Några av världens mest berömda impressionistiska målningar finns på det ljusa och luftiga museet Musée d’Orsay, som för många är skäl nog att resa till Paris. Museets läge i en ombyggd Beaux-Arts-järnvägsstation är lika imponerande som konsten. Stationen byggdes år 1900 till världsutställningen och användes till 1939, då den stängdes och lämnades åt sitt öde – bortsett från att den var inspelningsplats för Orson Welles film Processen (1962).

Tanken med museet var att presentera olika konstarter från tiden före första världskriget och sätta in dem i deras historiska sammanhang. Renoveringar av de övre planen har gett större utställningsutrymmen så att verken kan visas på ett bättre sätt.

Impressionistisk konst

Musée d’Orsay tar vid där Louvren slutar och omfattar verk från 1848 till 1914. Det största dragplåstret är den makalösa samlingen med impressionistisk konst, men här finns också högklassiga tillfälliga utställningar. Dessutom ordnas utmärkta lunch- och kvällskonserter. Vid sidan av huvudutställningen finns annat material som skildrar samhälle, politik och teknik under den tid då konsten kom till. Här ingår bland annat filmhistoriska föremål.

Samlingen tar upp tre våningsplan. På bottenvåningen finns verk från andra hälften av 1800-talet. På mellanplanet visas konsthantverk (i art nouveau) och ett urval av måleri och skulptur från andra halvan av 1800-talet och början av 1900-talet. Det översta planet rymmer den enastående samlingen impressionistisk och nyimpressionistisk konst.