San Francisco är en litteraturens stad, där Sam Spade jagade jaktfalkar i dimhöljda gränder, Samuel Clemens träffade på sin blivande huvudperson, och man än i dag kan stöta på estradpoeter som deklamerar sina dikter i gathörnen. Vartenda hörn av staden bär på historier, och på den här stadsvandringen i litteraturens tecken får såväl ögon och öron som själen sitt lystmäte.

Pastellfärgade hus, San Francisco
Färgglada hus i San Francisco © Shutterstock

|Beatpoeter och böcker

Börja i North Beach och slink in på Vesuvio, den legendomspunna baren där beatförfattarna Neal Cassady och Jack Kerouac ofta drack. Här serveras det fortfarande alkoholstarka drinkar och stället är väldigt stämningsfullt – en trappa upp kan man sippa på en old fashioned medan man blickar ut över Jack Kerouac Alley.

Drinken old fashioned
En old fashioned © Shutterstock

Går man uppför Columbus Avenue kommer man till City Lights Bookstore, som grundades av beatpoeten Lawrence Ferlinghetti och är en oas för böcker från små förlag (de driver även själva förlagsverksamhet), poesi och vänsterlitteratur.

boktravar i bokhandel
Travade böcker i en bokhandel © Shutterstock

Fortsätt norrut på Grant Avenue och stanna till för en kopp kaffe på Caffé Trieste i hörnet av Vallejo Street. Det här var ett stamställe för beatpoeterna på 1950- och 1960-talet, och ett av de första genuina italienska kafferosterierna i staden. Är man här en söndag kan man stanna för att lyssna på lite livemusik. Längre upp på Grant Avenue, på nummer 1546, ligger ett till synes intetsägande hus som är ett viktigt stopp på varje vandring i beatförfattarnas spår – det var här, på baren utan namn som kallades ”the Place”, som Allen Ginsberg för första gången läste sin dikt Howl inför publik.

|Macondray Lane

Fortsätt sedan från North Beach upp till Nob Hill för en snabb nostalgitripp tillbaka till 1970-talet på Macondray Lane, som ligger intill Leavenworth Street i närheten av Green Street. Macondray Lane var förlagan till den fiktiva gatan Barbary Lane, som spelar en viktig roll i Armistead Maupins tongivande romansvit Tales of the City (San Francisco-liv).

Trappa, Macondray Lane, San Francisco
Trappor på Macondray Lane © Shutterstock

|Hammetts hak

Gå i sydlig riktning nerför kullen till Pine Street, strax ovanför Stockton Tunnel, i närheten av det fortfarande ganska ruffiga området i gränslandet mellan Chinatown, Nob Hill och Union Square. Mellan Pine Street och Bush Street går den lilla enkelriktade gatan Dashiell Hammett Street – en hyllning till kungen av hårdkokta deckare.

Gatuskylt, Dashiell Hammet
Dashiell Hammet Street © Shutterstock

Bana väg genom dimman till Ellis Street och titta in för en drink på John’s Grill, som var Hammets berömda privatdeckare Sam Spades stamlokus. Missa inte att spana in deras exemplar av klassikern Riddarfalken från Malta.

|Mark Twain i stan

Uppe i finanskvarteren ligger Transatlantica Pyramid på 600 Montgomery Street. Det här är San Franciscos högsta byggnad, och var också den plats där Mark Twain år 1860, under sin tid som journalist, råkade i slang med en brandman från trakten. Själva samtalet har gått förlorat till historien, men brandmannens namn kommer att leva för evigt i litteraturen – Tom Sawyer.

Transatlantic pyramid på Columbus Street
Transatlantic Pyramid © Shutterstock