Man behöver inte resa runt halva jordklotet för att uppleva storslagna landskap och otämjd natur. För att komma till vårt närmaste grannland i väster, som lockar friluftsmänniskor, utsiktsälskare och kulturintresserade av alla åldrar, kan det räcka med några timmar med bil, tåg, buss eller flyg. Vet du inte vart du ska åka? Här är några norska pärlor.


 

|Trolltindane i Åndalsnes

Där älven Rauma rinner ut i Romsdalsfjorden ligger Åndalsnes, som är slutstation för Raumabanen. På den östra sidan av dalen tornar Romsdalshornet (1 554 meter) upp sig, och på den motsatta sidan reser sig fjällmassivet Trolltindane (1 795 meter) med en lodrät vägg rakt ner mot dalen – det här är populära trakter för bergsklättrare.

Trolltindane skildras som ett brudfölje av troll i myter och sägner.

Trolltindane, Norge

Trolltindane © Dorling Kindersley: Jorn Bohmer-Olsen/Rolf Sorensen

 

|Bygdøy i Oslo

Ett besök i Oslo är inte fullständigt utan en tur ut till Bygdøy och halvön Bygdøynes. Hit beger sig både lokalbor och turister för att njuta av vacker natur och uppleva några av Europas mest anmärkningsvärda museer. Vikingaskepp, expeditioner till polarområden och djärva flottfärder med bland annat Kon-Tiki över Stilla havet är teman i tre av dem. Stavkyrkor och gårdar har samlats ihop och bildar tillsammans utomhusmuseet Norsk Folkemuseum. Flera av Oslos mest populära badstränder, bland annat Huk och Paradisbukta, ligger också här. Det är lätt att ta sig till Bygdøy med bil, buss eller färja.

Bygdøy, Norge

Bygdøy © Dorling Kindersley: Frits Solvang

 

|Bryggen i Trondheim

Alla vägar leder till Trondheim, sa man förr i tiden. Trondheim, eller Nidaros som staden hette först, är Norges tredje största stad efter Oslo och Bergen.

De flesta sevärdheter ligger på gångavstånd från varandra. Stadens centrum kallas Midtbyen och omgärdas nästan helt av Trondheimsfjorden och den slingrande floden Nidelva.

Vid Nidelvas mynning har det sedan urminnes tider rått liv och verksamhet i sjöbodar och hamnmagasin (bryggen). Byggnaderna har dock vid ett flertal tillfällen härjats av bränder. I dag pryder de färgglada, renoverade byggnaderna båda sidorna av älven. På centrumsidan, längs Kjøpmannsgata, ligger de uppe på en terrass där man vid fientliga anfall kunde öppna eld med kanoner ut mot älven. På Bakklandssidan är det Fjordgata och Sandgata som kantas av magasin. Den äldsta byggnaden som finns bevarad i dag är från omkring 1700.

Bryggen, Trondheim

Trondheims Bryggen © Dorling Kindersley: Jorn Bohmer-Olsen/Rolf Sorensen

 

|Stryn och Nordfjorden

Stryn vid den innersta delen av Nordfjorden omgärdas av berg och glaciärer. Trakterna kring Stryn har varit ett favoritresmål sedan 1850, då de första engelska turisterna anlände, lockade av de många möjligheterna till friluftsliv – bergsklättring, glaciärvandring, skidåkning och fiske.

Det karga landskapet i Nordfjorden är särskilt vackert sett från den lilla byn Loen, med bergen på ena sidan och den spegelblanka fjorden på den andra. Många lockas till Stryns sommarskidanläggning, som ligger vid en av Norges vackraste vägar. Här åker man skidor på Strynefjellet, som är en av glaciären Jostedalsbreens armar.

Får och fjäll nära Stryn, Norge

Får på en bergsväg öster om Stryn © Dorling Kindersley: Frits Solvang

 

|Sognefjorden

Förundras över den sagolika naturen vid Sognefjorden, en av Norges allra vackraste fjordar. Det är även landets längsta och djupaste fjord, 206 kilometer lång och 1 308 meter djup på det djupaste stället. Den yttre delen av fjorden går tämligen rakt in i landet västerifrån till den lilla staden Balestrand, där den börjar förgrena sig åt olika håll i fem långa fjordarmar som i sin tur förgrenar sig ytterligare.

