Frisk och saltstänkt havsluft, böljande kullar med åkrar och spännande regionala delikatesser gör den engelska sydkusten till ett mecka för alla matintresserade. Här ges en inblick i det överraskande rika kulinariska arv som väntar i den här delen av Storbritannien.


 

|1. Storbritanniens äldsta gin

Det är nästan omöjligt att tala om sydkustens kulinariska höjdpunkter utan att nämna gin, drycken som under århundraden älskats sönder av engelsmännen och som nu har fått en renässans – antalet destillerier som producerar ”mother’s ruin” i Storbritannien har fördubblats på senare år.

Destilleriet Black Friars, som ligger i ett gammalt kloster, är landets äldsta och har tillverkat Plymouth Gin sedan 1793. Denna klassiska ginsort – en gång tätt förknippad med brittiska Royal Navy – har överlevt den revolution som präglar dagens ginframställning. Med rundturer och ginprovningar får man en fängslande inblick i destilleriets historia, medan baren Refectory och restaurangen Barbican Kitchen bidrar med modernare perspektiv.

Plymouth

En solig dag i hamnen i Barbicanområdet i Plymouth © Shutterstock

 

|2. Afternoon tea med tvist

Slaget om var landets bästa afternoon tea serveras har länge utkämpats mellan Devonshire och Cornwall, som båda har utropat sig själva till vinnare.

En traditionell cream tea består av tjockvispad clotted cream och jordgubbssylt med nygräddade scones, och det är inte bara kvaliteten hos ingredienserna som granskas utan även hur hela härligheten monteras.

Konservativa Devonshirefans insisterar på att grädden ska bredas på före sylten, medan de som tillhör Cornwalls läger säger att sylten måste ligga underst och grädden ovanpå. För besökare är det hursomhelst ingen särskild uppoffring att utföra grovjobbet med att provsmaka och avgöra själv.

Cream tea

En vinnare? © Shutterstock

 

|3. Äppel päppel

I grevskapet Somerset är man mycket förtjusta i sina äpplen. Det största skälet till det är cidern. Här betalades en gång i tiden en del av jordbruksarbetarens lön i cider och scrumpy – ökänd för sin alkoholstyrka. I dag är Somerset en av få platser i landet där man fortfarande tillverkar gårdscider och scrumpy enligt traditionell metod – Sheppy’s Farm i närheten av Taunton är ett bra exempel.

För den som hyser ett djupare intresse för fruktodling och äpplen rekommenderas äppeldagen, som firas den 21 oktober varje år. Då äger ciderprovningar och andra evenemang rum lite varstans i Somerset, Devon och Kent.

Cideräpplen

En låda cideräpplen © Shutterstock

 

|4. Det traditionella: cornish pasty

När är en paj inte en paj? När den är en pasty! Ursprunget till dessa småpajer kan spåras tillbaka till 1200-talet, men länken till Cornwall befästes på 1600- och 1700-talen då de blev populära bland traktens tenngruvearbetare.

En traditionell cornish pasty är en D-formad pirog fylld med nötkött, potatis, kålrot, lök, salt och peppar, som nypts ihop som en calzone längs den böjda sidan. På senare tid har fyllningen moderniserats och kan numera innehålla kyckling, chorizo eller indisk butter chicken.

Dessa läckra godsaker har ursprungsskyddats av EU, och det är bara piroger som är producerade väster om floden Tamar som har egentlig rätt att kallas cornish pasties.

Cornish pasty

En cornish pasty delad på mitten © Shutterstock

 

|5. Det mindre traditionella: mat från Karibien

I kontrast till Cornwallpirogens historiska tradition står Londons Notting Hill-karneval, som representerar ett mer modernt England. Den drygt 50-åriga karnevalen är en färgsprakande och musikfylld karibisk fest.

Karnevalen hålls på en bank holiday i slutet av augusti och är Europas största gatufest. Det är det perfekta tillfället att få njuta av Karibiens olika smaker – i det enorma urvalet av mat att prova på finns allt från jerkkyckling och friterade matbananer till ris med majs. En hel del rom flödar också.

Grillad jerkkyckling

Grillad jerkkyckling med lime © Shutterstock

 

|6. Havets skatter

Havet präglar livet för dem som bor längs sydkusten. Folk flockas på stranden varje långhelg och sommarledighet – oavsett väder. Det kommer inte som någon överraskning att en stor andel av regionens favoriträtter bygger på råvaror från dessa salta vatten.

Fisk och skaldjur avnjuts på alla tänkbara sätt, från de sofistikerade uppläggningarna på Rick Steins Seafood Restaurant i Padstow till traditionella engelska fish and chips. Pommery Dorset Seafood Festival är en av årets höjdpunkter.

Vattendelaren genom seklerna, ostron, finns i överflöd längs kusten, och dessa salta delikatesser omhuldas och avnjuts på årligen återkommande festivaler i Falmouth och Whitstable.

Ostron

Ostron till försäljning i kustorten Whitstable © Shutterstock

 

|7. En älskad ost

Engelsmän och cheddar går långt tillbaka, och även om osten ibland har anklagats för att vara intetsägande förblir den en trogen stapelvara i nästan vartenda brittiskt kylskåp.

Cheddarosten har sitt ursprung i Cheddar Gorge i Somerset, men i det här området finns det nu bara ett ysteri som bedriver hantverksmässig tillverkning av den ljusgula hårdosten. Cheddar Gorge Cheese Company är även en av ett fåtal tillverkare i landet som har fortsatt att tillverka ost traditionellt för hand. Genom att besöka ysteriet får man både en inblick i processen och möjligheter till provsmakning.

Cheddar Gorge

Cheddar Gorge, med staden Cheddar i bakgrunden © Shutterstock

 

|8. Till sist – en bubblare

Med Europas världsberömda vingårdar bara en kanalresa bort är det egentligen ingen större överraskning att hitta ett prisbelönt engelskt bubbelvin i hjärtat av Cornwall.

Camel Valley Vineyard grundades 1989 av Bob Lindo, före detta pilot i brittiska flygvapnet, och hans fru Annie. Gården ligger idylliskt några kilometer väster om Bodmin, nära den populära leden Camel Trail.

Vingården är särskilt omtalad för sina mousserande viner, men har även en Bacchus som är värd att provsmaka. Om man planerar lite i förväg kan man knipa en plats på en av de populära rundturerna, men det går lika bra att bara sätta sig ner och njuta av den vackra utsikten över Cornwalls böljande landsbygd över ett glas eller två.

För vinintresserade finns även English Wine Week, en veritabel hyllning till södra Englands vingårdar som pågår under en vecka på våren.

Camel Valley Vineyard

Camel Valley Vineyard i Cornwall © Shutterstock