Husen i Prag numrerades inte förrän 1770, och det var kejsarinnan Maria Teresia som tog med sig den habsburgska ordningen från Wien till Vltavas stränder. Innan dess fick man hitta husen med hjälp av ett charmigt men kanske smått förvirrande system av allegoriska bilder. Fortfarande finns sådana skyltar lite varstans i den gamla delen av staden, men på Nerudovagatan i Malá Strana kan man se dem i störst koncentration.


 

|Vita svanen

Barockutsmyckningen med den vita svanen är från 1600-talet och pryder ett hus som ursprungligen var gotiskt.

Nerudova 49.

Vita svanen, Prag
Den vita svanen ovanför porten på nr 49 © Shutterstock

 

|Två solar

I det här huset föddes den tjeckiske poeten, författaren och journalisten Jan Neruda (1834–1891), som har gett namn åt gatan. Det här har enligt traditionen varit författarnas och konstnärernas område i Prag, och Neruda skildrade Malá Stranas bohemiska atmosfär i sina böcker. Traditionen bevaras än i dag med kvarterets många små konstgallerier och hantverksbutiker.

Nerudova 47.

Två solar, Prag
Solarna på Jan Nerudas hus © Shutterstock

 

|Gyllene nyckeln

Borgens guldsmeder, som var de som arbetade i det här huset på 1600-talet, betalade avgifter till staden till skillnad från kollegorna som höll till vid Guldgränden. Som betalande fick de tillåtelse att skylta med sina varor, vilket kan ses än i dag på utsidan av den här byggnaden.

Nerudova 27.

Gyllene nyckeln, Prag
Nyckel i glänsande guld © Shutterstock

 

|Röda lammet

Det röda lammet som pryder fasaden på nummer 11 tillhör Nerudovagatans mer ovanliga symboler. Dess alkemiska betydelse är så mystisk att inte ens husets nuvarande ägare vet svaret. Inte för att det spelar någon roll – det pryder sin plats som ett av stadens många charmiga kännetecken.

Nerudova 11.

Röda lammet, Prag
Ett rött lamm visar vägen till nr 11 © Shutterstock

 

|Tre fioler

Det sägs att en demonisk trio spelar på de här instrumenten när månen lyser. I huset bodde under tidigt 1700-tal en familj av fiolmakare och skylten visade deras yrke. Liksom i många andra av husen på gatan ligger här nu en restaurang.

Nerudova 12.

Tre fioler, Prag
Tre små fioler © Shutterstock

 

|Gyllene bägaren

Den här skylten visar upp guldsmedens typiska arbete, en bägare i guld omgiven av en oval kartusch. Emblemet är från 1600-talet och sattes upp av en guldsmed som verkade i huset på den tiden.

Nerudova 16.

Gyllene bägaren, Prag
Guldsmedens bägare © Shutterstock

 

|Djävulen

Lucifer dyker upp som en småcharmig figur på hus över hela staden, och enligt den lokala traditionen var han mer av en folklig skojare än en ond mörkrets furste. På nummer 4 frestar han förbipasserande att äta middag på restaurangen U Čerta.

Nerudova 4.

 

|Röda örnen

På den här adressen ligger ett smalt hus som uppvisar en rad arkitekturstilar – renässans, barock, rokoko. På huset sitter ett emblem som föreställer en röd örn. Örnen har vingarna utsträckta och sitter uppflugen på en bergstopp.

Nerudova 6.

Röda örnen, Prag
Röda örnen på Nerudova 6 © Shutterstock

 

|Gröna hummern

Vem vet vad de tänkte på när de hängde ett skaldjur ovanför dörren. Men antagligen försökte de bräcka grannarna i Hängande palsternackan på nummer 39.

Nerudova 43.

 

|Röda lejonet

På den här anslående utsmyckningen syns ett rött lejon som håller en gyllene bägare i ena tassen, ett moln och en bit av en honungskaka. Bilderna har tolkats som alkemistsymboler, precis som i många andra husemblem. I byggnaden bodde en gång den kände tjeckiske målaren Petr Brandl.

Nerudova 41.

Röda lejonet, Prag
Färggrant emblem i rött och guld © Shutterstock

 

|Gyllene hästskon

Barockmålningen som föreställer Václav den helige har en riktig hästsko fastsatt vid den målade hästens hov. Målningen hyllar både Böhmens skyddshelgon och smederna som skodde hästar som var på väg till borgen.

Nerudova 34.

Gyllene hästskon, Prag
Målning med en riktig hästsko © Shutterstock