Cádiz
Bäst för: historienördar
Staden som ligger på en halvö som skjuter rakt ut i havet gör anspråk på att vara den äldsta i Europa. Enligt legenden grundades Cádiz av Herakles, men enligt historiska källor var det fenicierna som anlade staden Gadir på 1100-talet f.Kr. År 1812 blev Cádiz för en kort period huvudstad i Spanien, när landets första konstitution förklarades här.
Strosa längs kajerna i hamnen och titta på de välskötta trädgårdarna och de öppna torgen, eller ägna en stund åt att utforska den gamla stadskärnan med dess smala, halvt förfallna gränder där det växer blommor i rostiga burkar och väggarna pryds av målat kakel med religiösa motiv.
Den vackra katedralen och museet om stadens historia, Museo de Cádiz, är två av de främsta sevärdheterna. Den engelska bokhandeln har gästats av storheter som William S. Burroughs, Anaïs Nin och Bertold Brecht.

Málaga
Bäst för: konstälskare
Drygt två timmars bilresa från Sevilla ligger den blomstrande hamnstaden Málaga, Andalusiens näst största stad. Första intrycket är ofta trista förorter och höghus, men bakom fasaden döljer sig en stad med rik historia.
Gatorna i den gamla stadskärnan strålar ut från Málagas katedral. Katedralen började byggas år 1528 av Diego de Siloé, och uppvisar en märkvärdig blandning av arkitekturstilar.
Málaga har även en imponerande konstscen: på Museo Carmen Thyssen finns en fin samling med spansk konst från 1200-talet och fram till 1900-talet, medan Museo de Picasso visar konst av stadens store son, Picasso.
Jerez de la Frontera
Bäst för: sherryprovning
Jerez, sherrytillverkningens huvudstad, är omgiven av krithaltig landsbygd täckt av långa rader av vinstockar. Brittiska köpmän har i århundraden varit inblandade i tillverkningen och exporten av sherry, och har lagt grunden för anglo-andalusiska dynastier som Sandeman och John Harvey – namn som än i dag pryder ingången till bodegorna.
Att gå på en rundtur på en traditionell bodega, genom vinkällarna med rader av soleratunnor, är ett perfekt sätt att fördriva en eftermiddag.
Jerez är även känt för en annan sak: här ligger Real Escuela Andaluza de Arte Ecuestre (den kungliga skolan för ryttarkonst). Har man tur kan man få se en uppvisning i den allra finaste dressyr, där hästarna dansar till musik i en färgsprakande parad.

Ronda
Bäst för: utsikten och ”pueblos blancos”
Staden Ronda har ett av Spaniens mest häpnadsväckande lägen, där den balanserar uppe på en stor klipputlöpare med en bråddjup klyfta i mitten. Det ointagliga läget gjorde att det här var en av de sista moriska utposterna, och de kristna lyckades inta staden först 1485.
På den södra sidan ligger en klassisk morisk ”pueblo blanco” med kullerstensgator, smidesgaller för fönstren och bländade vitkalkade hus, och när man strosar genom den gamla staden snubblar man över en rad sevärdheter på vägen.

Córdoba
Bäst för: sin gammaldags charm
Den här fascinerande mångsidiga staden är definitivt värd den en och en halv timme långa bilresan från Sevilla. Stadens hjärta är Judería, de gamla judiska kvarteren i närheten av La Mezquita.
En promenad på de smala gatorna med hemliga vrår, grindar i smidesjärn och små verkstäder där silversmeder skapar vackert hantverk ger vid handen att väldigt lite har hänt här sedan Córdoba var en av västvärldens främsta städer.

Parque Nacional de Doñana
Bäst för: chans att få se sällsynta växter och djur
Doñanas nationalpark ligger bara en timme med bil från Sevilla. Parken är en av Europas viktigaste våtmarker. Parken och dess skyddade omgivningar omfattar över 50000 hektar kärr och sanddyner, och har en spännande fauna – här lever bland annat det iberiska lodjuret, som är ett av Europas mest sällsynta däggdjur.
Förutom det rika djurlivet med många endemiska arter kommer tusentals flyttfåglar hit på vintern, när våtmarkerna svämmar över igen efter månader av torka.
Gå på en självguidad vandring eller följ med i en av jeeparna som avgår från El Acebuche klockan 8.30 och 15.00 varje dag.

Vejer de la Frontera
Bäst för: stränderna
Tillbringa en härlig dag i den vackra, vita staden Vejer de la Frontera. Staden som ligger på en höjd ovanför Barbate var en av de första platserna som intogs av de muslimska angriparna år 711, strax efter att de hade besegrat visigoterna i strid i närheten.
Den äldsta delen av staden är omgiven av en oregelbunden mur med flera sevärdheter. Men det verkliga dragplåstret är den pittoreska, gyllene kustremsan i närheten: stränder som Playa del Palmar är den perfekta platsen för avkoppling efter en förmiddags sightseeing.

Sierra de Aracena
Bäst för: en sevärdhet bortom allfarvägarna
Den här orörda bergskedjan i den nordliga provinsen Huelva är ett av de mest avlägsna och minst besökta hörnen av Andalusien. Kullarna, som är täckta av korkek, kastanj och vilda olivträd, genomkorsas av strida bäckar och slingrande bergsvägar.
Aracena, regionens största stad, hukar vid foten av en förfallen morisk befästning i en bergssluttning full av grottor. En av dessa, Gruta de las Maravillas, kan man besöka och få se den underjordiska sjön i en sal full av stalaktiter.
I det här bergsområdet ligger även byn Jabugo, som är känd över hela Spanien för sin goda, lufttorkade skinka, jamón ibérico, eller pata negra.

Gibraltar
Bäst för: brittiskt kulturarv
Infödda gibralteser härstammar från britter, genuesiska judar, portugiser och spanjorer som blev kvar efter den ”stora belägringen”. Britterna tillägnade sig Gibraltar under det spanska tronföljdskriget, år 1704, och förlänades området ”för all framtid” vid freden i Utrecht nio år senare. Klippans läge som porten till Medelhavet var väldigt viktig för britterna under kolonialtiden.
Varje år passerar omkring fyra miljoner människor gränsen vid La Línea för att besöka den här lilla brittiska enklaven i Andalusien, där engelska pubar, fish’n’chips och ”bobbies” är vardagsmat.
Grottan Saint Michael’s Cave – numera en annorlunda scen för musik och teater – och det spännande Gibraltarmuseet är två saker man inte bör missa.

Parque Natural Sierra de las Nieves
Bäst för: vandring och bergsklättring
Det här biosfärreservatet, utsett av Unesco, ligger i en av Andalusiens mest otillgängliga trakter, sydöster om Sevilla. Här finns både extrema höjder och extrema djup: upp till den 1919 meter höga toppen Torrecilla, och ner till 1100 meters djup, i en av världens djupaste jättegrytor, GESM.
Bergsmassivet är omtyckt av grottforskare och bergsklättrare, och det finns även några medelsvåra till svåra markerade vandringsleder.
Ett kort stycke söderut, i närheten av Ojén, ligger det natursköna Refugio de Juanar, där det finns vandringsldeder som går genom blandskog till en utsiktsplats där man kan blicka ut över kusten och havet.
