När mörkret drar in och temperaturen börjar sjunka är det många som börjar drömma om solen och värmen. Det må vara mörkt och kallt här hemma, men på andra håll i världen lyser himlen blå. Här har vi samlat sju perfekta resmål för den som vill ha vintersol.

 

|1. Kapstaden, Sydafrika

Bäst för: en solig och annorlunda cityresa

Är man ute efter sol, strandliv och storstadspuls är Kapstaden ett självklart val. Med sitt läge på en udde vid foten av det höga Taffelberget, är det dessutom en av världens vackrast belägna städer.

Kapstaden med Taffelberget, Sydafrika
Kapstaden och Taffelberget © Shutterstock

I Kapstaden är det sommar från november till februari, och det är under den här tiden staden visar sig från sin bästa sida. Trendiga kaféer i Woodstock i breder ut sig på trottoarerna, soldyrkare flockas på de gyllene stränderna som kantar halvön och människor samlas på gräsmattorna i Kirstenboschs botaniska trädgård för utomhuskonserter i sommarkvällen.

På behändigt avstånd från Kapstaden kan man prova de senaste årgångarna på Groot Constantia Wine Estate, sikta noshörningar på safari i Inverdoorn Game Reserve och se hur afrikanska pingviner vaggar fram över sanden på Boulders Beach.

Vinodling utanför Kapstaden
Vinodling i Constantia Vally utanför Kapstaden © Shutterstock

 

|2. Phuket, Thailand

Bäst för: det fantastiska landskapet

Den planerade vinterresan till Phuket föranleder en varning: självbelåtna inlägg på sociala medier med bilder av vita sandstränder, dramatiska klippöar och glittrande azurblått hav är garanterat irriterande för släkt och vänner därhemma.

De bästa stränderna ligger i söder, så åk till Kata Noi eller Nai Harn, som båda bjuder på vykortslika sandstränder, helt opåverkade av den exploateringsyra som härjar på den norra sidan av ön.

Strand, Kata Noi
Stranden i Kata Noi, Phuket © Shutterstock

Vill man få sig lite kultur till livs kan man ägna dagen åt att beundra de pampiga villorna i sinoportugisisk stil och de pittoreska butikshusen i Phuket stad, eller besöka det ornamenterade buddhisttemplet Wat Chalong från 1800-talet.

Buddhisttempel, Pukhet
Buddhisttemplet Wat Chalong, Phuket © Shutterstock

Några natursevärdheter i närheten är Thailands största urskog, nationalparken Khao Sok och flera populära dykplatser utanför Similanöarna.

 

|3. Cuba

Bäst för: sol och sightseeing

Cuba liknar ingenting annat – här har tiden stått stilla och ön är som en tidskapsel med 1950-talsbilar, pastellfärgade hus i kolonialstil och smäktande latinska rytmer.

Hus i den gamla delen av Havanna
Färgglada hus i La Habana Vieja © Shutterstock

Nu när det tidigare djupfrysta förhållandet till USA har tinat något och bidragit till att det har öppnat nya paladares och små företag runtom på ön, är det ett bra tillfälle att resa hit. Temperaturen på vintern ligger runt 20–­25 °C, perfekt för den som vill upptäcka omgivningarna.

Vill man få en känsla för den kubanska kulturen ska man tillbringa minst några dagar i Havanna. Insup stadens rika historia i La Habana Vieja och Vedado, och ta en promenad i solnedgången på strandpromenaden Malecón. Här samlas habaneros i alla åldrar för att umgås, spela musik och njuta av den otroliga utsikten över havet.

Strandpromenaden Malecón, Havanna, Cuba
Strandpromenaden Malecón i Havanna © Shutterstock

Det finns även många möjligheter för den som vill sola och bada på semestern. Inte långt från Havanna ligger Varadero, som ståtar med kilometer efter kilometer av oförstörda stränder och alla bekvämligheter man kan önska sig. Varadero är ett enkelt val för en kortare vistelse, men vill man ha något mer avskilt ska man bege sig längre västerut, till Cayo Guillermo. Till den här pyttelilla ön som kantas av vita sandstränder åkte Ernest Hemingway gärna för att fiska.

 

|4. Gran Canaria

Bäst för: vandring

Gran Canaria är ett av de mest solsäkra resmålen i Europa, och ett paradis för alla som tycker om att vara ute i naturen. Ön beskrivs ofta som ”en kontinent i miniatyr”, tack vare det häpnadsväckande varierade landskapet, med allt från frodiga lagerskogar till utslocknade vulkaner och gyllene sandstränder.

