Inklämd bland annan bebyggelse, på St Dunstan’s Hill i City i östra delen av London, ligger den utbombade kyrkan St-Dunstan-in-the-East.


 

St-Dunstan-in-the-East, London

 

En park med historia

Den ursprungliga kyrkan, som uppfördes på 1100-talet i gotisk stil, skadades svårt i den stora branden 1666. Efteråt byggdes kyrkan upp igen, med ett nytt klocktorn av Christopher Wren. Nästa drabbning blev blitzen år 1941, och efter de intensiva bombanfallen låg kyrkan i ruiner. Endast Wrens klocktorn, nordmuren och sydmuren hade klarat sig. Kyrkan byggdes aldrig upp igen, och i slutet av 1960-talet bestämde man sig för att omvandla den till allmän park.

 

St-Dunstan-in-the-East, London

 

I parken finns det gott om planteringar, och vid ett underhållsarbete för några år sedan tillkom många nya växter. Grönskan klänger över kyrkväggarna och genom fönstrens håligheter.

 

St-Dunstan-in-the-East, London

 

Palmer har tagit plats i det gamla kyrkorummet.

 

Palm i St-Dunstan-in-the-East, London

 

Genom håligheter i murarna tränger sig närliggande modern bebyggelse på, och man kan skymta några av de senaste årens superskyskrapor, som ”Skärvan” (The Shard) och ”Walkie-talkien” (20 Fenchurch Street).

 

The Shard skymtas genom St-Dunstan-in-the-East, London

 

Skyskrapa och St-Dunstan-in-the-East, London

 

Här och där finns bänkar att sitta på, och i vad som en gång var kyrkans mittskepp finns en porlande fontän. Skator och duvor som sitter uppflugna på väggkrönet gör vändor ner till fontänen för att bada. Vid den norra murruinen hänger det fågelmatare som lockar småfåglar.

 

Fågelmatare, St-Dunstan-in-the-East, London

 

Friden – det är förvånansvärt tyst – råder i parken, som har blivit en stillsam oas för kontorsfolket i City. Hit lockas också och en och annan tillfällig besökare, som vill slå sig ned och vila benen, läsa en bok eller kolla mobilen en stund.

 

St-Dunstan-in-the-East, London

 

Att ta sig hit

Parken ligger en kort promenad österut från tunnelbanestationen Monument, längs Lower Thames Street.

 

Karta över området runt St-Dunstan-in-the-East, London

Kartan hämtad från Topp 10 London