Med sin livfulla atmosfär, historiska sevärdheter, mångskiftande stadsdelar och prisvärd mat och dryck i varje hörn av staden är det inte konstigt att turisterna flockas i Lissabon.

Porto i norra Portugal är kanhända lika fint. Husen är utsmyckade med vackert målat kakel, och staden omges av förstklassiga vingårdar – ändå har den betydligt färre besökare.

Lever Lissabon upp till hajpen, eller har Porto mer att erbjuda? Låt oss undersöka!


 

|Det kulturtyngda kvarteret

 

Belém, Lissabon

Vik en dag för västra Lissabon och lär dig mer om Portugals sjöfartsarv. Stadsdelen Beléms historia sträcker sig tillbaka till upptäcktsresornas tid på 1400- och 1500-talen, då Portugal kartlade stora delar av kusterna kring Afrika, Kanada, Asien och Brasilien.

Det anslående Padrão dos Descobrimentos (monument över upptäckterna) visar Henrik Sjöfararen som tillsammans med andra kända upptäckare, som Vasco da Gama och Alfons V, blickar ut över havet från floden Tejos mynning.

Här finns också Mosteiro dos Jerónimos, som uppfördes på 1400-talet till minne av Vasco da Gamas upptäckt av sjövägen till Indien. I det här klostret i emanuelstil vilar några av Portugals mest berömda personer, däribland kung Manuel I och hans hustru Maria av Aragonien samt poeten Fernando Pessoa.

Padrao dos Descobrimentos, Lissabon

Padrao dos Descobrimentos (monument över upptäckterna) vid floden Tejo i Lissabon © Shutterstock

 

Baixa, Porto

Portos centrala kvarter breder ut sig runt Avenida dos Aliados (de allierades aveny), som löper från det pampiga stadshuset till Praça da Liberdade (frihetstorget).

Intill torget ligger São Bento-stationen, vars blåvita kakel illustrerar spännande scener ur Portugals historia, bland annat slaget vid Valdevez.

I det här området ska man också besöka praktfulla Livraria Lello, en utsökt bokhandel i nygotisk stil. Missa inte heller Ireja dos Clérigos, vars 75 meter höga torn bjuder på hisnande utsikt över staden.

Praça da Liberdade, Porto

Praça da Liberdade med statyn av Peter IV och Portos stadshus © Shutterstock

 

|Det anrika kaféet

 

Pastéis de Belém, Lissabon

Det här kaféet har serverat pastel de nata ända sedan 1837. Kön av Lissabonbor och besökare som vill få sin dagliga dos sträcker sig lång och rundar hörnet på nästa gata. Man kan välja att ta med, men det är något visst med att slå sig ned med en kaffe och avnjuta detta bakverk i de kakelprydda rummen.

Flicka som äter pastel de nata, Lissabon

Ett barn som äter pastel de nata © Shutterstock

 

Majestic Café, Porto

Majestic Café är ett fint exempel på art nouveau-arkitekturen med sina stora, rundade speglar, skulpturer och stolar med lädersitsar. Det anrika kaféet har lockat såväl societeten som bohemer och intellektuella sedan det öppnade 1921. En av de mest kända gästerna på senare tid är J.K. Rowling, som skrev delar av Harry Potter och de vises sten i den stämningsfulla och mjukt belysta lokalen.

Majestic Café, Porto

Fasaddetalj från Majestic Café i Porto © Shutterstock

 

|Den berömda bron

 

Ponte 25 de Abril, Lissabon

Det är inte konstigt om man plötsligt tror sig befinna sig i Kalifornien – den 2277 meter höga hängbron bär tydliga likheter med San Franciscos Golden Gate-bro. År 1966 invigdes bron under namnet Salazarbron, och det nuvarande namnet fick den 1974, till minne av den så kallade nejlikerevolutionen (Revolução dos Cravos), då den auktoritära regimen Estado Novo störtades. Nejlikerevolutionens namn kom sig av att inga skott avlossades och att soldaterna prydde sina uniformer och bösspipor med blommor för att fira slutet på diktaturen. Ta dig över bron och upp till Santuário de Cristo Rei, som är en 100 meter hög sockel och staty. Här väntar panoramavyer över Lissabon, floden Tejo och själva bron.

