Du är antagligen redan färdig med Paris klassiska sevärdheter – Sacré-Cœur och Notre-Dame, Louvren och Eiffeltornet. Troligtvis är inte Moulin Rouge, Maraiskvarteren eller Montmartre obekanta för dig, inte heller Pont Neuf, Centre Pompidou och Père-Lachaise.

Men vad gör man om man längtar efter att uppleva något mer genuint? Om man vill gå dit parisarna går? Här avslöjar vi några av stadens hemligheter.


 

|Var ska jag äta?

Det gentrifierade 10:e arrondissementet strax väster om Gare du Nord, som förr mest utgjordes av Lidlbutiker och tvättomater, har det senaste årtiondet blivit en kulinarisk hotspot. Det gäller särskilt klustret av nytänkande ”bistronomiques” vid Rue du Faubourg-Poissonnières södra ände, där uteborden spiller ut på trottoaren ljumma sommarkvällar.

Belleville är fortfarande underbart ruffigt och östra Paris mest mångkulturella kvarter. Här finns ett överflöd av billiga restauranger med asiatisk och afrikansk mat, men också franska ställen av den klassiska, korgstolsprydda sorten.

Missa inte: Pyttelilla Bellevillebistron Le Baratin. Raquel Carenas fantasifulla, självlärda matlagning har länge älskats av berömda kockar och matkritiker.

Belleville, Paris
Vy över Bellevilles takåsar © Shutterstock

 

|Vilka stadsdelar ska jag utforska?

Skippa Montmartre till förmån för La Butte-aux-Cailles. Här finns samma kullerstensgator, bohemiska atmosfär och art nouveau-byggnader, men inga turister och inga krimskramsförsäljare. Strosa runt och inta en rejäl dos av ett svunnet Paris, här livs levande. Det finns till och med en dricksfontän från 1800-talet som fortfarande fungerar på Place Paul-Verlaine.

På sommaren tar man sikte på den södra änden av den breda Saint-Martin-kanalen. Här hänger studenterna med sina ölglas, medan modefolket ilar över de eleganta järnbroarna med shoppingpåsar i händerna, på väg mellan diverse trendiga boutiquer och minimalistiskt inredda kaféer.

Missa inte: Baren Le Comptoir Général kallar sig själva ett ”ghettomuseum”. Detta hipstermecka inrett med gamla märkliga prylar och dinglande ormbunkar ligger precis vid kanalen och serverar goda drinkar hela dagen.

Canal Saint-Martin, Paris
Canal Saint-Martin © Shutterstock

 

|Var kan jag få min dos kultur?

Paris är sprängfyllt av museer, och det är anledningen till att ställen som Musée de la Vie romantique flyger under radarn. Till den här vackra byggnaden, som ligger undanskymt vid en lummig återvändsgata, kom en gång berömdheter som Chopin och Rossini. I dag bjuder den på en tidsresa med underbara möbler och konst från 1800-talet. Lika ljuvliga är tesalongen i växthuset och de blommande syrenerna och blåregnen.

På tal om grönska – Unesco har sitt högkvarter i centrala Paris, och till det hör en ”fredsträdgård”. Bland de japanska körsbärsblommorna och vatteninslagen kan man även hålla utkik efter Nagasakiängeln – en stenstaty som mirakulöst överlevde atombomben 1945.

De berömda gravarna på Cimetière du Père-Lachaise är väldokumenterade, men den lilla St-Vincent-kyrkogården är mindre känd. Den här prydliga och lummiga parken ligger på Montmartres lugna nordsluttning. Målaren Maurice Utrillo är en av celebriteterna som ligger begravda här.

Missa inte: Snofsiga Passage des Panoramas barer och träfasader härrör från 1834. Håll utkik efter Victoria Station, en restaurang som utformats som en sammetsprydd tågvagn.

Saint-Vincent-kyrkogården, Paris
Staty på Saint-Vincent-kyrkogården © Shutterstock

 

|Var hittar jag naturen i Paris? 

La Petite Ceinture (”Lilla bältet”) är en övergiven järnväg som går runt staden. Nu omslingras den av grönska, och delar av den har återinvigts som naturstigar som används av flanörer och hundägare. Trots att bältet ligger så centralt är det förunderligt tyst.

Bland Paris många grönytor håller Parc de Buttes-Chaumont en låg och excentrisk profil. Originalinslag som en dockteater, en konstgjord grotto och en kopia av ett romerskt tempel ger charm åt parken, medan sjön och gräsmattan formligen skriker picknick. En av de gamla paviljongerna, Rosa Bonheur, är numera ett hippt kafé, dansställe och konstgalleri i ett.

Missa inte: ”Berget” som ligger i mitten av parken bjuder på fin utsikt över Paris, men man får en ännu finare vy om man tar sig uppför Rue Georges Lardennois i närheten. Från den här gatan kan man skymta Sacré-Cœur, lite överraskande genom bladverket i en prydlig liten vinodling.

Petite Ceinture, Paris
Järnvägsparken La Petite Ceinture © Shutterstock

 

|Var ska jag shoppa?

För två hundra år sedan fanns det omkring 130 passages couverts i Paris: glastäckta butiksarkader frekventerade av livsnjutare, societetslejon och äktenskapsbrytare, bland andra. För att inte tala om tidiga årgångar av den klassiska Parisflanören. Endast 24 av arkaderna återstår i dag. Några har förfallit, men Passage Jouffroy är fortfarande magiskt och inrymmer butiker med stenar, frimärken, antika kameror och promenadkäppar. Detsamma gäller tjusiga och mosaikprydda Galerie Vivienne.

Det pågår nästan alltid en marknad någonstans i Paris. Bland loppmarknaderna är den välkända i Saint-Ouen ofta överbefolkad och dyr, så åk i stället österut till Marché aux Puces de Montreuil och botanisera bland secondhandkläder, leksaker och snygga retrolampor. Matintresserade dirigeras till Latinkvarterens Marché Mouffetard och Marché Monge, där hantverksutbudet speglar parisarnas besatthet av allt som är ekologiskt.

Fråga vilken äkta parisare som helst om deras favoritkeramiker, honungsförsäljare eller skinnspecialist, och det är garanterat någon som arbetar i Madeleinekvarteren. Detta vackra och underskattade quartier strax norr om Champs-Élysées kryllar av enastående hantverksateljéer.

Missa inte: På Rue Vignon ligger Alexandre Stern – en ”honungsdesigner” som blandar världens bästa honungssorter i burkar som säljs vidare till lyxhotell och kungahus.

Marché Mouffetard, Paris
Fisk och skaldjur på marknaden på Rue Mouffetard © Shutterstock

 

|Var finns det bästa nattsuddet?

Det stora 11:e arrondissementet i öster är Paris bultande hjärta, ett område där konstnärer, invandrare, barlejon och barnfamiljer lever i lycklig harmoni.

Det är också navet i stadens nöjesliv. Vattenhål finns i princip överallt, men Rue Oberkampf är känd för sina skräniga studenthak och musikscener, medan Rue Saint-Maur är specialiserad på vackra gamla caves à vin (vinbarer).

Missa inte: I närheten av Rue Oberkampf ligger baren Le Perchoir, som breder ut sig i en anspråkslös industribyggnad. Låt dig inte avskräckas – takterrassen, som är en ovanlighet i Paris, är underbart stimmig och full av vackra parisare som sippar drinkar runt en generöst tilltagen bar.

Cité du Figuier, Paris
Cité du Figuier, en prunkande sidogata från bartäta Rue Oberkampf © Shutterstock