Ge dig i väg på ett existentiellt sökande i Frankrike eller ett polaräventyr i Antarktis – utan att behöva lämna soffan. Här kommer tio tips på resor i filmens värd!

1. Alice in the Cities
(1974)

Wim Wenders film handlar om Phil Winter (Rüdiger Vogler), en tysk journalist som arbetar i USA och som plötsligt får ta hand om den nioåriga tyska flickan Alice (Yella Rottländer) när hennes mamma lämnar henne. De två ger sig ut på en resa för att hitta flickans mormor.

Efter några inledande välbekanta New York-vyer som Empire State Building förflyttas vi till Tyskland, där Phil och Alice bland annat åker med den berömda Schwebebahn i staden Wuppertal.

Schwebebahn © Shutterstock

2. Yrke: reporter
(1975)

I filmen av den italienske manusförfattaren och regissören Michelangelo Antonioni tar den missnöjda amerikanska tv-journalisten David Locke (Jack Nicholson) över en död mans identitet under ett uppdrag i Afrika.

Locke stjäl den döde mannens dagbok och reser från Nordafrika till London, där han har ett möte i närheten av det då nyöppnade Brunswick Centre i Camden.

Därefter flyger han till München, innan han fortsätter med bil till Barcelona. Tillsammans med sin kompanjon, spelad av Maria Schneider, besöker han några av Gaudís fantastiska byggnadsverk, bland andra Palau Güell.

Park Güell, ShutterstockParc Güell © Shutterstock

3. The Spy Who Loved Me
(1977)

Den tionde Bondfilmen anses av många vara en av de bästa. Filmen handlar om den komplicerade relationen mellan agent 007 (Roger Moore) och KGB-agenten Anya Amosova (Barbara Bach), och deras kamp för att försöka sätta stopp för skurken Strombergs (Curd Jürgens) skändliga planer.

Regissören Lewis Gilbert tar oss från Schweiz snöklädda alper till Sardiniens soldränkta stränder via pyramiderna i Giza, i utkanten av Kairo.

Pyramiderna i Giza © Shutterstock

4. Den gröna strålen
(1986)

Den gröna strålen, skriven och regisserad av fransmannen Eric Rohmer, berättar om den unga Delphine (Marie Rivière) som är sysslolös en sommar sedan det tagit slut med hennes pojkvän.

Filmen spelades in utan manus, och följer Delphine när hon reser ensam till olika mondäna franska semesterorter, som Cherbourg och Biarritz.

Biarritz, ShutterstockBiarritz © Shutterstock

5. Indiana Jones och det sista korståget
(1989)

Steven Spielbergs tredje film om Indiana Jones inleds med en prolog där en tonårig Jones, spelad av River Phoenix, tar sig fram i det bergiga landskapet i nationalparken Arches i östra Utah.

Därefter förflyttas vi i tiden till slutet av 1930-talet, där den vuxne Indiana Jones (Harrison Ford) letar efter den heliga graalen: en jakt som tar honom från den ikoniska Barnabaskyrkan i Venedig till templet al-Khaznah i Petra i Jordanien.

San Barnabas, ShutterstockSan Barnabas © Shutterstock

6. Den skyddande himlen
(1990)

I Bernardo Bertoluccis filmatisering av Paul Bowles roman från 1949 spelar John Malkovich och Debra Winger ett amerikanskt par som reser till Nordafrika för att försöka väcka liv i sitt äktenskap.

Filmen spelades till stora delar in i Marocko – bland annat i Tanger i norr och i byn Tamnougalt vid floden Draa i söder. Andra inspelningsplatser var Ouarzazate – ”porten till Sahara” – och oasstaden Erfoud nära gränsen till Algeriet.

Ouarzazate © Shutterstock

7. Darjeeling Limited
(2007)

I Wes Andersons färgsprakande dramakomedi återförenas bröderna Peter, Francis och Jack Whitman (Adrien Brody, Owen Wilson och Jason Schwartzman) i Indien, och ger sig ut på en tågresa tillsammans.

I stället för att spela in tågscenerna i studio i USA valde Anderson att använda gamla ommålade vagnar från det indiska järnvägsbolaget North Western Railway. Merparten av filmen spelades in i och runt Jodhpur, den näst största staden i den nordindiska delstaten Rajasthan.

Indiskt tåg, ShutterstockIndiskt tåg © Shutterstock

8. Livet vid världens ände
(2007)

Werner Herzog är en av filmvärldens mest vittberesta regissörer. Han har gjort både spelfilmer och dokumentärer – och allt däremellan – och arbetat i bland annat Peru, Brasilien, Colombia och Ghana, förutom i USA och hemlandet Tyskland.

I den här Oscarsnominerade filmen från 2007 reser Herzog till Antarktis fascinerande glaciärlandskap, där han träffar olika forskare och försöker avslöja den gåtfulla kontinentens hemligheter.

Antarktis © Shutterstock

9. The Trip
(2010)

I filmen av Michael Winterbottom får Steve Coogan i uppdrag att recensera sex brittiska restauranger för tidningen The Observer. Hans flickvän har precis lämnat honom, och han bjuder in komikerkollegan Rob Brydon att göra honom sällskap på resan.

Färden börjar i Lancashire, och paret äter middag på ett antal exklusiva restauranger innan de avslutar resan – som bjuder på mycket god mat, mängder av kändisimitationer och vacker engelsk landsbygd – i norra Yorkshire.

Yorkshire, ShutterstockYorkshire © Shutterstock

10. This Must Be The Place
(2011)

När den avdankade rockstjärnan Cheyenne (Sean Penn), numera bosatt i Dublin, får veta att fadern som han glidit ifrån har dött, återvänder han hem för att vara med på begravningen. Där bestämmer han sig för att ta upp faderns jakt på en försvunnen nazistisk krigsförbrytare.

Paolo Sorrentinos film är full av fantastiska bilder av allt från Aviva Stadiums böljande arkitektur till ett väldigt pistaschmandelträd på en gård i New Mexico.

Pistaschträd, ShutterstockPistaschträd © Shutterstock