Oavsett om man är historienörd, konstälskare, friluftsentusiast eller adrenalinsökare har man mycket att hämta i Wien. Här finns sevärdheter som passar de flesta, från kejserliga slott och konstmuseer till parker och ett anrikt tivoli.

Gör en rundtur i konstens och arkitekturens tecken, planera en rolig tur för hela familjen, eller vältra dig i Wiens fascinerande historia under en dag. Här kommer fyra förslag att följa eller låta sig inspireras av!

 

|Habsburgarnas Wien

Schönbrunns slottspark, Wien
Schönbrunns slottspark © Shutterstock

 

Förmiddag

Stig upp tidigt och ta dig till det enorma Hofburgkomplexet. Här ligger bland annat habsburgarnas vinterresidens, en kyrka, ett kapell, Spanska ridskolan, museer och det österrikiska nationalbiblioteket.

Gå en rundtur i de forna kejsarvåningarna, och besök Sisimuseet (tillägnat den österrikiska kejsarinnan Elisabet) och Silberkammer, som inhyser den kejserliga silversamlingen. Lunch kan intas på Café Hofburg, som har traditionella specialiteter som Kaiserschmarren (kejsarens pannkakor) och Rindsgulasch (gulasch på nötkött).

Eftermiddag

Efter lunch åker man ut till det pampiga Schloss Schönbrunn, där habsburgarna vistades under somrarna. ”Den kejserliga rundturen” går till 22 av slottets pampiga salar, och genom en gratis ljudguide får man korta fakta om vad man ser.

Om det finns tid kvar efter rundturen kan man bege sig ut i slottsparken och beundra de vackra planteringarna. Labyrinten är en fascinerande upplevelse.

 

|En dag i det gröna

Schmetterlinghaus, Wien
Schmetterlinghaus – fjärilshuset – i Burggarten © Shutterstock

 

Förmiddag

Börja dagen med en tur till Burggarten, en park i centrala Wien som habsburgarna anlade på mark som tillhörde slottet Hofburg. Strosa runt bland träden och upptäck statyer av Goethe, Mozart och kejsar Frans I.

Parken är också känd för sina växthus, som ritades av secessionsarkitekten Friedrich Ohmann. Ett av dem är Schmetterlinghaus, ”fjärilshuset”. Det är hem åt 150 olika fjärilsarter, som här får flyga runt i en miljö som efterliknar deras naturliga habitat.

Ät lunch på närbelägna Café Mozart på Albertinaplatz. Det här anrika och eleganta kaféet grundades redan 1794 och serverar både vegetariska och traditionellt österrikiska gourmeträtter samt smaskiga bakverk till efterrätt.

Eftermiddag

Efter lunch kan man besöka Donaupark, som anlades 1964 och är en av Wiens största parker. Här kan man strosa runt, jogga eller hyra cykel och ta sig runt på cykelbanorna i parken. Behöver man vila benen en stund kan man sätta sig vid Irissjön, en konstgjord sjö som ligger mitt i parken.

En av parkens höjdpunkter är Donauturm, ett 252 meter högt torn som har en roterande restaurang, ett kafé och en utsiktsterrass. Med hjälp av hiss tar man sig till toppen av tornet, där man kan njuta av utsikten över Wiens storstadsområde. Om vädret är klart kan man se ännu längre bort.

 

|Konst och arkitektur

Secessionsbyggnaden, Wien
Secessionsbyggnaden (Wiener Secessionsgebaude) © Shutterstock

 

Förmiddag

Börja med ett besök i Secessionsbyggnaden, som ritades av Joseph Maria Olbrich i wiensk jugendstil och som nu används som utställningshall för samtidskonst. Här har man bland annat kunnat se verk av Oswald Oberhuber och Maja Vukoje. I huset hänger också Gustav Klimts berömda Beethovenfris.

Eftermiddag

På eftermidddagen tar man sig vidare till MuseumsQuartier och besöker det imponerande Kunsthistorisches Museum. Här kan man lätt bli kvar resten av dagen. Konstskatten är fantastisk, och här finns många intressanta arkeologiska fynd från de kejserliga samlingarna. Salarna på första våningen är särskilt maffiga, med målningar av konstnärer som Giovanni Bellini, Tizian, Pieter Bruegel och Diego Velázquez.

 

|Med familjen i Wien

Slänggunga på Würstelprater
Slänggungan Luftikus på Würstelprater © Shutterstock

 

Förmiddag

Den här dagen inleds med en utflykt till nöjesfältet Würstelprater (även Volksprater), som är en av världens allra äldsta nöjesparker. Åk en tur i det berömda pariserhjulet, som byggdes 1897. Lite äldre barn kan vilja testa den äventyrliga bergochdalbanan Volare, medan föräldrar med mindre barn nog föredrar en klassisk karusell, eller den 4 kilometer långa miniatyrjärnvägen.

Eftermiddag

Efter lunchen kan man hyra en riksha för hela familjen hos Radverleih Hochschaubahn (de har även terrängcyklar, tandemcyklar och barncyklar) nära bergochdalbanan Hochschaubahn. Njut av en tvåtimmarstur längs Hauptallee i Praterns grönområde. Boulevarden är omtyckt av löpare och cyklister, och inte minst av flanörer.

 

Fler Wientips hittar du här!