Att resa med tåg innebär möjligheter att upptäcka platser som flygresenärer ofta inte kommer i närheten av. Ibland handlar det bara om ett tågbyte i ilfart, där man i bästa fall hinner köpa med sig kaffe och smörgås. Andra gånger kanske man har flera timmar att fördriva, eller väljer att stanna en dag eller längre.

Den som beger sig ut på en tågresa i Europa kommer garanterat att passera någon eller några av följande järnvägsknutar: Köpenhamn, Hamburg, Basel, Innsbruck och Verona. Här kommer förslag på hur man kan tillbringa en dag i var och en av städerna. Följ turen eller plocka de bästa tipsen.


 

Köpenhamn, Danmark

Köpenhamn är en kompakt stad med mycket att se och göra, och med tåget hamnar man mitt i smeten. Här är ett förslag för den som vill tillbringa en dag i den danska huvudstaden.

Centralstationen, Köpenhamn
Taket i Köpenhamns centralstation © Shutterstock

 

Börja vid centralstationen, Hovedbanegården, och gå västerut mot de livliga universitetskvarteren. Här kan man ta en kaffe på något av kaféerna på Studiestræde och strosa runt i området. Gå sedan uppför Store Kannikestræde till Rundetårn. Det var Kristian IV som år 1642 lät uppföra det här märkvärdiga rundtornet som ett observatorium, vilket det var ända fram till 1861. Inuti finns en ramp som leder upp till toppen, och det sägs att tsar Peter den store red sin häst ända upp år 1716.

Rundetårn, Köpenhamn
Rundetårn från insidan © Shutterstock

 

Fortsätt till Nyhavn och ät lunch där. Hoppa på en kanalbåt och kliv av vid Holmens Kirke. Där fortsätter man att gå längs Gammel Strand västerut, förbi Rådhuset, och sedan svänger man in på Vesterbrogade. Gå in på Tivoli och tillbringa eftermiddagen i den vackra nöjesparken från 1800-talet.

Om det inte är tivolisäsong är ett annat tips att besöka Glyptoteket. Här finns fantastiska konstföremål från det antika Egypten, romarriket och kulturerna kring Medelhavet, men även dansk konst och fransk 1800-talskonst, inte minst den impressionistiska. Museet ligger i en 1800-talsbyggnad som kröns av en ståtlig kupol. Under kupolen finns skulpturer och en vacker vinterträdgård.

Glyptoteket, Köpenhamn
Glyptotekets kupol © Shutterstock

 

Tips: Den som är konstintresserad har mycket att hämta i Köpenhamn. Några höjdpunkter är Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst, Designmuseum Danmark och Cisternerne (modern glaskonst i gamla vattenmagasin från 1800-talet).

Badsugen och i Köpenhamn på sommaren? Här hittar du tips på utomhusbad i och utanför Köpenhamn.

 

Hamburg, Tyskland

För den som reser från Sverige och ut i Europa med tåg är Hamburg ofta ett givet etappmål på vägen. Det går många bra nattåg härifrån, bland annat till Wien och Innsbruck. Men staden kan vara mer än bara ett tågbyte.

Hamburgs Hauptbahnhof är en stor station, och en av Tysklands mest trafikerade järnvägsstationer. Härifrån tar man sig enkelt ner till det storslagna Rathaus, som uppfördes i nyrenässans 1897. Torget framför, Rathausmarkt, anlades med inspiration från Markusplatsen i Venedig.

Hamburg, Tyskland
Hamburgs rådhus © Shutterstock

 

Gå längs de eleganta arkaderna till sjön Binnenalster. Ta en kaffe där och njut av utsikten. Följ sjön upp till Hamburger Kunsthalle, som är ett måste för konstälskare med en fin samling tyska romantiska 1800-talsmålare och en modern utbyggnad med samtidskonst. Här finns även kafé och restaurang.

Om shoppingsug uppstår kan man sicksacka söderut via livliga butiksgator tills man når kanalerna och Speicherstadt, ett världsarvslistat packhusområde. Till världsarvet hör även Kontorhausviertel, ett område med kontorshus som uppfördes efter första världskriget. Fritz Höger ritade det välkända Chilehaus i expressionistisk modernistisk stil – i en form som påminner om en fartygsstäv.

Chilehaus, Hamburg, Tyskland
Chilehaus © Shutterstock

 

På kvällen kan man fortsätta över broarna och kanalerna till hamnområdet HafenCity, som är fullt av spännande nya och pågående byggprojekt. Ett av de mest kända är konserthuset Elbphilharmonie, som ritades av det schweiziska arkitektkontoret Herzog & de Meuron.

Elbphilharmonie, Hamburg
Det berömda Elbphilharmonie med hamnen i bakgrunden © Shutterstock

 

Under tre perioder om året är det även tivoli i stan, Hamburger Dom, som är ett kul kvällsnöje för hela familjen.

Tips: Den som befinner sig i staden en söndagsmorgon kan ta sig ner till den gamla fiskmarknaden. Avnjut frukost eller lunch här – och varför inte en klassiskt hamburgsk Fischbrötchen?

 

Basel, Schweiz

Nära gränsen mot både Frankrike och Tyskland ligger schweiziska Basel, som är en viktig knutpunkt för den europeiska tågtrafiken. Basel är en stor kulturstad med mängder av museer, och det är också landets enda hamnstad, där floden Rhen delar staden i två.

