Pulserande städer, några av världens bästa viner och dramatiska kustlandskap är bara några av höjdpunkterna bland Sydafrikas många sevärdheter. Lägg till ett enastående djurliv och en historia som går flera tusen år bakåt i tiden, och det kan bli svårt att veta var man ska börja.
Här tipsar vi om sex av de bästa sätten att få grepp om det här otroliga landet.
Stadsliv med puls
De flesta utrikesflyg till Sydafrika ankommer till Kapstaden eller Johannesburg, så det är enkelt att få in lite stadsliv i reseplaneringen.
Kapstaden ligger på Afrikas fantastiska sydkust och rymmer inte bara oförstörda stränder som Boulders Beach – en av de få platser i världen där man kan komma nära afrikanska pingviner – utan vaktas också av ståtliga berg, bland annat det berömda Taffelberget med sin platta topp, och det dramatiska Lion’s Head.
Johannesburg är helt annorlunda, en storstadsdjungel som har gått igenom stora förändringar under det senaste årtiondet. En av stadens stora framgångar är området Maboneng – epicentrum för Johannesburgs pånyttfödelse. Här har en ny generation unga, företagsamma människor skapat ett myllrande nav fyllt av samtidskonst, coola takbarer, god modern mat och en känsla av gemenskap som är så stark att den nästan går att ta på.
Durban är också väl värt att nämnas, med sina vackra stränder, solsken året runt och den fascinerande zulukulturen.
Johannesburg på kvällen © Shutterstock
Safariäventyr
Sydafrika är ett av få länder där man kan åka på safari utan att behöva förbereda sig med malariaprofylax (med undantag för nationalparkerna Kruger och Mapungubwe), och den biologiska mångfalden är enastående. Här finns över 850 fågelarter och 290 däggdjursarter, bland annat ”de fem stora” – elefant, lejon, noshörning, leopard och buffel – så chansen är stor att få se många olika djur.
Ett av besluten som behöver fattas inför en safari är om man vill åka till en nationalpark eller ett privat viltreservat. Det finns några viktiga skillnader.
Nationalparker som Kruger är öppna för alla och ofta mycket större än de privata reservaten. Alla får köra i nationalparkerna, så länge de håller sig till vägarna, så de här parkerna är egentligen det enda alternativet för den som vill köra själv.
I viltreservaten får bara hotellens safarifordon röra sig i området, och även om reservaten är mindre är en fördel att fordonen inte bara behöver hålla sig till vägnätet. Andra fördelar är att det ofta ordnas nattsafarier och att det är vanligare med safari till fots.
I Sydafrika finns det hundratals platser med safarimöjligheter, så det är bäst att planera resten av resan först och sedan se vilket område som passar bäst in i planerna. Men om man vill se så många olika djurarter som möjligt är det allra bäst att satsa på dem vid gränsen till Botswana, exempelvis viltreservaten Madikwe och Pilanesberg.
Gepard i Phindareservatet © Dorling Kindersley
Valskådning
Sydafrika har inte bara sina djurrika marker, utan också artrika vatten. Om man vill se något av det fantastiska djurlivet i kustvattnen är ett besök i Hermanus i Västra Kapprovinsen ett måste. Området är med på WWF:s lista med världens tolv främsta områden för valskådning. Det finns flera roliga sätt att få se havets jättar, bland annat kajakpaddling och helikopterturer.
Under juli och augusti får många valar sina ungar, och det är den bästa tiden för att få se valkalvar. Om man bara vill vara så säker som möjligt på att få se valar är det tiden mellan september och november som gäller.
Sydkapare i Walker Bay nära Hermanus © Dorling Kindersley
Vidunderliga vägar
Garden Route måste vara en av världens vackraste vägar. Den löper längs kusten från Mossel Bay i väster till Storms River Mouth i öster, och den hisnande färden täcker in höga berg, forsande floder, stilla laguner, stora sjöar, vackra stränder, grönskande skog och våtmarker.
Den som tycker om inlandsnatur kan bege sig till de skogklädda bergen, dånande vattenfallen och stora kanjondalarna längs Mpumalangas Panorama Route. Vägen går att nå med bara några timmars resa västerut från Krugerparken och tar två dagar att köra. Den ger många tillfällen till safariturer på egen hand.
Knysna, en del av Garden Route © Shutterstock
Möt förfäderna
”Välkommen hem” är hälsningsfrasen i Maropeng, officiellt känt som mänsklighetens vagga. Det är en vanlig missuppfattning att det här är ett litet område, och många tänker sig det mest som en krater. I verkligheten spänner detta världsarv över 47 000 hektar. Här finns ett nätverk av kalkstensgrottor där några av världens viktigaste antropologiska fynd har gjorts.
Maropeng Visitor Centre ger inblick i människans tidiga historia och har många interaktiva inslag som barnen kan uppskatta. I utställningen ”Almost Human” visas det senaste avgörande fyndet – Homo naledi – en människoliknande art som tros ha levt samtidigt som våra förfäder. En tur i Sterkfonteingrottorna ger en aning om hur det såg ut där resterna av Homo naledi låg orörda i tusentals år.
Skallar på museet i Sterkfontein © Shutterstock
Viner i världsklass
Sydafrika är världsberömt för sina viner, och många av dem har sitt ursprung i det natursköna vindistriktet öster om Kapstaden.
Det är inte svårt att se vad som lockar med den här vackra regionen, dit både nyfikna nybörjare och vinexperter gärna reser. Vinodlingarna skapar gröna mattor på bergssluttningarna, och landskapet är översållat av vita hus i kapholländsk stil.
Vingårdarna kring Stellenbosch och Franschhoek är vackert restaurerade till sin forna glans, och det är svårt att tänka sig en bättre plats att vara på när man ska avsmaka landets mest kända produkt.
Lanzerac i Stellenbosch, vingård och hotell © Shutterstock