Dynamiska och livfulla Milano är norra Italiens huvudstad, världsledande inom mode och design och med ett rikt kulturellt arv. Stadens byggnadskonst präglas av kyrkor från 300-talet, en gotisk katedralsjuvel och den första moderna italienska arkitekturen.


 

Domen

Milanos pampiga katedral, som invigdes 1418 av påve Martin V, kännetecknas av dekorativa miniatyrtorn, massvis av statyer och glasmålningar med bibliska scener. Den anslående fasaden – i en blandning av stilar, från barock till nygotik – byggdes slutligen färdigt på 1800-talet, efter att ha stått ofullbordad i hundratals år.

Domen, Milano
Milanos berömda katedral © Shutterstock

 

Palazzo Reale

Palazzo Reale, som en gång var högsäte för den milanesiska aristokratin, förstördes nästan helt i en brand i slutet av 1700-talet. Det forna slottet fick en elegant nyklassicistisk fasad efter Giuseppe Piermarinis renoveringsarbeten 1778. Här arrangeras stora konstutställningar, med verk av konstnärer som Monet och Picasso. De vackra interiörerna och utsmyckade väggarna och taken är väl värda en närmare titt.

Palazzo Reale, Milano
Palazzo Reale, med Torre Velasca i bakgrunden © Shutterstock

 

Palazzo Lombardia

Namnet till trots – den här glänsande byggnaden har aldrig varit ett palats. Palazzo Lombardia är ett modernt komplex som stod färdigt 2010 och är säte för Lombardiets fullmäktige. I komplexet ingår en 39 våningar hög skyskrapa, som under en tid var Italiens högsta byggnad.

Palazzo Lombardia, Milano
Palazzo Lombardia © Shutterstock

 

Torre Velasca

Den här ovanliga byggnaden, som karaktäriseras av sin utskjutande överdel och sin färgskala i blek orange, är inspirerad av byggnadskonsten i det medeltida Italien. Arkitekterna Belgiojoso, Nathan Rogers och Peressutti ritade byggnaden, som är ett av de första exemplen på modern arkitektur i Milano.

Torre Velasca, Milano
Torre Velasca, ett modernt landmärke i Milano © Shutterstock

 

Castello Sforzesco

Castello Sforzesco har genomgått många renoveringar och tjänat olika syften – genom århundradena har byggnaden växelvis varit en fästning, ett överdådigt slott och museikomplex. Fästningen uppfördes 1368 av Galeazzo II Visconti för militära ändamål, och mindre än femtio år senare omvandlades den till ett extravagant kungligt slott av Filippo Maria Visconti. I dag är det de många museerna som lockar mest – ett av dem har en av Milanos största konstsamlingar.

Castello Sforzesco, Milano
Castello Sforzesco © Shutterstock

 

Abbazia di Chiaravalle

Det anslående klocktornet från 1349 sticker ut från det i övrigt anspråkslösa klostret Abbazia di Chiaravalle, som uppfördes på 1100–1200-talet av franska cisterciensmunkar. Kyrkan saknade från början konstutsmyckningar (som ansågs distrahera munkarna från deras viktiga andliga värv), men så småningom tillkom Bernardino Luinis målning Madonna della Buonanotte från 1512.

Abbazia di Chiaravalle, Milano
Abbazia di Chiaravalle © Shutterstock

 

Piazza Gae Aulenti

Den här nyskapande piazzan utformades av den argentinsk-amerikanske arkitekten César Pelli och innehåller både futuristiska skyskrapor och innovativa vatteninslag. Piazza Gae Aulenti, som är navet för Milanos affärsliv, är ett av stadens arkitekturmässigt mest moderna inslag.

