Vykortssöta hus pudrade med snö, storväxta granar med glittrande ljus och marknader som flödar över av julens alla godsaker – kring jul får många städer en särskild charm. Här har vi valt ut sju stycken med extra mycket julstämning.


 

|1. Valkenburg, Nederländerna 

Inte så kända Valkenburg, som ligger lite avsides i Nederländernas sydligaste provins, är en drömstad för julälskare.

Under stadens burgundiskt präglade bebyggelse ligger grottor, däribland Fluweelengrot och Gemeentegrot, som i december varje år livas upp med julgranar, ljusslingor och julmarknader. Botanisera bland stånden med lokalt hantverk innan du fortsätter till de närbelägna Wilhelminagrottorna, vars tunnlar pryds av magiska sandskulpturer och en julkrubba.

Ovan jord kan man se en julparad med vackert utsmyckade kortegevagnar och dansare slingra fram genom stadskärnan två gånger i veckan, eller ta stolliften upp till det 68 meter höga Wilhelminatornet för att njuta av en spektakulär utsikt över staden och omgivningarna – kanske täcks de nu av ett tunt lager snö?

Valkenburg, Nederländerna
Julsaker på en julmarknad i Valkenburg © Shutterstock

 

|2. Leuven, Belgien

Den gamla universitetsstaden Leuven är magisk i juletid. Träden längs Oude Markt pyntas med ljusslingor, och framför det sengotiska rådhuset på Grote Markt installeras färgglada karuseller. På Nikolausdagen dyker jultomten själv upp för att dela ut julklappar och goda kryddkakor, speculaas.

Leuven är känt för sin traditionella julmarknad. Ta ett värmande glas genever och strosa bland de välbesökta stånden med delikatesser och julhantverk. Missa inte heller Groot Begijnhof – strax före jul tänds det tusentals ljus längs kullerstensgränderna i det här historiska området.

Leuven, Belgien
Leuvens rådhus på Grote Markt © Shutterstock

 

|3. Český Krumlov, Tjeckien

Fridfulla Český Krumlov, som ofta hamnar i skuggan av det överdådiga julfirandet i Prag, är en perfekt tillflyktsort för julälskare.

När advent närmar sig, och stadens spiror och färggranna renässansbyggnader täcks av ett fint lager snö, hamnar det vackra Svornostitorget mitt i händelsernas centrum. Mitt på torget står en glittrande julgran, omgärdad av ett knippe salustånd, och en levande julkrubba återberättar julsagan med hjälp av musik och dans.

En kväll i början av december invaderas torget av en skock figurer utklädda som djävlar och änglar. De rör sig runt torget och underhåller förväntansfulla barn med sötsaker och lekar i väntan på jultomtens ankomst.

Český Krumlov, Tjeckien
Panoramavy av Český Krumlov i vinterskrud © Shutterstock

 

|4. Trento, Italien

I december översvämmas anspråkslösa Trento i Norditalien av julmys, till tonerna av marschorkestrar och körsång.

Parken nedanför det pampiga slottet Buonconsiglio smyckas med ljusslingor och glittrande julprydnader, och en hög gran intar hedersplatsen på Piazza Duomo. På kvällarna kan man ta Trentos berömda miniatyrtåg genom den upplysta stadskärnan.

Trentos julmarknad breder ut sig över två torg som proppas fulla av traditionellt hantverk och lokala matvaror. Stanna till på Piazza Fiera som ligger innanför resterna av den gamla stadsmuren och provsmaka treccia mochena (ett traditionellt bakverk) eller en kopp parampampoli (flamberad kaffedrink med grappa och vin).

Trento, Italien
Julmarknad i Trento i kvällsljus © Shutterstock

 

|5. Conwy, Wales

Pittoreska Conwy omges av böljande kullar och en gammal stenmur, och är kanske som vackrast då kullerstensgatorna och den medeltida borgen ligger under ett täcke av gnistrande snö.

Mitt i december vaknar staden till liv inför den årliga vinterfesten, som präglas av gatuartister, morrisdansare (som utövar en medeltida folkdans) och musikanter. Bege dig till borgen för att se en fackelbelyst procession av riddare i rustning, ledda av en gycklare, långsamt röra sig mot centrum. Sedan fortsätter man till Lancaster Square, för att titta på svärdfäktning och äta rostade kastanjer.

På julafton dyker jultomten upp vid borgen, och stadens torg livas upp av julsångskörer och spektakulära fyrverkerier.

Conwy, Wales
Conwy sett från borgtornet © Shutterstock

 

|6. Montreux, Schweiz

Med de snöklädda alperna och den vackra Genèvesjön som fond kan man tveklöst räkna Montreux som Schweiz mest juliga stad.

Kring jul går färggranna processioner, med jultomten och hans renar i spetsen, genom stadens gator. De upplysta gatustånden säljer skira julgranskulor av glas, och romspetsat vin chaud serveras längs kajpromenaden och Grand Rue. Marché Couvert är konstfullt smyckat med snöflingor, glittrande stjärnor och klockor i silver och guld, allt under ett vackert tak av järn och trä.

När det mörknar kan man ta en tur i det stora pariserhjulet och njuta av sjöutsikten, eller så sitter man på helspänn för att inte missa det ögonblick då jultomtens släde – upphängd på en stålkabel – glider fram över kvällshimlen.

Julmyset sträcker sig även utanför staden. Slottet Chillon bjuder på medeltida festligheter, och på toppen av berget Rochers de Naye kan man besöka jultomtens magiska grotta.

Chillon, Genèvesjön, Montreux
Slottet Chillon vid Genèvesjön © Shutterstock

 

|7. Colmar, Frankrike

När vintern har anlänt, och korsvirkeshusen och de charmiga kanalerna pyntas med ljusslingor, liknar Colmar en sagostad.

Här hålls flera livfulla marchés de Noël. På place des Dominicains säljs handgjorda julprydnader nedanför kyrkfönstren med glödande glasmålningar. Provsmaka det stadiga Alsaceköket på place Jeanne d’Arc, vars marknad är byggd för att likna en traditionell elsassisk by.

I Petite Venise, ”lilla Venedig”, ligger en fin marknad för barn. Här finns en stor gul brevlåda där barnen kan posta brev till jultomten, en karusell och en julkrubba. Strax före jul bjuds det på glada julsånger – sjungna av barnkörer som åker runt på kanalerna i upplysta båtar.

Colmar, Frankrike
Vackert julpyntad gata i Colmar © Shutterstock