Amsterdams trädkantade kanaler och världsberömda museer gör staden till Nederländernas populäraste resmål. Men om man lämnar huvudstaden för ett slag kan man upptäcka intressanta städer, uråldriga marknader och romerska ruiner nästan inpå knuten.

Landets kompakta storlek gör det enkelt att utforska följande mindre kända platser – det går att hinna med dem allihop på bara tre dagar.


 

|Dag ett: Utrecht till Leiden

Gamla staden Utrecht ligger mindre än en halvmil sydöst om Amsterdam. Hyr bil eller åk en halvtimme med tåg.

Efter en förmiddag i Utrecht är det bara en timmes resväg till färgstarka Leiden, men missa inte tillfället att stanna i Gouda och äta lunch.

 

|Utrecht

Inled besöket med en promenad längs stadens kanaler – man kan gå både i gatunivå och nära vattnet. Kanalerna kantas av magasin från 1200-talet som numera inrymmer kaféer och barer.

Ovanför den bilfria stadskärnan reser sig Domtoren, ett 112 meter högt torn som tillhör stadens 1300-talskatedral. Att gå de 465 trappstegen upp kan visserligen ge kramp i vaderna, men också en helt oslagbar utsikt över staden.

Under jord väntar museet DOMunder, som berättar om stadens tvåtusenåriga historia och visar arkeologiska fynd från tiden då ett romerskt kastell (Traiectum) anlades på platsen, år 45 e.Kr.

Fyll på med energi i form av ekologisk mat – varför inte en uppdaterad version av den klassiska nederländska rätten stamppot (ett mos på endiver och rotselleri som serveras med friterad palsternacka, paprikachutney och karamelliserad bacon) på det närbelägna, hippa kaféet GYS.

Utrecht, Nederländerna
En kanal i Utrecht © Shutterstock

 

|Gouda

Nederländernas mest kända ost är gouda, och den bästa platsen att avnjuta den på är förstås i staden med samma namn.

I den kanalprydda stadskärnan ligger Goudas vidsträckta stora torg, Markt. Här ligger det gamla våghuset från 1600-talet som nu är ostmuseet Kaaswaag. En traditionell ostmarknad äger rum här på torsdagar från april till augusti.

Mitt på marknadsplatsen ligger det gotiska rådhuset.

Strax utanför Markt kan man köpa och provsmaka stadens berömda ost på Gouds Kaashuis.

Gouda, Nederländerna
Stadshuset i Gouda © Shutterstock

 

|Leiden

En av landets äldsta och vackraste kanalstäder, Leiden, ligger mitt ibland Nederländernas tulpanfält, som blir ett kalejdoskåp av färger på våren.

De äldsta nederländska tulpansorterna visas upp på Hortus Botanicus Leiden, en lummig botanisk trädgård nära Nederländernas äldsta universitet, Universiteit Leiden.

I staden finns ett intressant historiskt museum, Rijksmuseum van Oudheden, och ett folklivsmuseum, Rijksmuseum Volkenkunde. Det senare har en imponerande samling indonesiska föremål, som speglar landets koloniala historia med kryddhandelsvägarna som utgångspunkt.

Den som blir sugen på en kryddstark indonesisk måltid beger sig sedan till centralt belägna Surakarta och beställer rijsttafel (”risbord”). Det är en måltid som består av dryga dussinet smårätter, däribland kycklingsatay med ris.

Leiden, Nederländerna
Traditionell arkitektur i Leiden © Shutterstock

 

|Dag två: Haag till Rotterdam

Efter att ha övernattat i Leiden tar man sig till Haag (Den Haag) på bara tio minuter med regionaltåg. Väljer man bil tar det omkring 40 minuter.

Det är bara 26 kilometer mellan Haags historiska arkitektur och Rotterdams urbana storstadsbebyggelse, men stilmässigt känns det som ljusår. Kläm in kulturstaden Delft däremellan.

 

|Haag

Amsterdam har varit Nederländernas huvudstad sedan 1806 men Haag, som officiellt heter ’s-Gravenhage (”Grevens inhägnad”) har förblivit både regeringssäte och kungafamiljens hemstad. Parlamentspalatset Binnenhof kan besökas på en guidad rundtur.

