Ordet romare får nog många att tänka på just Rom, Italiens största stad. Men Rom – som i romarriket – byggdes inte på en dag, och de gamla romarna reste vitt och brett och lade under sig stora delar av Europa, där man än i dag kan se lämningar efter deras styre. Följ i romarnas fotspår och besök sex romerska städer i Europa och runt Medelhavet.
Pula, Kroatien
Den här välmående staden är ett mischmasch av gammalt och nytt, med antika romerska lämningar som reser sig här och där i den kosmopolitiska staden. Håll utkik efter Sergiusbågen, som står mellan moderna hyreshus, och Augustustemplet, som är det enda som återstår av Pulas forum romanum (och som fått nytt liv som museum på ett förtjusande torg). Juvelen i stadens krona är dock arenan, som är den sjätte största romerska amfiteatern i världen.
Det krävs bränsle för att orka ta in alla romerska lämningar, och Pula lämnar ingen besviken – med det italienska köket som starkaste influens och en vinodlingskultur som går tillbaka till de gamla grekerna behöver man varken gå hungrig eller törstig.
Missa inte: Hyr cykel och cykla till stränderna i Verudela. De må vara täckta av småsten, men de ligger underbart avskilt och det är härligt att bada i Adriatiska havet.

Caesarea, Israel
Caesarea på Israels Medelhavskust uppkallades efter kejsar Augustus, även om staden till största delen byggdes under den beryktade kung Herodes regeringstid. Hamnstaden som ligger cirka sex mil från Tel Aviv konkurrerade på sin tid med både Karthago och Alexandria.
De viktigaste antika lämningarna finns i Caesareas nationalpark. Här hittar man en stor romersk amfiteater, en hippodrom och en akvedukt. Allra mest fascinerande är den unika arkeologiska undervattensparken där man kan dyka och titta på romerska skeppsvrak med vattenfylld last.
Missa inte: Åk Port Café, som ligger i närheten av nationalparken, vid solnedgången. Här serveras inte bara utsökt mat – restaurangen ligger i hamnen precis vid vattnet och har enastående utsikt.

Bath, England
Bath har fått sitt namn från de praktfulla romerska baden, som är några av de mest välbevarade i världen. Baden anlades ovanpå en källa som var helgad åt den keltiska gudinnan Sulis, som romarna förknippade med Minerva när Britannia var en romersk provins. Vid utgrävningar har man påträffat ”förbannelseplattor” – metallskivor där Sulis-Minerva uppmanas att hämnas på tjuvar som stulit från badare, huvudsakligen kläder.
Bath är också känt för sin georgianska arkitektur, från huslängan Royal Crescent och Pump Room till Pulteney Bridge (som hämtade inspiration från Rialtobron i Venedig). Kulturintresserade kan glädjas åt det stora utbudet av museer, bland andra American Museum in Britain och Fashion Museum.
Missa inte: Be om ett glas på Pump Room och smaka på det naturliga källvattnet, som man på kung Georgs tid trodde hade hälsobringande egenskaper.

Verona, Italien
Verona, som en gång var en romersk handelsplats och senare kom att bli skådeplats för Shakespeares Romeo och Julia, är bräddfyllt med romerska ruiner.
Stadens äldsta romerska bro, Ponte Pietra, återuppfördes med ursprungligt byggmaterial efter andra världskriget, och på den romerska teatern vid floden Adige spelas Shakespeares mest populära dramer. Arenan i Verona är den tredje största amfiteatern i världen. Under sin glans dagar kunde arenan svälja omkring 30 000 personer, och i dag är den storslagna byggnaden scen för påkostade operakonserter.
När man sett sig mätt på antika skatter kan man bege sig till stadens centrum, en labyrint av smala gator och små torg där uteserveringarna ligger tätt – perfekt för den som vill dricka en cappuccino och titta på folk.
Missa inte: Långt från skarorna av turister som flockas under Julias balkong ligger den romantiska trädgården Giardino Gusti med cypresser, springbrunnar och grottor.

Mérida, Spanien
Mérida är den mest praktfulla romerska staden i Spanien, till brädden fylld med häpnadsväckande romerska lämningar. Den mest ikoniska av dem är Teatro Romano, en enastående teater i två våningar som är en av de mest välbevarade romerska teatrarna i världen. På amfiteatern, som ligger intill Teatro Romano, hölls gladiatorspel, och Circo Romano, som ligger en kvarts promenad bort, byggdes för kappkörning med biga (liten tvåhjulig vagn).
För att få en känsla för det romerska vardagslivet kan man besöka Casa de Mitreo, ruinen av en romersk villa med fantastisk mosaik. Men det finns även tempel, broar, en akvedukt, forum … listan kan göras lång.
Missa inte: Gör som romarna gjorde och gå och se en pjäs på Teatro Romano. Under den internationella festivalen för klassisk teater, i juli och augusti, spelas antika dramer som Kung Oidipus och Medea.

Nîmes, Frankrike
Romarna slog sig ner i Nîmes medan de höll på att anlägga en väg mellan Rom och Spanien. Staden är mest känd för sin amfiteater, Les Arènes, som en gång i tiden kunde rymma 20 000 åskådare som ropade efter blod. Här finns också Maison Carrée, ett så gott som intakt romerskt tempel där det i dag visas en film om stadens historia. Torget där templet ligger kantas av kaféer där man kan slå sig ner och njuta av den vackra byggnaden med ett glas rosé i handen.
Helt bortsett från de romerska lämningarna är Nîmes en förtjusande stad och ett utmärkt val för den som vill gå i affärer. Blomstermarknaden Marché aux Fleurs är full av oemotståndliga blommor och på loppmarknaden Brocante Jean Jaurès kan man hitta fina och roliga gamla prylar.
Missa inte: Missa inte den makalösa akvedukten Pont du Gard som ligger en halvtimmes bilresa från Nîmes – och dessutom är en perfekt plats för picknick.
