Tack vare sitt överflöd av spännande städer, förtrollande landskap och idyllisk landsbygd är de brittiska öarna ett högintressant resmål för 2018. Här tipsar vi om de roligaste ställena att besöka.


 

|Liverpool

Liverpool är ett kalejdoskop av kulturella traditioner och urban pånyttfödelse, och närmast synonymt med musik, fotboll och nöjen.

Den här karismatiska staden är känd för sin varma gästfrihet och stoltserar med fler kulturminnesmärkta hus än någon annan stad utanför London. Några av de mest intressanta är hamnmagasinen i välkända Albert Dock, varav ett upptas av Tate Liverpool. I år fyller museet 30 år, och det är en tilldragelse som firas med en utställning av favoritverk, utvalda av en konsthanterare som har varit anställd på Tate sedan det invigdes.

I år är det också tio år sedan Liverpool var europeisk kulturhuvudstad. Staden firar det med projektet ”Eighteen for 18”, en årslång kavalkad av utställningar och evenemang. Två exempel är kappseglingar på floden och en parad med gigantiska marionettdockor på stadens gator.

Liverpool

Liverpools välkända silhuett mot vattnet © Shutterstock

 

|Lake District

Förra året, 2017, fick Lake District status som världsarv. Detta sjöarnas rike är oerhört naturskönt, med betesmarker översållade av får, fridfulla vatten och karga berg – här kallas de ”fells” – som ger en makalös inramning åt vandrare, kajakpaddlare och terrängcyklister.

I det vilda landskapet finns också en rad vackra byar. Två av dem är charmiga Ambleside och Grasmere, dit trötta vandrare kan bege sig för att inta en stärkande pint och publunch.

Det är inte förvånande att Lake Districts romantiska landskap har inspirerat författare som Wordsworth, Coleridge och, inte minst, Beatrix Potter. Missa inte Beatrix Potter-promenaden och upplev naturen och djurlivet som gav inspiration till hennes verk. Promenaden utgår från Brockholes besökscenter.

Lake District

Sjön Buttermere i Lake District © Shutterstock

 

|Glasgow

Glasgow hamnar ofta i skuggan av lillasystern Edinburgh, trots att Skottlands största stad tveklöst är den mer dynamiska av de två.

Staden är ett epicentrum av urban kultur där praktfulla byggnader samsas med högklassiga restauranger. Det legendariska musiklivet matchas med enastående konstmuseer. Besök det palatsliknande Kelvingrove Art Gallery and Museum, som är en skattgömma av intressanta föremål och kuriosa. Missa inte heller en konsert på den lokala favoritscenen Barrowlands, om möjlighet ges.

Glasgow ska dessutom stå värd för Europeiska idrottsmästerskapen (tillsammans med Berlin) i augusti 2018. Då tävlas det bland annat i simning, gymnastik och triatlon.

Kelvingrove Museum, Glasgow

Kelvingrove Art Gallery and Museum I Glasgow © Shutterstock

 

|Lewes

Vid en första anblick ser Lewes ut som en välmående landsortsidyll. Lewes har en livlig high street kantad av georgianska stadsradhus, stämningsmättade borgruiner och operascenen Glyndebourne som granne. Men skrapar man lite på ytan på den här gulliga East Sussex-staden gömmer sig något lite mer opolerat …

Bonfire night-firandet här den 5 november är känt som det största i landet. Deltagare iklädda färgstarka dräkter paraderar stadens gator med brinnande facklor och avbilder av politiska och kontroversiella figurer – år 2017 syntes Donald Trump, Theresa May och Kim Jong-Un. Förutom minnet av den misslyckade krutkonspirationen 1605 hedras här även de 17 protestantiska Lewesbor som brändes på bål mellan 1555 och 1557.

När man har deltagit i denna stökiga ritual stannar man till för en obligatorisk pint av Harvey’s, det lokala ölet, på Lewes Arms. Som ett bevis på hur seriöst ortsborna ser på sitt öl bojkottades den här puben i 133 dagar under 2006, då den älskade drycken var borttagen från menyn.

Lewes

Lewes sett från borgen © Shutterstock

 

|Yorkshire

I Yorkshire, som britterna kallar ”God’s own country”, väntar något av Storbritanniens vackraste landskap. Den hänförande kusten övergår sömlöst i hedmarker, prydda av ståtliga residens och förfallna broar som är minnen från landets industriella förflutna.

En av de kanske vackraste trakterna är det ljungtäckta North York Moors som var en inspiration för systrarna Brontë. I år är det 200 år sedan Emily Brontë föddes, och omvänt 170 år sedan hon dog. Det är med andra ord en lämplig tid att läsa om Svindlande höjder och att själv ta en strövtur på de vindpinade hedmarkerna.

En medeltida mur omger grevskapets huvudstad, York, som gömmer en fascinerande historia. Mitt i York ligger den gotiska York Minster, en av Storbritanniens mest praktfulla katedraler, som omges av en labyrint av gator kantade av tehus och kuriosaaffärer. Man kan också utforska stadens fornnordiska arv på det fascinerande Jorvik Viking Centre.

North York Moors, Yorkshire

North York Moors sett från Cockshaw Hill © Shutterstock

 

|Pembrokeshire Coast

Om vandring är din kopp te är Pembrokeshirekusten i Wales definitivt något för bucketlistan.

