Över 80 miljoner människor reser till Frankrike varje år. Det gör landet till världens mest besökta. Men utanför de stora glansnumren – Paris och rivieran bland andra – finns det gott om smultronställen där man slipper trängas med andra turister. Här är sju av dem.


 

|Montsoreau, Loiredalen

Bland de hundratals vackra slott som pryder Loiredalen är de lätt att missa det sagoaktiga 1400-talsslottet Montsoreau.

Montsoreau är det enda Loireslott som har uppförts på själva floden, men den vackra byggnaden är inte byns enda sevärdhet. Varannan söndag samlas upp till 10000 fyndjägare i den lilla byn nära Loireflodens och Vienneflodens sammanflöde för att besöka en av regionens största antikmarknader, Les Puces de Montsoreau.

Vingården Domaine de la Paleine erbjuder stämningsfulla vinprovningsturer i sin traditionella flatbottnade flodbåt, toue cabanée.

Slottet Montsoreau i Loiredalen
Slottet Montsoreau © Shutterstock

 

|Espelette, Pays Basque

Rött är Baskiens färg – och färgen finns inte bara på de typiska rödvita korsvirkeshusen som översållar den här delen av sydvästra Frankrike. Om man kör genom det böljande landskapet i Nivedalen kommer man till vackra Espelette, som är känt för sin chilipeppar, piment d’Espelette. Denna stöttepelare i det fransk-baskiska köket hängs ut på tork i girlanger som ger fägring åt byns hus och affärer. Till och med den lokala Sparaffären har chilifrukter hängande på fasaden.

Byn är med andra ord ett bra ställe om man vill köpa chilipeppar av alla de slag. Välj mellan färska, torkade, inlagda, ugnsbakade med olja och – vilket är en delikatess – fyllda med brandade de morue (en puré gjord på torsk).

Chilipeppar pryder baskiska Espelette
Chilipeppar som utsmyckning i baskiska Espelette © Shutterstock

 

|St-Antonin-Noble-Val, Tarn-et-Garonne

Nedanför den dramatiska kalkstensklippan Roc d’Anglars ligger den vackra byn St-Antonin-Noble-Val, på och omkring floden Aveyron. Här kan man riktigt höra historiens vingslag. Byns museum ligger i ett hus från 1125 som råkar vara Frankrikes äldsta civila byggnad. Runtom det ligger vackra korsvirkeshus och en saluhall från 1800-talet (en riktig ungdom jämförelsevis).

Grottintresserade, klättrare, cyklister och kanotister lockas hit av Gorges de l’Aveyron, men även mindre hurtiga typer känner livet i sig när de strosar längs floden och stannar till på uteserveringarna som ligger längs med den.

Aveyronfloden vid byn St-Antonin-Noble-Val
Aveyronfloden vid byn St-Antonin-Noble-Val © Shutterstock

 

|Wimereux, Côte d’Opale

Den här underskattade badorten, som bara ligger en halvtimme från Calais, har Napoleon att tacka för mycket. Han lät nämligen anlägga en hamn här 1803, som en del i en plan att invadera England. I dag går trafiken främst åt andra hållet.

Intill den rena, nästan kilometerlånga sandstranden finns en länga av viktorianska anglo-normandiska villor. Här löper också en bred strandpromenad. Atmosfären är charmigt gammaldags och avspänd – precis en sådan miljö som får en att vilja avnjuta ångande musslor på en strandservering, ta en runda golf eller gå på en promenad med svepande utsikt över Engelska kanalen.

Wimereux
Högvatten en solig höstdag i Wimereux © Shutterstock

 

|Bouzigues, Languedoc

Languedocs ljuvliga kust sträcker sig drygt 20 mil mot den spanska gränsen. En av havets godaste läckerheter återfinns dock i en saltvattenslagun strax innanför kusten.

Étang de Thau, som ligger innanför hamnen i Sète – som i sig är en stad som förtjänar mer uppmärksamhet än den får – är full av ostron- och musselbankar. De utgör en märkvärdig syn: ändlösa rader av träbyggnader som sticker upp ur vattnet.

De fina ostronen och musslorna kan med fördel avnjutas med ett glas torrt vitt Languedocvin och utsikt över vattnet. En av de bästa platserna att göra just det på är smultronstället Bouzigues. Orten ligger på den norra sidan av lagunen och har en livlig sjösida med restauranger och kaféer. Föredrar man något mer rustikt kan man söka upp någon av de enkla ostronserveringarna nere vid lagunen och beställa direkt från odlarna.

Étang de Thau vid Bouzigues
Lagunen Étang de Thau vid Bouzigues © Shutterstock

 

|Pays d’Auge, Normandie

Normandies bördiga landsbygd är så rik på fruktodlingar och ängsmarker att det är lätt att glömma att den här regionen inte har några vinodlingar.

Här flödar i stället Calvados och cider – ta chansen att smaka på båda genom att följa ciderleden som slingrar sig genom det frodiga landskapet. Addera smakrika ostar till ekvationen – livarot, pont l’évêque och camembert – och smakupplevelsen är total.

Mitt i den djupa landsbygden ligger färgglada och korsvirkesprydda Beuvron-en-Auge, som är ett särskilt trevligt stopp på cider- och camembertlederna och med på listan över Frankrikes ”Plus beaux villages”.

Beuvron-en-Auge i Normandie
Korsvirkeshus i Beuvron-en-Auge © Shutterstock

 

|Lac de Vassivière, Limousin

Limousin har ingen kust, men i dessa gröna trakter finns å andra sidan ovanligt många sjöar och reservoarer.

Konstgjorda Lac de Vassivière utgörs av nästan 10 kvadratkilometer klart vatten som omges av stränder, träspångar och skog. Miljövänliga elbåtar puttrar runt sjön mellan de många öarna – på en av dem finns ett galleri med samtidskonst.

Terrängcyklister och ziplineentusiaster har gott om skogsområden att utforska, och sjön lockar såväl paddlare och vattenskidåkare som sportfiskare på jakt efter abborre och öring. När snön väl lagt sig är det längdskidåkarnas och snöskovandrarnas tur att roa sig i den här fridfulla och lantliga franska landsändan.

Lac de Vassivière i Limousin
Lac de Vassivière i området Limousin © Shutterstock

 

Läs mer om sevärda franska resmål här!