När sommaren nalkas skickar den storslagna brittiska kusten ut sina lockrop, och frestar med pastellfärgade strandhytter, gammaldags pirer, skriande måsar och sin obligatoriska fish and chips. Här har vi valt ut tio av de bästa brittiska kustorterna, för den som vill vara nära havet i sommar.

 

|1. St Ives, Cornwall

Bäst för: konstälskare

Vindlande gator kantade av fiskarstugor som blickar ut mot vita sandstränder och båtar som guppar på vattnet – det är inte konstigt att St Ives har inspirerat oräkneliga konstnärer, från Ben Nicholson och Christopher Wood till Barbara Hepworth och Piet Mondrian.

Vistelsen här är inte komplett utan ett besök på Tate St Ives, som har en fantastisk samling modern konst och makalös utsikt över Atlanten.

Små båtar och hus i St Ives i kvällsljuset
Kvällsljus över hamnen i St Ives © Shutterstock

 

|2. Whitby, Yorkshire

Bäst för: sportfiskare och krabbfångare

En gång i tiden var Whitby den berömda kapten Cooks hemstad, men i dag är det en livlig kuststad och en utmärkt anlöpshamn för entusiastiska sportfiskare, med flera olika företag som erbjuder fisketurer.

Barnen brukar tycka om att fånga krabbor i hamnen. Lokalborna kallar det ”doggering”, och det går till så att man släpper ner en agnad fiskelina och hoppas på att få ett litet kräftdjur på kroken. När man fiskat färdigt släpps krabborna tillbaka ner i vattnet.

Färgglada hummertinor i Whitby, Yorkshire
Hummertinor på en brygga i Whitby, Yorkshire © Shutterstock

 

|3. Margate, Kent

Bäst för: annorlunda kustvyer

Glöm karamellstänger, grälla butiksgallerior och hinkar och spadar i plast – våldsamt mondäna Margate lovar en annorlunda kustupplevelse.

Margate har en hel del att erbjuda, från gamla stans vintagebutiker och den lite kusliga grottan som är smyckad med snäckskal, till kontrasterna hos konstnärer som William Turner och Tracey Emin på Turner Contemporary Gallery, och åkattraktionerna på nöjesparken Dreamland.

Strandpromenaden med gatlykta och öde strand, Margate
Strandpromenaden i Margate © Shutterstock

 

|4. Lyme Regis, Dorset 

Bäst för: fossiljägare

Lyme Regis, som ligger på Englands jurakust, är oöverträffat när det gäller det dramatiska kustlandskapet. De ofta förekommande jordskreden har lagt i dagen fossil inbäddad i berget som kantar stranden, så att alla som vill kan agera paleontologer vid ebb.

Fossilavtryck i sten, Lyme Regis
Fossil, Lyme Regis © Shutterstock

I själva staden kan den äventyrliga gå på en vansklig promenad längs ”the Cobb”, en svängd vågbrytare mot vilken de dundrande vågorna slår upp.

Det finns även oräkneliga pubar, presentbutiker och antikvariat att strosa runt bland. Ett annat måste är att äta fish and chips på stenstranden och blicka ut över det silverglänsande havet.

Vågbrytare i gryningsljus med skumman vågor nedanför, Lyme Regis
Vågbrytare, Lyme Regis © Shutterstock

 

|5. Southwold, Suffolk

Bäst för: förälskade par

Vykortsvackra Southwold, juvelen i kronan på Suffolks Heritage Coast, är en perfekt romantisk tillflykt. Hyr en trampbåt på den lilla sjön, leta snäckor i vattenbrynet och titta på de pastellfärgade strandhytterna, och ta därefter en promenad längs den gamla vågbrytaren för att njuta av utsikten.

Avrunda dagen med att se en filmklassiker på Electric Picture Palace – en modern pastisch på en biograf som låg här för hundra år sedan.

Färgglada strandhytter vid havet, Southwold beachStrandhytter på Southwold Beach © Shutterstock

 

|6. Brighton, East Sussex

Bäst för: festivaler

Lämnar man bara fantastiskt kitschiga Palace Pier och röriga Lanes har den här brittiska kuststaden ett digert utbud av festivaler och kulturevenemang att erbjuda.

Brighton Pier som går ut i vettnet
Piren i Brighton © Shutterstock

Här finns något för alla, med allt från teater och dans under Brighton Fringe och Artists Open House, då konstnärer från trakten öppnar sina ateljéer och verkstäder för besökare, till otaliga musikfestivaler.

Den som vill kunna njuta av levande musik året om kan bege sig till musikestraden, där olika brassband uppträder.

Musikestraden i Brighton med havet i bakgrunden
Musikestraden i Brighton © Shutterstock

 

|7. Tenby, Pembrokeshire 

Bäst för: vandring

Tenby skyddas av en medeltida stadsmur och är full av kullerstensgator som kantas av pubar, presentbutiker och pittoreska hus i pastellfärger med utsikt mot hamnen.

Vandrare kan bege sig till startpunkten för den 300 kilometer långa Pembrokeshire Coast Path, som bjuder på verkligt spektakulära vyer. Den som föredrar fish and chips och en lättsam promenad kan i stället njuta av det digra utbudet av restauranger, och därefter följa den slingrande vägen till Tenby Castle, eller ta en båt över till vackra Caldey Island.

Hamnen i Tenby med båtar och blommor i förgrunden
Den lilla hamnen i Tenby © Shutterstock

 

|8. Cowes, Isle of Wight 

st för: att segla och titta på båtar

Cowes är synonymt med segling – här hålls en årlig kappsegling och här finns goda möjligheter att segla året om.

Följ strandpromenaden som går från Cowes till Gunard, intill stenstranden, och titta på de oräkneliga båtarna och fartygen som kretsar runt den här sjöstaden. Det finns även ett antal sjöfartsmuseer att besöka, och drottning Victorias kustegendom Osborne House, som ligger på andra sidan Cowes Floating Bridge i East Cowes.

Stenlejon med havet i bakgrunden, Cowes
Stenlejon i Cowes © Shutterstock

 

|9. Lochinver, Sutherland

Bäst för: matintresserade

Fiskebyn Lochinver som ligger på den natursköna North Coast 500, med de storslagna Suilvenbergen som fond, är ett paradis för matnördar. Förstklassiga Chez Roux, som serverar rejäl husmanskost, är en av höjdpunkterna. Efter att ha frossat på god mat kan man strosa omkring i hamnen eller åka på en båtsafari utanför den klippiga och karga höglandskusten.

Gröna berg och blått hav nära Lochinver i Skottland
Drumbeg Viewpoint i närheten av Lochinver © Shutterstock

 

|10. Salcombe, Devon

Bäst för: barnfamiljer

Den här pittoreska staden i Devonshire fullkomligt dryper av charm och har något för alla i familjen.

Såväl små som stora barn tycker om att leka på de blåflaggade stränderna, ta surflektioner eller ta en båt över till de vackra stränderna i South Sands.

De vuxna kanske föredrar att besöka Salcombe Gin Distillery och äta middag på någon av stadens ypperliga fiskrestauranger, som ligger som ett pärlband på bergssluttningen ner mot vattnet.

Hamnen och husen i Salcombe, Devon
Hamnen i Salcombe © Shutterstock