Piazza Gae Aulenti, Milano
Piazza Gae Aulenti mellan höghus © Shutterstock

 

San Lorenzo alle Colonne

Charmiga San Lorenzo alle Colonne härrör från 300-talet och uppvisar influenser från både romerska och bysantinska arkitekturstilar. Utanför finns en fristående rad korintiska kolonner som en gång var en del av ett romerskt tempel från 100-talet. I Cappella Sant’Aquilino finns fantastiska mosaiker – några av Italiens främsta – och kyrkans kupol är den största i Milano.

Chiesa di San Lorenzo, Milano
Chiesa di San Lorenzo © Dorling Kindersley: Helena Smith

 

Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II är en tjusig butiksarkad med boutiquer, kaféer och restauranger, och har anor från 1865. Ett pampigt glastak välver sig 47 meter ovanför besökarna, medan golvet pryds av en mosaik som hyllar Italiens fyra främsta städer (Rom, Turin, Florens och Milano).

Galleria Vittorio Emanuele II, Milano
Kaféer och flanörer i Galleria Vittorio Emanuele II © Dorling Kindersley: Anna Mockford

 

Sant’Ambrogio

En annan imponerande religiös byggnad i Milano är basilikan Sant’Ambrogio, som uppkallades efter biskop Ambrosius, kyrkans grundare och stadens skyddshelgon, som också ligger begravd i kyrkan. De stora interiöra pelarna pryds av skulptur som skildrar berättelser ur Bibeln, och relieferna på det gyllene altaret har motiv från Kristi liv.

Basilica di Sant’Ambrogio, Milano
Basilica di Sant’Ambrogio © Dorling Kindersley: Helena Smith

 

Pinacoteca di Brera

Pinacoteca di Brera hyser några av stadens mest vördade konstverk, men är också ett mästerverk i sig. Byggnaden var ursprungligen ett palats, som uppfördes mellan slutet av 1500-talet och början av 1600-talet, och har en rymlig gård med eleganta kolonner utformade av Francesco Maria Richini. I salarna hänger verk av mästare som Rafael och Caravaggio.

Pinacoteca di Brera, Milano
Ingången till det berömda Pinacoteca di Brera © Shutterstock

 

Torre Unicredit

Det hypermoderna Torre Unicredit gick om Palazzo Lombardia som Italiens högsta byggnad när det stod färdigt 2011 med sina resliga 230 meter. César Pelli ritade byggnaden, som består av eleganta kontor och bjuder på oslagbar utsikt över stan.

Affärsdistriktet i Milano
Vy från Piazza Gae Aulenti med Torre Unicredit i nedre högra hörnet © Shutterstock

 

Pinacoteca Ambrosiana

Pinacoteca Ambrosiana är en del av Fabio Mangones stora palazzo från 1611, som byggdes för konstmuseet samt ett bibliotek och en konstakademi. I vad som en gång var en obetydlig samling finns nu några av Italiens mest kända konstverk. Det kanske mest älskade verket på museet är Caravaggios Fruktkorgen (1597), som symboliserar passionshistorien.

Biblioteca Ambrosiana, Milano
Biblioteca Ambrosiana, en del av Palazzo dell’Ambrosiana © Shutterstock

 

Teatro alla Scala

Den glänsande Teatro alla Scala är Milanos främsta scen för klassisk musik. I den påkostade salongen ryms det cirka 2 000 besökare, och den 1 000 kvadratmeter stora scenen är en av de största scenerna i Italien. Det bästa sättet att uppleva La Scala är att gå på någon av de högklassiga föreställningarna. Även Museo Teatrale, som berättar om teaterns historia genom århundradena, är värt ett besök.

Teatro alla Scala, Milano
Teatro alla Scala © Shutterstock

 

Arco della Pace

Triumfbågen på Piazza Sempione – Arco della Pace (”fredsbågen”) – kallades från början Arco della Vittoria (”segerbågen”) och är en hyllning till Napoleons många segrar. En bronsvagn kröner monumentet och står vänd mot Milanos centrum.

Arco della Pace, Milano
Arco della Pace, Fredsbågen, i Parco Sempione © Shutterstock