Människans historia är en historia om resor. Ända sedan begynnelsen har vi haft en inneboende längtan efter att förflytta oss, att utforska och upptäcka, och historien är full av berättelser om otroliga resor till fjärran länder. Här har vi samlat sex av världens mest legendariska resrutter – från den gamla Sidenvägen till Route 66 – så att du kan planera för egna äventyr.

Broar i Florens
Ponte Vecchio i Florens © Shutterstock

 

|Route 66

Många betraktar Route 66 som ett slags symbol för den amerikanska folksjälen, och det här är en av världens mest kända vägar. Den klassiska, 3 900 kilometer långa landsvägen går från Chicago till Los Angeles, och passerar genom åtta delstater och tre tidszoner.

Route 66 hade sina glansdagar på 1950-talet, då det skenande antalet bilägare ledde till en våg av semesterfirare som sökte äventyret på vägarna. Frihetskänslan i att dra fram i bil blev en självklar del i myten om USA, mycket tack vare Jack Kerouacs generationsroman På drift (1957).

Trots att den officiellt lades ner på 1980-talet lockar den här ikoniska landsvägen än i dag oräkneliga resenärer. Man kan inte längre tillryggalägga hela originalsträckan, men delar av den har bevarats som kulturminne. Varför inte köra sträckan mellan Seligman och Kingman, och njuta av de hisnande vyerna över Arizonas ökenlandskap, eller bli lite nostalgisk på det neonupplysta Route 66-museet i Oklahoma?

Landsvägen Route 66 i USA
Route 66 © Shutterstock

 

|”Hippie-leden”

”Hippie trail” var delvis inspirerad av Route 66 och det stora amerikanska äventyret på vägarna, och på 1960- och 1970-talen begav sig horder av ungdomar österut på jakt efter peace, love och andlig utveckling.

Från städer över hela Europa styrde hippies kosan mot Indien, den gamla österländska filosofins hemland. De reste landvägen genom länder som Turkiet, Iran, Afghanistan och Pakistan, och försökte ta del av så många olika kulturer som möjligt på vägen – själva resan var lika viktig som målet.

Den som vill uppleva en modernare och betydligt kortare variant av ”hippie-leden” kan åka till Goa i Indien. Goa var slutmålet för många hippies, och det råder fortfarande en avslappnad och obekymrad atmosfär här. Man kan också välja att resa till den heliga indiska staden Varanasi, en annan hippiefavorit, och titta på de fantastiska templen och insupa kulturen.

Strand, Goa, Indien
Strand i Goa, Indien © Shutterstock

 

|Orientexpressen

Orientexpressen har odödliggjorts av oräkneliga författare, inte minst Agatha Christie. Tåglinjen var världens mest glamourösa järnväg, och är än i dag en symbol för resandets guldålder.

Det överdådigt lyxiga tåget tog passagerare från Paris till Konstantinopel (dagens Istanbul), Milano eller Venedig. Sovvagnarna hade teakpanel med intarsia, och säten som kunde fällas ut till sängar bäddade med sidenlakan. Det fanns även bibliotek ombord, och ett rökrum där gästerna kunde koppla av.

Men det var inte bara lyxen som lockade – den 2 989 kilometer långa järnvägen gick genom några av Europas mest fantastiska landskap, från de snöklädda österrikiska Alperna till de djupa gröna dalarna i italienska Veneto. Orientexpressen var så populär att inte ens sporadiskt återkommande tågöverfall, eller någon halvdags försening på grund av snö, avskräckte resenärerna – tvärtom gav det resan ett än mer romantiskt skimmer.

Drömmer du om att åka en tur med det legendariska tåget? Exklusiva Venice Simplon-Orient-Express erbjuder samma lyx och charm som originalet.

Gammalt ånglok
Ånglok från Orientexpressens dagar © Shutterstock

 

|Grand tour

Från 1600-talet och framåt reste många förmögna unga män, och några kvinnor, runt i Europa på ett slags kulturell bildningsresa som kom att kallas ”grand tour”.

