Besök huset där Monet bodde och arbetade i över 40 år, och den enastående trädgården som är ett praktfullt minne över den stora målaren.

 

Fondation Claude Monet, Giverny

Det var under en tågresa mellan Vernon och Gasny i april 1883 som Claude Monet fick syn på Giverny genom kupéfönstret. Det var kärlek vid första ögonkastet, och Monet flyttade hit med Alice Hoschedé nästan på en gång. Han anlade trädgården så att han kunde måla av den under varje årstid. Monet såg den som sitt mästerverk, en tavla med glödande färger skapad av naturen själv. När han dog föll egendomen i törnrosasömn, men sedan Académie des Beaux-Arts restaurering 1977–1980 är den ett levande monument över Monet och hans verk. I det charmiga rosa stuckprydda huset underhöll Monet Cézanne, Renoir, Matisse och andra kända konstnärer, liksom den goda vännen Georges Clemenceau.

Rosa huset i Giverny

Rosa huset i Giverny © Shutterstock

 

Vattenträdgården

Monets exotiska och asymmetriska vattenträdgård är en plats för stillsam kontemplation av naturen, med ett överflöd av växter: rhododendron, tårpilar, näckrosor och mycket, mycket mer.

Näckros i Giverny

Näckros i vattenträdgården © Shutterstock

 

Japanska bron

Intill vattenträdgården ligger den berömda blåregnsklädda japanska bron, som speglar Monets stora passion för japanska träsnitt – varav många ingår i Rosa husets samlingar.

Japanska bron

Japanska bron om våren © Shutterstock

 

Clos Normand

Monets franska trädgård är en uppvisning i symmetri, färg och välplanerade rabatter där det blommar under alla årstider.

Clos Normand

Blomsterallén som leder upp till Monets hus © Shutterstock

 

Byn Giverny

I hjärtat av byn Giverny, inte långt från trädgården, ligger Musée des Impressionnismes, som utforskar impressionisternas konstnärliga inflytande under den senare delen av 1900-talet. Utställningarna är tillfälliga och utlånade från Musée d’Orsay eller privata samlingar. Bakom museet öppnar sig en stor äng upp mot kullar fulla av vallmo, tusenskönor och blåklint. Det här är det landskap som inspirerade Monet. En promenad över ängarna är ett bra sätt att förstå impressionisternas tankesätt.

Giverny

Byn Giverny © Shutterstock