvikar, Gowerhalvön
Three Cliffs Bay, Gowerhalvön © Shutterstock

 

|Branwen Walk, Harlech, Gwynedd

 

Bäst för: legenderna och utsikten

Total längd: 3,2 kilometer

Tidsåtgång: 2 timmar

Wales förknippas ofta med körmusik, och få platser kan mäta sig med det poetiska arvet i världsarvslistade Harlech Castle – man tror att sången ”Men of Harlech”, som brukar kallas Wales informella nationalsång, inspirerades av en belägring här under rosornas krig på 1400-talet.

Vandringsslingan Branwen Walk passerar 1200-talsborgen och en av Ceredigionkustens bästa stränder. Vandringsledens namn är hämtat från en keltisk legend om hur hjältinnan Branwen räddades undan slaveri på Irland av sin bror Bendigeidfran.

Borgen Harlech Castle, Wales
Harlech Castle © Shutterstock

 

|Dylan Thomas Birthday Walk, Laugharne, Carmarthenshire

 

Bäst för: poesiälskare

Total längd: 3,2 kilometer

Tidsåtgång: 2 timmar

Dylan Thomas, Wales mest berömda poet, beskrev Laugharne som en ”tidlös, mild, och förtrollande ö till stad”.

När man strosar förbi Dylan Thomas Boathouse (där han bodde), borgruinen och den vackra flodmynningen är det lätt att föreställa sig hur Dylan Thomas, i likhet med många andra, ”kom en dag, för en dag, och aldrig åkte sin väg”.

Vackrast vyer erbjuder den korta Dylan Thomas Birthday Walk, inspirerad av dikten Poem in October (1944).

Poeten Dylan Thomas båthus
Dylan Thoms Boathouse, Laugharne © Shutterstock

 

|Aber Falls, Abergwyngregyn, Gwynedd

 

Bäst för: vattenfallen

Total längd: 5 kilometer

Tidsåtgång: 2 timmar

Det 33 meter höga Aber Falls är en majestätisk syn där det forsar nerför en klippig brant i Carneddaubergen.

Fallet ligger i Snowdonia nationalpark och är lätt att ta sig till genom en kort vandring längs vägen från Bont Newydd. Mest fantastiskt ter det sig om man kommer hit när det just har regnat, eller ännu hellre på vintern, när vattenfallet ibland fryser till is.

Aber Falls, Snowdonia nationalpark
Aber Falls © Shutterstock

 

|Rhyd-Ddu Path, Snowdonia nationalpark, Gwynedd

 

Bäst för: den som vill kunna skryta

Total längd: 12 kilometer

Tidsåtgång: 6 timmar

Det är nästan obligatoriskt för alla som vandrar i Wales att bestiga Mount Snowdon. Det 1 085 meter höga berget är Englands och Wales högsta punkt, och uppe på toppen känns det som om hela landet ligger för ens fötter.

Trots höjden är Mount Snowdon en av de enklaste topparna att bestiga för nybörjare. Det finns sex olika vandringsleder, där Rhyd-Ddu är en av de lättaste – den är också mindre vältrampad och vackrare än den populärare Llanberis Path.

På sommaren finns det ett kafé som brukar vara öppet, och man kan även välja att ta bergbanan från toppen i stället för att gå hela vägen tillbaka ner.

Utsikten från berget Snowdon
Utsikt från Mount Snowdon © Shutterstock