Ta en promenad i den gamla stadskärnan, som ligger strax söder om Rhen. Här ligger exempelvis Basels storslagna katedral Münster. Katedralen började uppföras på 1100-talet men skadades vid en jordbävning 1356 och återuppbyggdes i gotisk stil, med införlivade delar från den gamla kyrkan. Vid Marktplatz ligger stadens rådhus med sin färggrant röda fasad.

Marktplatz, Basel
Basels rådhus vid Marktplatz © Shutterstock

 

Köp något att äta till lunch från marknaden på Marktplatz. Fortsätt sedan till Kunstmuseum Basel, som är världens äldsta offentliga konstmuseum och Schweiz största, och har en imponerande samling konst från 1400-talet och fram till i dag. För den som föredrar samtidskonst ligger Kunsthalle i närheten. Utanför Kunsthalle finns en fontän med kinetiska figurer utformade av den schweiziska skulptören Jean Tinguely. Tinguely har även ett eget museum i staden – på andra sidan Rhen – som ritades av Mario Botta.

Basel, Schweiz
Tinguelyfontänen i Basel © Shutterstock

 

Avrunda dagen med en sen eftermiddagspromenad längs Rhen, på den soliga Kleinbaselsidan, och restaurangbesök.

Tips: För arkitektur- och designintresserade är det värt att göra en utflykt till Weil am Rhein på den tyska sidan, och besöka möbelföretaget Vitras designmuseum, som ritades av Frank O. Gehry. På området finns även andra intressanta byggnader och byggnadsverk av bland andra Zaha Hadid, Tadao Ando, Herzog & de Meuron och Carsten Höller. Ta spårvagn 8 från SBB-stationen till Weil am Rhein, Bahnhof/Zentrum och promenera den sista biten. Resan tar mindre än en timme.

 

Innsbruck, Österrike

Med nattåget från Hamburg är man snart framme i den vackra österrikiska staden Innsbruck.

En upptäcktsfärd i Tyrolens livliga huvudstad kan inledas med en promenad i den gamla medeltida stadskärnan. Här finns många vackra hus, men Goldenes Dachl (”gyllene taket”) från renässansen är kanske det förnämaste. I närheten ligger Stadtturm från 1400-talet, som bjuder på fin panoramautsikt över staden för den som tar sig uppför trapporna till utsiktsterrassen. Härifrån är det inte långt till Marktplatz och Markthalle, där man kan sätta sig på en uteservering och blicka ut över floden Inn och upp mot alptopparna. Eller så köper man med sig något gott från saluhallen och slår sig ner i gräset i den fina parken Hofgarten.

Innsbruck, Österrike
Alpvy från Innsbrucks gamla stadskärna © Shutterstock

 

I Innsbruck ser man berg vart man än vänder sig, och från Maria-Theresien-Strasse har man en underbar alpvy. Men den som längtar upp kan ta bergbanan, som startar i centrala Innsbruck (vid Hofgarten), till slutstationen i Hungerburg, och därefter vidare till ännu högre höjder med linbana. De futuristiska bergbanestationerna ritades av Zaha Hadid och är en sevärdhet i sig. Med bergbanan kommer man även till det populära Alpenzoo på Bergisels sydsluttning. Återvänd till gamla stan för att äta middag och strosa runt.

Innsbrucks bergbana, Österrike
Bergbanan i Innsbruck © Shutterstock

 

Tips: Skidåkare har mycket att hämta i Innsbruck, som ståtar med hela nio skidområden. Samma liftkort gäller i alla system och det går gratisbussar från centrala Innsbruck (gäller endast för personer som har skidkläder på sig och skidutrustning med sig).

 

Verona, Italien

Verona i Italien är en knutpunkt för tågtrafiken från Nord- och Mellaneuropa via Brennerpasset, strax söder om Innsbruck. Det är den största staden i Venetoregionen (före Venedig) och har en stadskärna med antika romerska ruiner och vackra palats byggda av marmo rosso di Verona, den lokala rosa kalkstenen.

Verona, Italien
Verona i solnedgång © Shutterstock

 

En dag i Verona kan inledas med ett besök i den vackert utsmyckade romanska kyrkan San Zeno Maggiore, uppförd på 1100-talet för att hysa relikerna av stadens skyddshelgon. Sedan fortsätter man till den befästa borgen Castelvecchio, som nu är museum och inrymmer en fenomenal konstsamling. Ät lunch på Piazza delle Erbe, ett färgstarkt torg som varit Veronas mittpunkt sedan romarnas tid.

Verona, Italien
Piazza delle Erbe © Shutterstock

 

Passa på att promenera bort till Casa di Giulietta, Julias hus i Shakespeares tragedi om Romeo och Julia, och se den berömda marmorbalkongen.

Julias balkong, Verona, Italien
Julias hus och balkong, Verona © Shutterstock

 

Fortsätt sedan till stadens berömda amfiteater – en av världens största romerska amfiteatrar – som byggdes under första århundradet e.Kr. och som nu används till konserter av olika slag. Den som vill se en av Italiens vackraste renässansträdgårdar bör inte missa Giardino Giusti, som anlades 1580 och ligger på andra sidan floden Adige. I likhet med andra trädgårdar från tiden präglas den av kontrasten mellan det vilda och det tuktade.

Ät middag i närheten av Piazza dei Signori, ett elegant torg med en staty av Dante. Om man kommer tidigt kan man hinna gå upp i Torre dei Lamberti innan det stänger och njuta av en utsikt som sträcker sig mot Alperna.

Tips: Verona är en utmärkt bas för vidare utflykter, med berg, borgar och vingårdar inom räckhåll. Gardasjön och Bolzano nås enkelt med tåg.