Naturens underverk väntar runt hörnet – i Islands huvudstad är det aldrig långt till spektakulär natur och äventyr. Här presenteras 13 spännande utflyktsmål för Reykjavikbesökare som vill hinna se lite mer av ön.

 

|Gullfoss

Det berömda vattenfallet Gullfoss ligger mindre än två timmar med bil från Reykjavik. Namnet, ”guldfallet”, har det fått efter det guldaktiga skimmer som uppstår när solljus faller på vattenforsarna som under stor dramatik rasar mot en 32 meter djup spricka i berget. Gullfoss är en del av älven Hvítá och ett obligatoriskt stopp på den välkända rundturen ”Gyllene cirkeln”.

Gullfoss, Island

Vattenfallet Gullfoss © Shutterstock

 

|Glaciären Langjökull

Islands näst största glaciär är en riktig skönhet. Med rätt fordon går det att köra fram till – och till och med upp på – den dramatiska jökeln, men det allra bästa är att följa med på en guidad rundresa. Då kan man utforska en lång isgrotta och kanske till och med åka lite snöskoter.

Langjökull, Island

Langjökull, sedd från Hvítárnes © Shutterstock

 

|Snæfellsjökulls nationalpark

Den här ganska nyligen inrättade nationalparken ligger en tvåtimmars bilresa från Reykjavik. Höjdpunkten är den enorma, glaciärtäckta vulkanen Snæfellsjökull, med en av Islands mest kända toppar. Andra sevärdheter i parken är stranden Djúpalónssandur, vulkankratern Saxhóll och grottan Sönghellir (”sånggrottan”) med fantastisk akustik.

Snæfellsjökulls nationalpark, Island

Snæfellsjökulls nationalpark © Shutterstock

 

|Borgarfjörður

Regionen Borgarfjörður är mest känt från de isländska sagorna, och här ligger Snorrastofa, som är ett museum och forskningscenter för medeltidsstudier i byn Reykholt. Här finns också rikligt med natursevärdheter. Bland annat kan man besöka vattenfallet Hraunfossar, Surtshellir (landets mest kända och längsta lavagrotta) och Deildartunguhver, Europas mest kraftfulla varma källa.

Hraunfossar, Island

Hraunfossar, som sträcker sig över ett 900 meter långt område © Shutterstock

 

|Seltjarnarnes

Halvön Seltjarnarnes är som en stor nypa frisk luft efter stadslivet i centrala Reykjavik, som endast ligger en halvmil bort. Här finns gångvägar och en lavaprydd strand där man kan springa, promenera och cykla. Från den vackra fyren har man svepande utsikt över bukten Faxaflói, och ön Grótta har ett rikt fågelliv.

Seltjarnarnes, Reykjavik

Lågvatten och grönalger på ön Grótta © Shutterstock

 

|Akurey och Lundey

En knapp kilometer ut från Reykjavikkusten, i Kollafjörður, ligger de två öarna Akurey och Lundey. De är båda välkända häckningsplatser för lunnefågel, och kan besökas med båt. Under båtturen kan man även få syn på en rad andra fåglar, bland andra storskarv, tobisgrissla och tretåig mås.

Lunnefåglar, Island

Lunnefåglar © Shutterstock

 

|Geysirområdet

De varma källorna i Geysirområdet är en av Islands mest kända sevärdheter. Källorna har varit aktiva i omkring 10 000 år och utgörs av över ett dussin gejsrar. Strokkur och Geysir är de två mest kända. Den mest aktiva av dem, Strokkur, kan bilda dramatiska vattenpelare av hett vatten som når 70 meter upp i luften.

Strokkur, Island

Strokkur i Geysirområdet © Shutterstock

 

|Snæfellsnes

Halvön Snæfellsnes kan förutom nationalparken (se ovan) bjuda besökarna på en rad andra sevärdheter. Längs kustvägen ligger fiskebyar och bondgårdar mycket naturskönt, och i området finns även lavagrottor, breda stränder, dramatiska klippor och till och med fågelreservat att utforska.

Snæfellsnes, Island

Kustlandskap runt fiskebyn Arnarstapi på Snæfellsnes © Shutterstock

 

|Vík

Landets sydligast belägna samhälle (med endast 300 invånare) nås genom en naturskön bilresa längs sydkusten, bara drygt två timmar från Reykjavik. Ovanför Vík reser sig glaciären Mýrdalsjökull. Här ligger Katla, en av Islands mest oförutsägbara vulkaner. Längs havet löper den svarta stranden Reynisfjara, som pryds av spektakulära basaltformationer och grottor urgröpta av havsvågorna.

Reynisfjara, Vík

Den svarta stranden Reynisfjara och Reynisfjall utanför Vík © Shutterstock

 

|Skógafoss

Vid sidan av Gullfoss är Skógafoss ett av Islands mest praktfulla vattenfall. Det omkring 25 meter breda och 60 meter höga vattenfallet är inte bara underbart högljutt utan kan även skapa en otroligt fotogenisk kombination av regnbågar och dimma, när vädret så tillåter. Man kan ta sig till en avsats ovanför vattenfallet genom att följa en stig uppför berget.

Skógafoss, Island

Det vackra vattenfallet Skógafoss © Shutterstock

 

|Reykjanes

Halvön Reykjanes, som kanske mest är känd för Blå lagunen och flygplatsen Keflavík, har utnämnts till en ”global geopark” av Unesco. I det här variationsrika landskapet finns ett hundratal geotermiska kratrar, grottor och lavafält, men också ett rikt fågelliv, vidsträckta stränder och Islands äldsta fyr, Reykjanesviti.

Seltún, Island

Det geotermiska området Seltún på Reykjaneshalvön © Shutterstock

 

|Viðey

Den obebodda ön Viðey är visserligen liten men desto mer stämningsfull. Ensligheten är perfekt för den som vill uppleva tystnad och stillhet, och det finns många stigar att ströva på. Det finns till och med lite modern konst i form av installationen och fredsmonumentet Friðarsúlan, utformat av Yoko Ono.

Viðey, Island

Ön Viðey med Esja i bakgrunden © Shutterstock

 

|Þingvellirs nationalpark

Det finns i dag inga fysiska spår av det gamla alltinget som brukade samlas här, men Þingvellir är ändå en mycket spektakulär plats att besöka. Nationalparken ligger i skärningszonen mellan två kontinentalplattor på Atlantiska centralryggen, och det finns det gott om vandringsleder och campingplatser för besökare. Här kan man också ägna sig åt en rad aktiviteter, allt från fiske och dykning till vandring och ridning.

Þingvellir, Island

Vackra klippor och sprickbildningar i Þingvellir © Shutterstock