New York, New York. Man känner omedelbart igen sig, från bioduken, tv och – kanske allt oftare – läsplattan. Staden har figurerat i fler romaner än någon annan plats på jorden. Författare har strömmat hit i decennier för att hitta karaktärer, platser och inspiration till nästa bok.

Så vad har de hittat? Helen Ochyra har gått längs New Yorks gator för att leta reda på platserna som blivit mest förknippade med litteraturens värld, allt från hotell till bokhandlar.

 

|Författarnas favoritställen

Författarlivet kräver avskildhet och utrymme – så det är föga förvånande att Central Park har haft sin beskärda del av litterära besökare, både verkliga och påhittade, genom åren. Träffa några av dem på Literary Walk i den södra änden av Central Park Mall. Det är en allé kantad av statyer som avbildar en rad framstående författare. Den enda amerikanen är den satiriska poeten Fitz-Greene Halleck.

En kort promenad härifrån ligger parkens karusell, som känns igen av alla som läst den amerikanska klassikern Räddaren i nöden. Det är hit Holden tar sin lillasyster Phoebe i slutet av boken.

En annan berömd scen utspelar sig i närheten, på Femte avenyn, där Tiffany & Co. har en ständig rotation av Frukost på Tiffany’s-läsare utanför entrén.

Längre upp på Manhattan hittar vi en nyckelplats i New Yorks litterära värld, Colombiauniversitetet. Här föddes Beatgenerationen på 1940-talet, då Jack Kerouac och Allen Ginsberg fann varandra här. Campuset är öppet för alla som vill ströva i deras fotspår.

Längre ner på Manhattan, i Greenwich Village, har vi Washington Square Park som försåg Henry James med inspiration till en roman med samma namn. Flera av Edith Whartons romaner utspelar sig här, bland annat Oskuldens tid. Parken har under lång tid varit en favorit för ordkonstnärer – Robert Louis Stevenson och Mark Twain sägs ha setts och pratat här, och även Beatpoeterna lär ha sammanstrålat i parken.

Central Park, New York

Central Park i höstskrud © Shutterstock

 

|Rum med en historia

Så, var ska man egentligen bo om man vill ha maximal litterär inspiration? Library Hotel är utformat efter Deweys berömda decimalklassifikation och inrymmer omkring 6 000 böcker, utspridda på gästrum och sällskapsrum. Varje våningsplan har tilldelats en egen kategori (filosofi, konstarterna osv), och här finns en takbar och en läsesal som inte bara har hundratals böcker utan också bjuder på utsikt över Madison Avenue och gratis drinkar.

Vill du bo där de stora författarna har bott kan du välja Hotel Elysee, där Tennessee Williams bodde i hela 15 år (de andra gästerna lär ha beklagat sig över knattret från hans skrivmaskin).

Även Hotel Chelsea har haft ett antal välkända långtidsgäster. En av dem var Arthur C. Clarke, som skrev manuset till filmen År 2001 – ett rymdäventyr under tiden som han bodde här.

Chelsea Hotel, New York

Chelsea Hotel på West 23rd Street © Shutterstock

 

|Och de åt och drack

Det finns ett ställe som står ut lite extra om man vill ha en dos litteratur till lunchen – rummet med ”det runda bordet” på Algonquin Hotel. På detta lyxhotell höll gruppen Algonquin Round Table sina legendariska luncher mellan 1919 och 1929. Deltog gjorde bland andra Dorothy Parker, Robert Sherwood, Edna Ferber, Ruth Hale och Harold Ross (grundare av tidningen The New Yorker).

Efter en god middag kan man slå sig ned i champagnebaren på Plaza Hotel och minnas scenen där Tom Buchanan konfronterar Gatsby om dennes känslor för Daisy i Den store Gatsby, och insupa atmosfären på New Yorks kanske mest berömda hotell.

På Minetta Tavern har många stora amerikanska författare dinerat, från Ernest Hemingway till Eugene O’Neill, liksom den walesiska poeten och författaren Dylan Thomas.

Thomas tillbringade också mycket tid på White Horse Tavern, som har hans porträtt på väggen – New York Magazine kallade restaurangen ”den försupne författarens helgedom”. Här satt även Norman Mailer, Jane Jacobs, Bob Dylan och Anaïs Nin, bland andra. Kanske kan det vara värt att ta sig hit och se om inspirationen börjar flöda?

Plaza Hotel, New York

Taket på Plaza Hotel © Shutterstock

 

|Shoppingrunda

Utbudet av böcker är oändligt i New York, och en resa i litteraturens tecken skulle inte vara komplett utan några lyckliga timmars tidsfördriv i stadens bokhandlar.

Den första adressen måste förstås vara The Strand, som lär ha 29 hyllkilometer böcker att utforska. Här finns en hel del titlar som är slut hos förlagen. Bokhandeln har också placerat ut små kiosker i staden. En av dem ligger i det sydöstra hörnet av Central Park, där man kan förse sig med lektyr ”on the go”.

McNally Jacksons butiker är en annan favorit. Här har man organiserat utbudet geografiskt, för att uppmuntra läsaren att upptäcka något nytt. Det finns fåtöljer att provläsa i, och inget wifi som pockar på uppmärksamheten.

Avslutningsvis bör man inte missa att besöka New York Public Library. Biblioteket är ett veritabelt tempel över allt som har med böcker att göra. Här finns det också en fin souvenirbutik med vackra och roliga saker, och det anordnas regelbundet föreläsningar, evenemang och utställningar.

New York Public Library

New York Public Library © Shutterstock