Många reste via Paris och Frankrike mot Italien, och framför allt Rom. Den italienska huvudstaden betraktades som den västerländska civilisationens vagga, och resan dit sågs som ett viktigt sätt för de unga männen att vidga sina intellektuella vyer, och förbereda sig för en karriär inom det offentliga livet vid återkomsten.

Naturligtvis reste inte alla dessa ynglingar till Rom med den ädla föresatsen att fördjupa sina kunskaper inom konst, arkitektur, historia och politik – en del var betydligt mer intresserade av att festa och spela. Oavsett avsikter kom de flesta hem med en souvenir eller två – ett konstverk, några antikviteter eller kanske ett porträtt av dem själva med Roms historiska lämningar som fond.

Gör en egen ”grand tour” och titta på den eviga stadens antika lämningar, som det väldiga Colosseum och det praktfulla Sixtinska kapellet. Eller åk till ett eller ett par andra historiska resmål, som Florens eller Neapel.

Antika lämningar, Rom
Forum Romanum i Rom © Shutterstock

 

|Sidenvägen

Sidenvägen är en av världens mest kända handelsleder, och var en viktig förbindelse mellan Kina, Främre Orienten och Europa.

Sidenvägen var, trots namnet, inte en väg utan ett nät av olika leder som sträckte sig omkring 7 000 kilometer genom hela Asien. Varje år färdades tusentals köpmän från Konstantinopel, Kairo och Damaskus den långa och ofta mödosamma vägen på jakt efter kostbara sidentyger och exotiska kryddor.

Den mest kända av dem är utan tvekan Marco Polo. Hans skildringar av sina resor till Kina från Venedig, och sin tid vid Kublai Khans hov, är populära än i dag. Marco Polo var inte den enda som dokumenterade sina resor – den italienska köpmannen Francesco Pegoletti skrev på 1300-talet en detaljerad guidebok om leden, full av användbara tips för att klara färden.

Vill man få en känsla för Sidenvägen kan man bege sig till staden Xi’an i Kina. Den här larmande storstaden var startpunkten för den gamla handelsleden. I dag kan man titta på stadsmuren från Mingdynastin och terrakottaarmén från 200-talet f.Kr. Lämningar av byggnader, tempel och vägar längs den gamla Sidenvägen på sträckan mellan Xi’an och sydöstra Kazakstan är klassade som världsarv av Unesco.

Terrakottaarmén, Kina
Terrakottakrigare © Shutterstock

 

|Mekongfloden

Den 4 350 kilometer långa Mekongfloden är Sydostasiens längsta flod. Dess fulla längd var höljd i dunkel till dess att en fransk expedition, som hoppades hitta en handelsväg till Kina, försökte kartlägga den 1866.

Den sju man starka forskningsexpeditionen utgick från Saigon (Hô Chi Minh-staden) i Vietnam och följde flodens lopp först till Kambodja och sedan Laos, med uppehåll i Phnom Penh och Luang Prabang.

Dessvärre hejdades expeditionen ofta av svåra förhållanden, och i Tang Ho var forsarna så vilda att gruppen tvingades överge både floden och sitt sökande, och i stället fortsätta till Kina landvägen. Trots att de inte lyckades kartlägga hela floden lyckades de fylla i några av de vita fläckar som då fortfarande fanns på västerländska kartor över den här delen av världen.

I dag är det tämligen okomplicerat att färdas på Mekongfloden. Man kan utgå från hektiska Hô Chi Minh-staden och resa till Kambodja, där man kan stanna till i livliga Phnom Penh och besöka ruinstaden Angkor Vat. Sedan kan man fortsätta norrut – håll utkik efter den utrotningshotade irrawadidelfinen i närheten av Kratie – och korsa gränsen till Laos, där man kan besöka den annorlunda huvudstaden Vientiane eller det fridfulla Luang Prabang.

Mekong, Asien
Mekongfloden © Shutterstock