Lär dig mer om nederländsk och flamländsk konst på konstmuseet Mauritshuis, som visar verk av berömdheter som Rembrandt, Rubens och Vermeer.

Escher in Het Paleis Museum, som visar verk av grafikern Maurits Cornelis Escher, ligger i ett lika pampigt hus, det före detta kungliga Lang Voorhout-palatset.

Haag, Nederländerna
Binnenhof i Haag © Shutterstock

 

|Delft

Målaren Jan Vermeers hemstad ser fortfarande till stora delar ut som den gjorde då den stora mästaren bodde och arbetade här.

Underbara kanalvyer och medeltida byggnadskonst präglar staden. Här finns Oude Kerk (”Gamla kyrkan”) från 1246, där Vermeer begravdes, och Nieuwe Kerk (”Nya kyrkan”), som började byggas 1381.

Lär dig mer om stadens mest kända konstnär på Vermeer Centrum Delft, och allt om den blåvita Delftfajansen i hantverksbodar som De Candelaer, som ligger nära det stora torget i centrum.

Från Eetcafé de Waags uteservering kan man se ut över marknadsplatsen och inta en prisvärd lunch eller ett glas skummande öl.

Delft, Nederländerna
Panoramavy över Delft © Shutterstock

 

|Rotterdam

Nederländernas näst största stad fick byggas upp och uppfinnas på nytt efter andra världskrigets förödelser.

Den stora hamnstaden har nu blivit en av Europas mest intressanta städer med visionär arkitektur, nyskapande konstgallerier och gatukonst och en vurm för närodlat på de många designmedvetna krogarna (till exempel Zeesout vid vattnet, som serverar enastående fisk och skaldjur).

Staden är också känd för sitt vilda nöjesliv på barer och klubbar som Worm, som dagtid är ett trendigt konstgalleri och ligger i de livfulla och kreativa kvarteren kring Witte de Withstraat.

Rotterdam, Nederländerna
Piet Bloms ”kubhus” i Rotterdam © Shutterstock

 

|Dag tre: ’s-Hertogenbosch till Maastricht

Efter den timslånga resan till ’s-Hertogenbosch kan den sista dagen i Nederländerna avslutas med en resa söderut, med bil eller kollektivtrafik, till Eindhoven och Maastricht.

 

|’s-Hertogenbosch

Bland de kameravänliga kanalerna i ’s-Hertogenbosch (även Den Bosch, ”Skogen”) finns även underjordiska partier under medeltida broar och byggnader. Researrangören Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch erbjuder spännande båtturer.

I stadens nya museikvarter samsas Het Noordbrabants Museum, som visar livfulla målningar av Hieronymus Bosch (som tog sitt namn efter staden), och Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch, som visar samtida konst.

Fem minuters promenad därifrån ligger NomNom, som har ett varierat utbud av ekologisk mat samt uteservering.

’S-Hertogenbosch, Nederländerna
Kanal under valv i ’s-Hertogenbosch © Shutterstock

 

|Eindhoven

Den här moderna staden fungerar som en plantskola för nederländska arkitekter och formgivare, och här ligger den prestigefulla skolan Design Academy Eindhoven.

Det är värt att besöka området Strijp-S, ett före detta industriområde som ägdes av det nederländska elektronikföretaget Philips och som nu är förvandlat till kulturcentrum. Här hålls Dutch Design Week i slutet av oktober.

Eindhoven, Nederländerna
Gata längs Eindhovenkanalen © Shutterstock

 

|Maastricht

Ett omfattande nät av tunnlar grävda av romarna genomborrar den mjuka sandstenen och kalkstenen under praktfulla Maastricht. De kan utforskas på en fängslande rundtur anordnad av Maastricht Underground.

Ovan jord väntar måsten som medeltidskonst, nederländska mästare och samtidsverk på Bonnefantenmuseum, men också Sankt Servaaskyrkan från år 1000 e.Kr. Kyrkan ligger vid stadens stora torg, Vrijthof, som kantas av kaféer och restauranger.

En liten bit åt nordväst ligger De Brandweerkantine i en gammal brandstation. Det är en av de senaste favoriterna på Maastrichts restaurangscen och har öppet från tidigt på morgonen till sent på kvällen.

Maastricht, Nederländerna
Maastricht på vintern © Shutterstock