Skottland är känt för sin vackra natur, och ger också bra möjligheter att skåda vilda djur. Bergen, kusten, floderna och sjöarna är fyllda av en makalös mångfald av djur.

Oavsett om man följer i bävrarnas spår, har picknick med lunnefåglar eller lyssnar till kronhjortens bröl får man garanterat ett minne för livet. Och sen finns ju alltid Nessie, Loch Ness-odjuret, förstås. Norm Longley avslöjar här sina bästa tips för att få syn på djuren.

 

|Färgstarka fåglar

Havsörnen är Storbritanniens största rovfågel, och den trivs och frodas som aldrig förr. Särskilt många finns det på ön Mull, som för närvarande har 20 häckande par – över hela Skottland uppgår de till ett 40-tal. Mull Eagle Watch har hand om två gömslen, där man har mycket goda chanser att få se de majestätiska fåglarna.

Fiskgjusen har också gjort comeback på senare år. Det bästa stället att få syn på den är Loch Garten i Aviemore. Den bästa tiden är från och med april, då fåglarna återvänder från västra Afrika.

Lika fascinerande är åsynen av tio tusentals övervintrande vitkindade gäss och grönländska bläsgäss som samlas i stora skaror i våtmarkerna runt Loch Gruinart på Islay.

Men mest oförglömligt är kanske ändå att slå sig ned bland lunnefåglarna på Lunga, den största ön i ögruppen Treshnish Isles. De karismatiska fåglarna är vanligtvis på plats här från april till juli. Turus Mara erbjuder turer till Lunga och närbelägna Staffa, där man också kan få syn på havssula, tobisgrissla och storlabb.

Tips: Spana in havsörnen i maj eller juni, då man även har chansen att få syn på havsörnsungar.

Lunnefåglar, Lunga

Lunnefågel på ön Lunga © Shutterstock

 

|Bäverns underbara värld

Efter en 400 år lång frånvaro återinfördes bävern i Knapdale i Argyll år 2009, och där utövar de en stor lockelse på regionens besökare. Kila in på Barnluasgans informationscenter innan du ger dig ut på bäverslingan som leder runt Dubh Loch och Loch Coille Bharr. Med lite tur har du chansen att få en skymt av dessa fascinerande djur.

Man kan också beundra spåren av bävrarna, inte minst dammar och hyddor, som i sig är imponerande konstruktioner. Det erbjuds gratis guidning på sommarkvällarna – men glöm inte myggmedel!

Tips: Bästa tiden att få syn på en bäver är antingen i gryningen eller i skymningen, men utrusta dig med mycket tålamod.

Simmande bäver, Skottland

Simmande bäver © Shutterstock

 

|Det stora blå

Vattnen runt Inre Hebriderna är särskilt rika på vattenlevande däggdjur och stora fiskar, främst vikvalar, brugdhajar och, betydligt mer sällsynt, späckhuggare. En bra utgångspunkt för valskådning är Tobermory på Mull, där Sea Life Surveys erbjuder en handfull utmärkta valsafariturer.

En vanligare syn är flasknosdelfiner och vanliga delfiner, men också den mindre tumlaren. Störst koncentration av flasknosdelfiner, eller öresvin, finns i Moray Firth strax norr om Inverness. Det är också det nordligaste området i Europa där arten fortplantar sig.

Bland de vattenlevande däggdjuren finns även knubbsäl och gråsäl, som är vanligast utanför västkusten och Hebriderna. De är roliga att fotografera, antingen när de guppar omkring i vattnet eller ligger och slappar uppe på land.

Tips: För barnfamiljer kan en tre eller fyra timmar lång kryssning vara en lagom längd på safarituren.

Gråsälar utanför Edinburgh

Gråsälar med Edinburgh i bakgrunden © Shutterstock

 

|Hjort är hjort

Kronhjorten har blivit synonym med den skotska landsbygden och är Skottlands största inhemska vilda landdjur. Dessa smäckra djur strövar fritt i mindre flockar i skogar och höglänta hedområden. De är inte särskilt svåra att sikta på sommaren, men den bästa tiden att få syn på dem i naturen är under brunstperioden på hösten. Kronhjortens bröl under brunsttiden är en fantastisk upplevelse som man kan njuta av över hela Skottland. Annars kan man också boka in sig på en mer konventionell guidad tur i Galloway Forest Park.

Tips: Det bästa stället att råka på en brölande kronhjort är på öarna Arran, Rum och, kanske framför allt, på Jura, där antalet hjortar övergår människor med bred marginal.

Kronhjort, Skottland

Kronhjort som besöker ett hotell nära Glencoe i de skotska högländerna © Shutterstock

 

|Coola katter

Inom Brittiska öarna är Skottland det enda område där man kan råka på vildkatter, även om de är ovanliga. Man tror att det nu bara finns kvar 100–200 av dessa hemlighetsfulla – och utrotningshotade – djur i landet.

Den skotska vildkatten påminner om en strimmig tamkatt, men är kraftigare och har tydliga bruna och svarta längsränder och en tjock, randig svans. De skapar vanligtvis sina revir i små områden i de nordligaste och västligaste delarna av högländerna, där Wildcat Haven driver ett framgångsrikt naturskyddsprogram. Den som har turen att få en skymt av dessa vackra och skygga djur kan skatta sig lycklig.

Tips: Om du vill öka chanserna att få syn på en vildkatt ska du sikta in dig på Lochaber i West Highlands, men ha inte alltför höga förväntningar.

Skotsk vildkatt

Skotsk vildkatt i högt gräs © Shutterstock