Cosplayare, spelnördar, seriefantaster och J-popidoler är några av de många figurerna i Tokyos subkulturella panteon. Med den här grundläggande guiden till Tokyos populärkultur kan du upptäcka fenomen som inspirerat de stora namnen inom anime och manga, hänga med de coola i Harajuku och Shibuya eller dyka ner i de senaste mode- och tekniktrenderna.

|Elektriska Akiba

Lokalborna kallar det Akiba, och Akihabara grundlade sitt rykte som Tokyos främsta centrum för hemelektronik under efterkrigsårens ekonomiska boom. Naturligtvis lockar området många dator- och tekniknördar (otaku), vars kärlek till anime och manga försäljarna också börjat måna om. Därifrån var steget kort till att öppna cosplaykaféer med servitriser klädda som karaktärer från dessa populärkulturella världar. Men kvinnliga otaku ville så klart också ha en del av kakan, varför det även finns gott om ”butlerkaféer”, och affärer som vänder sig till den som gillar sho-jo manga (serier som vänder sig till tonårstjejer).

Gatuskyltar, Akiba
Gatuskyltar i elektronikstaden Akihabara © Shutterstock

Det är roligt bara att strosa omkring bland rutnätet av gator i Akiba – på söndagar är den stora huvudgatan bilfri hela eftermiddagen fram till klockan 18. Gå till Tokyo Anime Centre, som säljer kul prylar och souvenirer, och där man kan ta en selfie intill en animekändis i verklig storlek, som Astro Boy eller den blå robotkatten Doraemon. Kolla också in alla knasiga prylar, däribland cosplaydräkter, på lågpriskedjan Don Quijote. I samma hus hittar man ett av kedjan @HomeCafes ”maid cafés” och här framträder även AKB48, en fenomenalt framgångsrik J-popgrupp.

|Klä dig som en karaktär

Den som är ute efter mer utflippat och ungdomsorienterat mode ska bege sig till Harajuku i stadsdelen Shibuya, framför allt på helgerna, då området runt stationen och Yoyogiparken i närheten är som en enda stor galen maskerad. Då kan det vara svårt att navigera sig fram på affärsgatan Takeshita-dori, där allt man behöver för att skaffa den senaste tonårslooken finns att köpa. Tråckla dig tillbaka till de mer spatiösa och eleganta omgivningarna på närbelägna Omotesando. Här ligger Kiddy Land, en stor leksaksaffär som säljer massvis av prylar som är inspirerade av anime och manga, såväl gamla favoriter som de allra senaste karaktärerna.

Cosplay är populärt i Japan © Shutterstock

De populärkulturella trender som bubblar upp på gatorna i Shibuya strax söder om Harajuku, sprider sig också till resten av landet. De här neonblinkande affärskvarteren har inspirerat till mången modefluga, så håll ögonen öppna på vägen från stationen till gågatan Centre Gai. Ingången markeras av 109 Building, som är full av affärer med det senaste tonårsmodet.

|Robotmania

Flera av de största evenemangen i Tokyos popkulturella kalender äger rum på den konstgjorda ön Odaiba i Tokyobukten. Människor kommer i tiotusental till kongresscentret Tokyo Big Sight (som är ett anslående stycke samtidsarkitektur) för att delta i animeeventet AnimeJapan, den stora seriemässan Comiket, som äger rum två gånger per år, och Design Festa, Japans största konst- och designevenemang.

Men man behöver inte vara ledsen om man inte lyckas pricka in något av ovan nämnda evenemang – Odaiba är ändå väl värt ett besök, eftersom man här bland annat kan spela de senaste datorspelen från Sega på Joypolis, och stilla sin längtan efter jätterobotar på Gundam Front – en utställning baserad på Mobile Suit Gundam, som är en av Japans mest berömda animeserier. Riktiga robotar och annan högteknologi kan beskådas på Odaibas otroliga vetenskapsmuseum Miraikan.

Gundam Front, Tokyo
Robot på Gundam Front © Shutterstock

Känner man suget efter ännu mer robotar ska man inte missa den knasiga upplevelsen att gå på robotrestaurang (bara i Tokyo!) i stadsdelen Kabukicho i Shinjuku. Glöm maten – här är stjärnorna robotarna, som uppträder fyra gånger per kväll tillsammans med dansare i silverkläder.

|Mangaprylar

Utmed järnvägsspåren mot Chuo väster om Shinjukustationen ligger flera förorter som länge har förknippats med anime- och mangaindustrin. Första stoppet är Nakano, med den förstklassiga affären Mandarake som säljer anime- och mangaprylar på tre våningsplan i köpcentrumet Nakano Broadway (det finns även filialer i Shibuya och Ikebukuro). Här finns allt från tecknade filmrutor och originalteckningar till samlarbilder och cosplaydräkter.

Mangahjälte med svärd
Mangakrigare med svärd © Shutterstock

Ett kort stycke västerut med buss från Ogikubostationen ligger Suginami Animation Museum. De färgstarka utställningarna skildrar animetraditionens historia, från de svartvita serierna i början av 1900-talet till dagens digitala teknik. Det visas filmer (med engelsk text) som förklarar hur man gör anime, och det finns interaktiva datorspel där man kan prova på att göra egna animationer. Det finns även ett bibliotek fullt av serier och filmer.

|Animeaction

Ghiblimuseet, som ligger i den sydvästra änden av den lummiga Inokashiraparken i västförorten Mitaka, är som Disneyland för animefans. Det charmiga museet avspeglar den sprudlande kreativiteten i Studio Ghiblis tecknade filmer, med bland annat en stoppad kattbuss i nära nog naturlig storlek från klassikern Min granne Totoro, och den jättelika roboten från Laputa – slottet i himlen på taket. Utställningarna är inte bara roliga att titta på, utan visar också på animatörernas oerhörda hantverksskicklighet. På biografen i barnstorlek kan man se animerade kortfilmer som inte visas någon annanstans. Det är värt att förboka besöket, eftersom det bara släpps 2 400 biljetter per dag, för att det inte ska bli för trångt.

Studio Ghiblis museum, Tokyo
Ghiblimuseet i Mitaka © Shutterstock