Staten Island-färjan som går över New York Harbor från Manhattan är en av New Yorks bästa gratissevärdheter. Men vackra trädgårdar, historiska platser, bra museer och naturupplevelser gör att den här underskattade stadsdelen är värd en resa i sig. Följ med!


 

|För barnfamiljen

För den som reser med mindre barn i släptåg är det värt att kolla in Staten Island Children’s Museum, som ligger precis intill Snug Harbor Cultural Center, mitt i en lummig park på norra sidan av ön. Museet är en pärla med många intressanta utställningsföremål och aktiviteter som bjuder in barnen att leka och lära.

En annan stor sevärdhet är öns djurpark, Staten Island Zoo, som nu har ett nyrenoverat akvarium. Staten Island Museum är ett mångsidigt museum som passar även för barn, med allt från konst (både amerikansk och utländsk) till naturhistoria, teknik och vetenskap.

Staten Island-färjan, New York
Färjan och Frihetsgudinnan – en spännande början på ett Staten Island-besök © Shutterstock

 

|Historiska landmärken

I New York finns det inte många lämningar från kolonialtiden, vilket gör Historic Richmond Town än mer intressant och speciellt. Det är ett friluftsmuseum som inhyser ett trettiotal byggnader från den ursprungliga staden, inklusive bostäder och en skola från 1695.

Museivärdar i tidstypiska dräkter demonstrerar metallsmide, tvåltillverkning och andra tidiga hantverk från den här tiden. Man kan också besöka en gård, se samlingen av gamla fotografier och minnessaker på museet eller delta i olika evenemang och projekt.

Alice Austen House från 1690 tillhörde en av USA:s första kvinnliga dokumentärfotografer. Huset ligger vackert vid havet, och här visas utställningar med Austens (1866–1952) bilder, däribland hennes stämningsfulla gatumotiv, men även samtida foto.

Det är värt att kika in i St. George Theatre, en utsirad vaudevilleteater och biograf från 1929. Lobbyn, som är utformad i spansk och italiensk barockstil med enorma ljuskronor, är öppen under dagtid. Ännu bättre är det förstås att köpa biljett till en kvällskonsert, komediföreställning eller teateruppsättning och få njuta av teaterns förgyllda interiör.

Alice Austen House, New York
Alice Austens hem på nordöstra Staten Island © Dorling Kindersley: Dave King

 

|Museer

Snug Harbor Cultural Center & Botanical Garden är ett mångskiftande område som har vuxit fram runt fem historiska hus i Greek Revival-stil. Området anlades i början av 1800-talet som ålderdomshem för ”åldrade, skröpliga och utslitna sjömän”. I dag är Newhouse Center of Contemporary Art och Noble Maritime Collection, med konst, tidstypiska salar och historiska utställningar, två av de mest välbesökta husen.

Till området hör även en botanisk trädgård, som breder ut sig på drygt trettio hektar och har flera specialsamlingar. Några av guldkornen är New York Chinese Scholar’s Garden med stenpartier, vattenfall och paviljonger, den toskanska trädgården och villan, den hemliga trädgården med sin labyrint och ett fjärilshus.

På Staten Island grundades även världens första institution tillägnad den tibetanska kulturen år 1945. Amerikanskan Jacques Marchais låg bakom den stora samlingen tibetanska artefakter som i dag visas på Museum of Tibetan Art. Museet är inbyggt i bergssluttningen och för tankarna till Himalayas klosterarkitektur med sin fridfulla meditationsträdgård.

New York Chinese Scholar’s Garden, Staten Island
New York Chinese Scholar’s Garden © Shutterstock

 

|Friluftsliv

Behöver du en paus från betongen och stadspulsen? Det här är New Yorks grönaste stadsdel, med 170 parker och ett enormt grönbälte – som är tre gånger så stort som Central Park – i mitten av ön, med skogsområden, ängar och sjöar. Det är en av New Yorks bäst bevarade hemligheter.

Öns skogsmarker och vattenområden är en oas för fågellivet – och för fågelskådare. På en promenad här är det möjligt att få syn på pilgrimsfalk, virginiauv, häger, fiskgjuse och många andra arter. Staten Island Museum erbjuder naturpromenader och fågelskådning på regelbunden basis.

Stränderna, flodarmarna, våtmarkerna och tidvattensträsken passar utmärkt för kajakpaddlare. Kayak Staten Island drivs av en grupp volontärer som erbjuder gratisturer där alla som vill ges möjlighet att upptäcka paddlingens fröjder.

Staten Islands parker och grönytor översållas av cykelstigar i varierande terräng, allt från snälla belagda cykelbanor till mer utmanande underlag. På ön finns även golfbanor, fiskebryggor och badstränder.

Staten Island, New York
Verrazano Narrows-bron och stranden South Beach på östra Staten Island © Shutterstock

 

|Shopping och restaurangbesök

I väntan på att New Yorks första outletgalleria – Empire Outlets – ska öppna kan man besöka Staten Island Mall. Det ligger mitt på ön och har många butiker samlade på ett och samma ställe.

När det gäller mat finns det ett gott utbud av restauranger på ön, som serverar allt från kvalitetskött till cajunrätter. Den stora srilankesiska befolkningsgruppen ser till att man kan njuta av genuin srilankesisk mat på Staten Island. Färgstarka Lakruwana är en favorit som erbjuder god mat tillagad av färska råvaror, och som även har buffé på lördagar och söndagar.

Pizza är en annan specialitet, som många New York-bor reser hit för att avnjuta. Många pizzerior är familjeägda och bakar pizzorna efter regionala recept, med råvaror importerade från Italien. Några lokala favoriter är Pizzeria Giove, Reggiano’s och Denino’s. Tänk på att inte alla restauranger tar kort.

Hoppers på en restaurang, Staten Island
Srilankesiska hoppers (skålformade pannkakor som äts till frukost eller middag, med olika fyllningar) © Shutterstock