Nästan 50 miljoner turister besöker Italien varje år för att uppleva välkända turistmål som Rom, Venedig och Toscana. Men så riklig är landets guldgruva av minnesvärda platser att många av dem har hamnat utanför turistkartan. Här har vi plockat några av de bästa.


 

|Bologna, Emilia Romagna

Bologna är den vackra, talangfulla och ofattbart bortglömda systern bland Italiens uppmärksamhetstörstande grandes dames: Rom, Florens, Milano och Venedig.

Men Bologna är en stad med unika kvaliteter. Italienarna älskar den för matens skull – köket anses vara bland de främsta i landet (och Europa) med rätter som äggstinn tortellini, tagliatelle al ragú och lasagne. Staden bjuder också på Tizianröd arkitektur, slanka medeltidstorn, eleganta kolonnader i rött tegel och vackra piazzor.

Bologna är inte bara känd för sin goda smak och sin skönhet utan också för sin bildning. Här ligger ett av Italiens mest ärevördiga universitet, och man kan se studenterna susa förbi på sina cyklar eller koppla av i solen på Piazza Maggiore.

BolognaBolognas stadskärna © Shutterstock

 

|Langhedalen, Piemonte

Langhe i Piemonte kännetecknas av ett kulligt landskap med prydligt randiga fält med vinodlingar. Det ligger inte så långt från Turin i norra Italien och är känt för sin tillverkning av några av landets främsta viner och mest åtråvärda delikatesser. 

Landskapet för tankarna till Toscana eller Umbrien, med befästa medeltidsbyar högt upp på kullar, och sluttningar täckta av vinfält. Men det är fortfarande rofyllt och inte överhopat med turister.

På de småskaliga, familjeägda vingårdarna kan man smaka välkända och fylliga rödviner som barolo och barbaresco, som båda görs av Nebbiolodruvan. De matchas fint med det lokala köket i städer som Alba, som är känt över hela Italien för sin utsökta vita tryffel, piemontetryffeln. 

Vinodlingar, Piemonte Vinodlingar i trakterna av Barbaresco, Piemonte © Shutterstock

 

|Vulkansjöarna, Lazio

Garda och Como är två av de mest kända italienska sjöarna, och det med rätta – här får man uppleva idylliska byar och spegelblankt vatten (och kanske även en Italienkär George Clooney på motorcykel). 

Men få utländska turister känner till skönheten hos de vulkaniska sjöar som bara ligger några timmar från Rom. Romarna däremot flockas i Lazio på sommarhelgerna för att svalka sig, bada och ro på stilla vatten.

Sjön Bracciano, med 32 kilometers omkrets, omges av de vackra medeltidsstäderna Bracciano, Trevignano och Anguillara Sabbazia. Bolsena längre norrut är ännu större, och omgärdas av åtta historiska städer. I Bolsenasjön ligger också några öar – en av dem den ekskogstäckta Bisentina, som kan nås med färja.

Albano är mindre och ligger närmare Rom – en blå krater omgiven av berg. Sjön är känd för att vara den plats dit påven drar sig tillbaka under den värsta sommarhettan i Rom. Hans residens är det praktfulla Castel Gandolfo, som tronar på en kulle ovanför vattnet.

Braccianosjön
Braccianosjön © Shutterstock

 

|Marche

Umbriens granne Marche är en region som befinner sig utanför radarn för många utlänningar. Men regionen gör sig förtjänt av mer uppmärksamhet.

Här väntar tio mil adriatisk kust med berömd arkitektur, som kan mäta sig med motsvarande byggnadskonst i städerna i Umbrien eller Toscana. Två höjdpunkter är den praktfulla, muromgärdade bergsstaden Urbino, och den urbana badorten Pesaro som har en operafestival till minne av stadens store son Rossini.

Inåt landet ligger de mytomspunna Sibillinibergen, en del av Apenninerna och en annan välbevarad hemlighet. Här kan man ströva bland dramatiska berg, ensliga kyrkor och klarblå bergssjöar. 

Urbino
Domen i Urbino © Shutterstock

 

|Maremma, Toscana

Toscana må vara turisternas älskling, men här finns fortfarande outforskade hörn. De flesta besökare håller sig i inlandet och glömmer bort att besöka Maremma, som är ett skyddat och vilt naturområde mellan Liguriska havet och Tyrrenska havet och som sträcker sig in i norra Lazio. Landskapet bjuder på otrolig natur, långa sandstränder, svart sten, skogklädda sluttningar och ett ljusblått hav.

På senare tid har området blivit något av en tummelplats för de rika och berömda. Stjärnkocken Alain Ducasses gamla hotell L’Andana ligger i en överdådig villa på landet, och arkitekten Renzo Piano ritade anläggningen till vingården Rocca di Frassinello.

Men på den här böljande landsbygden finns det även gott om prisvärda agriturismi (bondgårdsboende) och vackra muromgärdade städer, som den befästa stenbyn Capalbio med sina röda tak. 

Cala Violina i Maremma
Cala Violina i Maremma © Shutterstock

 

|Lecce, Apulien

Syditalienska Apulien har länge varit en magnet för italienska semesterfirare, med sina långa vita sandstränder och sitt kraftfulla rustika kök. Långsamt har de utländska besökarna hittat hit, men turistströmmen är fortfarande en porlande bäck snarare än en flod.

Staden Lecce är en pärla och inte någon riktig kändis utanför Italien. Det är en universitetsstad, byggd i traktens mjuka sandsten med smala smågator som ser ut att vara belagda med guld.

Mest spektakulära är kyrkorna och katedralen, där 1600-talets stenhuggare lät fantasin skena i en arkitekturstil som har kommit att kallas Leccebarock. Den lätthuggna stenen var ett idealiskt material att forma till fantasifulla varelser och utsmyckningar, och kyrkorna närmast översållas av frukter, vattenkastare och fabeldjur.

Men Lecce är inte enbart intressant för sin arkitektur. På sommarkvällarna fylls gatorna med italienare som strosar mållöst, äter glass, tar en aperitivo på trottoarserveringarna och njuter av raden av musik- och matfestivaler.  

Lecces Basilica di Santa Croce
Lecces Basilica di Santa Croce © Shutterstock