Playa de Amadores nära Puerto Rico, Gran Canaria
Playa de Amadores på Gran Canaria © Shutterstock

Erfarna vandrare ska styra kosan direkt mot den mäktiga vulkankratern Caldera de Tejeda i inlandet. Besök den förtjusande bergsbyn Tejeda och följ gångstigen till Roque Nublo, ett jättelikt stenblock som en gång i tiden betraktades som heligt av öns ursprungsbefolkning.

Vill man uppleva ett helt annat slags landskap kan man köra till Los Tilos de Moya, där det fuktigare klimatet gynnar ett av Europas sista bestånd av laurisilva, en subtropisk lagerskog.

Lagerskog, Gran Canaria
Lagerskogen i Tilos de Moya, Gran Canaria © Shutterstock

Den södra sidan av ön är översållad av semesterorter. Maspalomas är väl värd ett besök för sanddynerna som för tankarna till Sahara, men själva kusten är väldigt exploaterad. Välj i stället att bo i den pittoreska lilla fiskebyn Puerto de Mogán, som ligger runt en skyddad vik.

 

|5. Miami, Florida

Bäst för: alla som gillar glamour

Temperaturen sjunker sällan under 20 °C i ”Solskensstaten”, och med sin berusande blandning av gyllene sand, art déco-arkitektur och latinamerikansk kultur är Miami det perfekta botemedlet mot vinterns svårmod.

Art déco-arkitehktur i Miami, Florida
Hus i art déco-stil i Miami © Shutterstock

Den som vill ha glamour väljer att bo i South Beach. I den här trendiga stadsdelen som kallas SoBe finns den största koncentrationen av art déco-hus i världen. Ägna dagarna åt att slappa på den gyllene sandstranden vid kusten eller åt att gå runt i de flotta butikerna på Lincoln Road. När det skymmer lyser färgglada neonlampor upp Ocean Drive där det världsberömda nattlivet så sakteliga börjar röra på sig.

Korsar man bron till fastlandet får man se en helt annan sida Miami. Beundra den hisnande vyn av stadens silhuett, insup sorlet i Little Havana eller få en glimt av hur de riktigt rika bor, i Miamis förmögnaste område, Coral Gables.

Dominospelare i Miami, Florida
Dominospelare i Domino Park, Little Havana © Shutterstock

 

|6. Yucatánhalvön, Mexico

Bäst för: stränder, kultur och ruinstäder

Den här delen av Mexico har allt: orörda stränder, gamla mayaruiner och en fascinerande stad från kolonialtiden. Vintern är den bästa tiden att komma hit – sommarens fuktiga hetta och höstens stormar har klingat av, och lämnat en klar himmel och en temperatur på 25­–30 °C.

För att få ut mesta möjliga av solen ska man välja att bo på Riviera Maya. Semesterbyarna poppar upp som svampar här, men Puerto Morelos har fortfarande småstadskänsla, och Tulum har bländande stränder och dramatiskt belägna ruiner från mayakulturen.

Stranden i Puerto Morelos, Mexico
Stranden i Puerto Morelos, Yucatánhalvön © Shutterstock

Obligatoriska dagsutflyktsmål är Mérida, regionens kulturhuvudstad, och Chichén Itzá, en helt överväldigande ruinstad från mayacivilisationen. Se till att komma till ruinerna när de öppnar – framåt lunch är stället proppat med turistgrupper och försäljare som bjuder ut sina varor.

Mayaruiner i Mexico
Mayastaden Chichén Itzá © Shutterstock

 

|7. Saint-Barthélemy, Västindien

Bäst för: solgass med kändisar

Den som är ute efter ren lyx ska bege sig till Saint-Barthélemy. Den här hisnande vackra ön i franska Västindien är ett favorittillhåll för de rika och berömda. Vintern är den bästa tiden att komma hit, och även om det är riktiga ockerpriser på mycket under högsäsongen kan man faktiskt göra fynd, framför allt om man väljer att bo på den nordvästra sidan av ön, i trakterna av Flamand.

Berg och hav, Flamand
Anse des Flamands, Saint Barthélemy © Shutterstock

Anpassa dig till det långsamma tempot på ön och ägna dagarna åt att slappa vid poolen, titta på modeshowerna vid lunchtid på stranden St-Jean eller botanisera i de lyxiga taxfreebutikerna inne i huvudorten Gustavia (staden grundades då ön var en svensk koloni, 1784–1878).

Gustavia, Saint Barthélemy
Hus och lyxbåt i Gustavia © Shutterstock

Tröttnar man på alla lurande paparazzifotografer kan man köra ut till Corossal. Den traditionella kreolska fiskebyn ger en bild av hur det var på Saint-Barthélemy innan jetsetet gjorde sitt intåg.