Här går den världsberömda Pembrokeshire Coast Path, som sträcker sig knappt 30 mil längs sydvästkusten. Den vindlande leden ingår nu i den helt nya Wales Way, en grupp av tre allmänna vandringsleder som ligger i några av landets mest spektakulära landskap.

Naturen längs vägen – karga klippor, avskilda vikar och sandstränder – får en att tappa andan. Om man har tur kan man få se delfiner och sälar som leker i vattnet, och pingviner som söker skydd på de klippiga uddarna.

Det tar två veckor att gå hela leden, och den sägs bjuda på en sammanlagd stigning som är lika stor som Mount Everest. Ett alternativ är att ta en kortare promenad med publunch i exempelvis Amroth, Tenby eller St David’s.

Flimston Bay, Pembrokeshire

Flimston Bay på Pembrokeshirekusten © Shutterstock

 

|Lincoln

Man kan bokstavligen ta på Lincolns rika historia. Varenda tegelsten och bjälke i stadens labyrint av medeltidsgränder har något att berätta.

Högt över staden tronar den tretornade katedralen – Storbritanniens tredje största (efter St Paul’s och York Minster) och världens högsta byggnad i 238 år. Och i Lincoln Castle förvaras ett av fyra kvarvarande originalexemplar av Magna Charta.

Här anordnas en oräknelig rad säregna festivaler. Färdas bakåt i tiden i augusti, då Lincoln firar Royal Air Forces hundraårsjubileum med en 1940-talshelg. Botanisera bland vintagestånden och lär dig dansa jive till tonerna av ett swingband. Senare samma månad firas den tionde årgången av Asylum Steampunk Festival, då folk iklädda excentriska viktorianska utstyrslar njuter av ett spännande program av kulturevenemang, musik och humor.

High Bridge, Lincoln

High Bridge i Lincoln © Shutterstock

 

|Isle of Skye

Ödsliga sandstränder, tornande berg och otillgängliga halvöar – på den här skotska ön finner man några av Storbritanniens mest fängslande landskap.

Missa inte den mäktiga monoliten Old Man of Storr, som tronar över den blåsiga bergsryggen Quairaing. Eller åk till de kristallklara Fairy Pools i Glenbrittle, vars iskalla vatten endast lockar de mest oförskräckta badare att doppa sig.

Den ”dimmiga öns” vilda och romantiska natur är som gjuten för kajakturer, klättring och vandring. Men den som hellre njuter av utsikten från brasvärmen på en pub ska bege sig till Portree. Skyes största stad är dessutom ett mycket bra ställe om man vill provsmaka traditionell skotsk mat. Prova fisksoppan cullen skink (på rökt kolja, potatis och purjolök) på den bistroinspirerade restaurangen Dulse & Brose.

Fairy Pools, Isle of Skye

De vackra Fairy Pools på Isle of Skye © Shutterstock

 

|Plymouth

Plymouths betongpräglade stadskärna, som bombades hårt i blitzen, avslöjar ingenting om stadens historiska betydelse som flottbas. Men det var härifrån som engelsmännen först mötte den spanska armadan, och härifrån som pilgrimsfäderna satte segel mot den nya världen.

Strunta i centrum och gå i stället raka spåret mot Barbican och Sutton Harbour. Det här hamnområdet med kullerstensgator är otroligt pittoreskt och innehåller 200 kulturminnesmärkta hus, bland annat stadens kvarvarande byggnader från Tudortiden och Jakob I:s tid. Här finns också en uppsjö av restauranger, barer och kaféer – avnjut scones så som man gör i Devonshire (grädde först och sylten överst) eller ta en drink på Plymouth Gin, Englands äldsta verksamma gindestilleri.

Från Barbican kan man ta båten till det återuppväckta Royal William Yard. I det gamla viktorianska proviantmagasinet finns numera designbutiker, restauranger och konstgallerier, och här anordnas regelbundet bonde- och hantverksmarknader. Ett annat alternativ är att promenera från Barbican och upp mot The Hoe, där de sprakande brittiska mästerskapen i fyrverkerier äger rum i augusti, och beundra utsikten över Plymouthsundet.

Royal William Yard, Plymouth

Royal William Yard sett över vattnet © Shutterstock

 

|Cotswolds

Pittoreska byar med halmtäckta hus och muromgärdade trädgårdar, omgivna av bördig åkermark och fridfulla ängsmarker – här har vi England på ett vykort.

Cotswolds passar ypperligt för alla som längtar efter rofylld engelsk idyll, ta långsamma och lantliga promenader och avnjuta lyxig afternoon tea. Det finns hur mycket som helst att välja på när det gäller var man ska bo – från Bourton-on-the-Water och Naunton till Castle Combe och Bredon.

Men låt dig inte luras av det sömniga tempot – här finns mängder av festivaler för den som är sugen på underhållning. Cheltenham inledde med en hästkapplöpningsfestival i mars, och efter den följer en drös festivaler under året, med teman som jazz, litteratur, teknik och musik. I augusti intar Wildernessfestivalen scenen i den charmiga staden Charlbury.

Castle Combe, Cotswolds

Byn Castle Combe med sin välkända bro i Cotswolds © Shutterstock