Det är de inre förgreningarna av fjorden som lockar mest, och som alla är kända för sin skönhet: Fjærlandsfjorden, Sogndalsfjorden och Lustrafjorden i norr, Årdalsfjorden i öster och Lærdalsfjorden, Aurlandsfjorden och Nærøyfjorden i söder.

Sognefjorden, Norge

Landskap runt Sognefjorden © Dorling Kindersley: Linda Whitwam

 

|Operahuset i Oslo

Operahuset, som invigdes 2008, ligger precis vid hamnen i Bjørvika, och en stor del av byggnaden ligger faktiskt i eller under vattnet. Ett utmärkande drag är husets sluttande tak, klätt med vit marmor och granit. Taket skapar en illusion av glittrande is, och för tankarna till en glaciär som reser sig ur Oslofjorden. Det är fritt fram att promenera uppför sluttningen upp på taket och ställa sig precis ovanför den stora huvudscenen – därifrån har man en mäktig utsikt över hela Oslo och fjorden.

Interiören präglas av trä och utgör en skarp kontrast till den glaciärlika exteriören. Takhöjden är hisnande. Knippen med smala, vita kolonner förgrenar sig och sträcker sig uppåt mot det välvda taket, och ljus flödar in genom fönstren – en del är så höga som 15 meter.

Operahuset sätter upp både klassiska och samtida verk, av såväl den norska operan och baletten som gästande grupper. Här hålls även musikfestivaler som Oslo Kammermusikkfestival och Oslo World Music Festival.

Operahuset, Oslo

Interiörbild från Oslos operahus © Dorling Kindersley: Roger Norum/Rough Guides

 

|Svolvær på Lofoten

Fylket Nordlands orörda Helgalandskust består av ett antal öar, sund, fjordar och snötäckta toppar, där Lofotens fjäll reser sig som en vägg ur ett hav fullt av små holmar. Här har fisket alltid varit öbornas levebröd.

Lofotens viktigaste administrativa ort är Svolvær, som ligger nedanför berget Svolværgeita. Trots att staden sedan länge har ansetts vara Lofotens ”huvudort” fick Svolvær inte stadsrättigheter förrän 1996. Staden ligger på Austvågsøya och de goda kommunikationerna gör staden till en viktig inkörsport för Lofotens turister. Stadens ekonomi är avhängig av Lofotsfisket. I mars och april varje år kommer torsken till Vestfjorden för att leka, och fiskebåtarna strömmar till. Förutom fiskare och turister lockas sedan länge många konstnärer till Svolvær, och ett center för nordnorska konstnärer, Nordnorsk Kunstnersenter (NNKS), har grundats i staden. Här visas intressanta utställningar året runt.

Svolvær, Lofoten

Svolvær, Lofoten © Dorling Kindersley: Roger Norum/Rough Guides

 

|Hardangerfjorden

Landskapet Hardanger bjuder på många vackra vyer runt den 180 kilometer långa Hardangerfjorden, som sträcker sig från ön Bømlo i Nordsjön ända till Odda nära Hardangervidda. Huvudfjorden går fram till Utne, ytterst på halvön Folgefonn, för att därefter dela sig i flera armar. De största är Sørfjorden, Eidfjorden och Ulvikfjorden.

Glaciären Folgefonna ligger 1 600 meter ovanför fjorden och sträcker sina armar ner till 500 meter över den. En av dem, Bondhusbreen, är formad som en tvärbrant stelnad fors ner mot Mauranger, med den vackra Furebergsfossen i närheten. På den västra sidan av Folgefonnhalvön ligger Jondal och Utne.

Under medeltiden började munkar från England att odla frukt i den här regionen, som har ett särskilt gynnsamt klimat jämfört med kusttrakterna. Om våren pryds sluttningarna runt Sørfjorden av över 200 000 blommande fruktträd.

Hardangerfjorden, Norge

Hardangerfjorden med Folgefonna i bakgrunden © Dorling Kindersley: Frits Solvang