Kristusstatyn och 25 april-bron, Lissabon

Kristusstatyn och 25 april-bron över Tejo i Lissabon © Shutterstock

 

Ponte Dom Luís I, Porto

Bron byggdes mellan 1881 och 1886 av Théophile Seyrig, tidigare kollega till Gustave Eiffel, och sträcker sig 172 meter från Porto till staden Villa Nova de Gaia på andra sidan floden Douro. Den här bågbron av järn är en imponerande syn, särskilt när de typiska Rabelobåtarna ligger förtöjda nedanför. Dessa traditionella lastbåtar som bara finns på Dourofloden användes förr för att transportera vin från dalen till staden innan järnvägen fanns. När man tagit sig över till Villa Nova de Gaia belönas man med utsikten över de färggranna husen längs Portos flodstrand, och resten av staden som reser sig där bakom.

Dom Luís I-bron, Porto

Dom Luís I-bron i Porto © Shutterstock

 

|Paradrätten

 

Bacalhau à Brás, Lissabon

Lissabon är känt för sin pastel de nata, men stadens restauranger har också en uppsjö av fantastisk mat. Trots att det inte finns några torskbestånd i de portugisiska vattnen är torkad och saltad torsk, bacalhau (eller kabeljo), en stapelrätt i Portugals kök. Det finns en bacalhau för samtliga dagar på året, men i Lissabon bör man inte missa Bacalhau à Brás. Den här rätten, som tros härstamma från stadsdelen Bairro Alto, består av strimlor av saltad fisk, lök och potatis skuren i tändstickstunna stavar som blandas med uppvispade ägg och sedan steks och garneras med oliver.

Bacalhau à Brás

Bacalhau à Brás © Shutterstock

 

Francesinha, Porto

Portos unika kulinariska anrättning är inget för mesar och kräver en rejäl aptit. Den ”lilla franskan”, inspirerad av croque monsieur, har kanske ett något missvisande namn. Den är nämligen inte liten – här har vi en macka i storlek large med flera lager av fläskkött, rökt korv, nötkött och ost, och en tjock skiva tomat ovanpå (eventuellt även ett stekt ägg). Hela härligheten täcks sedan av en sås lagad på öl och ost. Om det, mot förmodan, inte skulle räcka för att bli mätt, serveras ofta pommes frites och ett glas öl till. Café Santiago är ett av de bästa ställena om man vill testa den här rätten. Det här retroinspirerade kaféet är mycket omtyckt i Porto och vinner varje år tävlingen om vem som gör den bästa versionen av den kända smörgåsen.

Francesinha

Francesinha © Shutterstock

 

|Den perfekta dagsutflykten

 

Évora, Lissabon

Évora är upptaget på Unescos lista över världsarv. Här finns en medeltida mur, ett romerskt tempel och så det makabra Capela dos Ossos, ett kapell som är helt och hållet prytt av människoben. Det tar 1,5 timme att köra hit från Lissabon, och det går även tåg och bussar hit. Väl framme väntar gott om historiska sevärdheter, befolkade barer och utmärkta restauranger. Boka bord på Momentos, där ägaren och köksmästaren Jorge skapar dagens meny med färska råvaror från morgonens marknad.

Dianatemplet i Évora, Lissabon

Det romerska Dianatemplet i Évora © Shutterstock

 

Dourodalen, Porto

Med böljande vinodlingar så långt ögat kan nå är Dourodalen en underbar plats året om. Förutom det spektakulära landskapet är dalgångens stora lockbete portvinet, ett starkvin som bara får framställas här. Lär dig skilja på vit, tawny och ruby port, och prova olika årgångar, genom att besöka Taylors Quinta de Vargellas, Crofts Quinta da Roêda eller Fonsecas Quinta do Panascal. Man kan följa med på någon av de många bussresorna från Porto eller åka tåg längs den natursköna järnvägen från Sao Bento-stationen till byn Pinhao.

Dourodalen, Porto

Dourodalen med floden och vinodlingarna © Shutterstock

 

|Och vinnaren är: Lissabon

Trots att Porto är betydligt mindre befolkat än rivalen i söder, kan inte den här avslappnade hamnstaden riktigt tävla med Lissabons storlek – de omväxlande stadsdelarna, de historiska sevärdheterna och de stora turistmålen. Men kanske behöver du inte välja? Det tar mindre än tre timmar att åka tåg mellan Porto och Lissabon, så man kan ha huvudstaden som bas och besöka Porto därifrån och få det bästa av båda världar.