Spanien är ett av världens populäraste turistresmål, med omkring 80 miljoner besökare per år – och ibland kan det kännas som om allihop valt samma strand.

Men den som letar sig bort från de vanliga turistområdena kan inom bara några kilometer hitta sig ett helt eget litet hörn av Spanien – allt från gömda gourmetparadis till små okända hamnstäder. Här listar vi sju av Spaniens bäst bevarade hemligheter.

|Costa de la Luz – kusten utan charterturism

Glöm räta rader med solstolar och likadana parasoll – på Costa de la Luz i Andalusien är det Atlanten som bestämmer, och de vilda stränderna lockar mer äventyrslystna soldyrkare.

Parkera uppe på Cuesta Maneli i nationalparken Doñana och gå den två kilometer långa promenaden uppför den sluttande trätrottoaren till krönet av Duna del Asperillo, och nerför andra sidan för att komma till Playa de Castilla. På vägen skakar man av sig de flesta andra besökare och väl framme hittar man stora sandvidder som man kan ha alldeles för sig själv.

Missa inte den smått bisarra staden El Rocio, där gatorna är gjorda av sand, och det finns en hästparkering utanför den lokala baren. Kusten är även en utmärkt plats för fågelskådning.

Sanddyner på Costa de la Luz
Sanddyner i nationalparken Doñana © Shutterstock

|Gijón – staden bortom allfarvägarna

Gijón, Asturiens största stad, må ha rykte om sig som industristad, men i själ och hjärta är det en lättjefull stad.

I de äldsta delarna ligger ruinerna efter ett romerskt bad från antikens Gigia (romarnas namn på Gijón) och det internationella säckpipemuseet (japp, det stämmer). Staden kantas på ena sidan av en fin småbåtshamn, och på den andra sidan av en lång, halvmåneformad gyllene sandstrand.

Gijón är en utmärkt bas för den som vill utforska den frodigt gröna nordkusten, där man kan hitta gott om avskilda små vikar och ett pärlband av pittoreska fiskebyar, som Cudillero och Luarca. Bergskedjan Picos de Europa ligger också inom räckhåll.

Stranden i Gijón
Den nordspanska staden Gijón © Shutterstock

|Monte Perdido – den outforskade bergskedjan

Man hör mer franska än spanska i nationalparken Ordesa y Monte Perdido, där det är möjligt att korsa gränsen till fots genom att vandra över bergskedjan Monte Perdido (”det förlorade berget”), Västeuropas största kalkstensmassiv.

Stannar man på den spanska sidan kan man bo på det avsides belägna Parador de Bielsa, vakna upp till utsikten över bergen och tillbringa dagarna med att spana efter murmeldjur, vildsvin och kungsörn, och vandra genom skogen till vattenfall utan namn.

Den bästa tiden att komma hit är på våren, när snön smält och de vilda blommorna slår ut i färggrann blom.

Utsikt från Monte Perdido
Nationalparken Ordesa y Monte Perdido © Shutterstock

|Matarraña – den okända matregionen

Regionen har kanske inte någon officiell Denominación de Origen, men i Matarraña framställs flera imponerande viner som kan mäta sig med dem från Rioja och Ribera del Duero.

Här finns även böljande, soldränkta vinodlingar, medeltida bergsbyar och Spaniens kanske bästa jamón – jämförelserna med Toscana i Italien känns helt på sin plats.

Hotell Torre del Visco har områdets bästa restaurang, där man kan njuta av lufttorkad skinka och mandlar, tryffel och vin från trakten efter att man gått på upptäcksfärd bland de omgivande kullarna.

Puertos de Beceite med sina knubbiga toppar och idylliska små badsjöar ligger också i närheten, och det finns ett rikt djurliv med bland annat spansk stenbock och utrotningshotade gamar i hundratal.

Spansk stenbock med horn
Spansk stenbock © Shutterstock

|Cuenca – det glömda världsarvet

Världsarvslistade Cuenca har på något sätt lyckats hålla sig utanför turistkartan, och även om många Madridbor kommer hit på dagsutflykt på helgen är det för det mesta lugnt och tämligen turistfritt i veckorna.

Cuenca klänger fast vid en klippkant och är omgivet av branta raviner, vilket ger en dramatisk stadsbild som få städer kan konkurrera med, och de hängande husen (casas colgadas) är rena drömmen för alla inspirerade fotografer.

Besök de annorlunda konstmuseerna och katedralen Nuestra Señora de Gracia, ett av Spaniens äldsta gotiska byggnadsverk, innan det är dags att bege sig till stadsdelen El Castillo för lite tapas på någon av uteserveringarna med utsikt.

Hus på klippkanten i staden Cuenca
Världsarvet Cuenca © Shutterstock

|Hierro – den hemlighetsfulla ön

Ön Hierro är Kanarieön som nästan ingen känner till – till och med kanarierna själva har varit långsamma med att upptäcka dess charm. Det finns ingen internationell flygplats på Hierro, och väldigt lite infrastruktur för turister, så ofta är man helt ensam, även vid öns största sevärdheter.

Styr kosan mot El Sabinar för att titta på enarna som vindpinats till de mest besynnerliga former vid Spaniens västligaste utpost, och missa inte att bada i La Maceta.

Se till att blicka upp mot den vulkaniska landtunga som format den naturliga ”amfiteatern” El Golfo. Högst upp ligger Mirador de La Peña – ritad av Lanzarotearkitekten César Manrique – där man kan titta in för något att dricka framåt kvällningen.

Vindpinat enträd på ön Hierro
Vindpinad en på Hierro © Shutterstock

|Kap Finisterre – den otillgängliga halvön

Romarna trodde att Kap Finisterre var världens västligaste utpost, och ”världens ände” är onekligen en storslagen plats, där den skjuter ut i Atlanten som om den var på väg att falla i vattnet.

Fyren här var en gång i tiden slutpunkten på Camino de Santiago, och det är tre dagars vandring härifrån till Santiago de Compostela. Ett snabbare sätt är att köra dit (två timmar), och hyr man bil kan man dessutom utforska Costa da Morte (”dödens kust”) på vägen.

Missa inte promenaden ut till den vågstänkta Santa Maria del Mar – eller chansen att njuta av lokala delikatesser från havet, som läckra zamburiñas (små kammusslor) och traditionell pulpo (bläckfisk), tillagad i koppargryta. 

Klippiga Cabo Finisterra
Det karga Kap Finisterre © Shutterstock