Blodtörstiga grevar, japanska krigsherrar och ryska kejsarinnor – de flesta av slotten i artikeln är inte bara imponerande byggnadsverk, utan bär dessutom på en fascinerande historia. Dröm dig bort till pompa och ståt och fornstora dar.

|Slottet Bran, Rumänien

Det har legat en borg på den här platsen sedan 1211, men det nuvarande slottet uppfördes på 1300-talet – och påstås ha tillhört den mytomspunna greve Dracula (Vlad Țepeș). Slottet som en gång låg i det självständiga Transsylvanien erbjöds som gåva till drottning Maria när landet införlivades i unionen Storrumänien 1916. Drottningen hade länge drömt om att förvandla slottet till bostad, och beskrev gåvan som en ”dröm som blivit verklighet”.

Bran Castle

Slottet Bran © Shutterstock

|Amberfortet, Indien

Amberfortet är ett av de främsta byggnadsverken i Rajasthan och uppfördes i röd sandsten och marmor 1592. Fortet är indelat i fyra olika sektioner, som var och en omgärdar en innergård. På den tredje innergården, vid foten av en av pelarna på Jai Mandir (spegelpalatset), hittar man den berömda ”magiska blomman”. Beroende på vilken del av målningen man täcker över med handen kan man se en fiskstjärt, en lotusblomma, en kobra som reser sig, en elefantsnabel, svansen på ett lejon, en majskolv eller en skorpion.

Amber Fort, Jaipur

Amberfortet i Jaipur i delstaten Rajasthan i Indien © Shutterstock

|Himejipalatset, Japan

Det smäckra Himejipalatset uppe på berget kallas ibland ”vita hägerns palats” (Hakuro jō eller Shirasagi jō), eftersom det för tankarna till en fågel som är på väg att ta till flykten. Palatset är omgärdat av folksägner, som den om ”den gamla änkestenen”. Enligt sägnen lånade en gammal kvinna ut sin kvarnsten till krigsherren Toyotomi Hideyoshi när han fick slut på material under bygget av palatset, trots att hon behövde stenen för sin verksamhet. Stenen i fråga är utmärkt för nyfikna besökare. Kom hit i början av april, när det världsarvsklassade palatset ramas in av skyar av körsbärsblom.

Himeji Palace, Japan

Himejipalatset i Japan © Shutterstock

|Caernarfon Castle, Wales

Caernarfon Castle är en pampig syn där det speglar sig i floden Seions vatten. De flersidiga tornen uppförda i olikfärgad sten särskiljer det här slottet från andra i Wales. Edvard II kröntes till prins av Wales här 1301, vilket inledde en tradition som har hållits vid liv fram till våra dagar.

Caernarfon Castle, Wales

Caernarfon Castle i Wales, Storbritannien © Shutterstock

|Qusayr Amra, Jordanien

Palatsen som reser sig ur sanden i öknen öster om Jordaniens huvudstad Amman skulle kunna vara hämtade direkt ur någon Star Wars-film. Världsarvet Qusayr Amra, från början av 600-talet, är det mest berömda. Det må se anspråkslöst ut från utsidan, men inne i palatset finns fantastiska fresker; håll utkik efter den konstfulla återgivningen av zodiaken i ångrummets tak i palatsets hamam.

Qusayr Amra, Jordanien

Världsarvet Qusayr Amra i Jordanien © Shutterstock

|Palácio da Pena, Portugal

Ferdinand II lät bygga om ett gammalt kapell i Sintrabergen till det här färgglada sommarslottet 1838. Palácio da Pena går i rött, gult och lila och uppvisar en brokig blandning av arkitekturstilar: nygotik, emanuelstil, nyislamisk stil och nyrenässans.

Palacio da Pena, Sintra, Portugal

Palácio da Pena i staden Sintra i Portugal © Shutterstock

|Katarinapalatset, Ryssland

Rokokopalatset med rikliga förgyllningar i staden Pusjkin, tre mil utanför Sankt Petersburg, uppfördes på uppdrag av Katarina I som sommarpalats för de ryska tsarerna. Katarinapalatset är uppkallat efter kejsarinnan men det var faktiskt hennes dotter, Elisabet, som lät bygga ut den ganska anspråkslösa sommarvillan till den väldiga slottsanläggning vi ser i dag.

Katarinapalatset, Sankt Petersburg, Ryssland

Katarinapalatset utanför Sankt Petersburg © Shutterstock

|Fästningen Qaitbay, Egypten

Fästningen Qaitbay ligger där fyrtornet på Faros, ett av den antika världens sju underverk, låg. Fästningen med sitt imponerande huvudtorn och sina massiva skyddsmurar uppfördes i slutet av 1400-talet av sultan al-Ashraf Qaitbay som kustförsvar mot turkarna.

Qaitbay, Alexandria, Faros, Egypten

Fästningen Qaitbay på ön Faros utanför Alexandria © Shutterstock

|Schloss Oberhofen, Schweiz

Slottet Oberhofen byggdes vid sjön Thuns strand på 1200-talet. I dag rymmer slottet ett museum om traktens historia. Slottet är som vackrast på våren, då det ramas in av grönskande bladverk och blommor, och på vintern, när de snötäckta Bernalperna bildar en storslagen fond.

Schloss Oberhofes, Thun, Schweiz

Schloss Oberhofen vid sjön Thuns strand © Shutterstock

|Potalapalatset, Kina

Potalapalatset ligger på den 130 meter höga Marpo Ri (Röda kullen) och höjer sig över Lhasadalen i Tibet. Det väldiga palatset med sina 1 000 rum, 10 000 helgonaltare och 200 000 statyer har varit Dalai lamas officiella vinterresidens sedan 1600-talet, och är klassat som världsarv av Unesco.

Potalapalatset, Tibet, Kina

Potalapalatset i Tibet, Dalai lamas officiella vinterresidens © Shutterstock

|Château de Chenonceau, Frankrike

Château de Chenonceau, som grenslar floden Cher, är ett av de vackraste slotten i Loiredalen. Renässansslottet som uppfördes 1515–1556 var en gåva från Henrik II till hans mätress, Diane de Poitiers. Diane lät bygga till den karakteristiska bron, men det var kungens gemål, drottning Katarina av Medici, som efter hans död lät uppföra galleriet och balsalen ovanpå.

Château de Chenonceau, Frankrike

Slottet Chenonceau vid floden Cher i Loiredalen © Shutterstock

|Nakhalfortet, Oman

Nakhalfortet har ett av de mest majestätiska lägena av alla borgar i landet, där det reser sig i en frodig oas mitt i Omaniöknen med Jebel Nakhal-bergen som fond. Fortet byggdes och bättrades på under flera hundra år, och klippan som det står på utgör en del av själva byggnaden.

Nakhalfortet,Oman

Nakhalfortet i Omaniöknen i Oman © Shutterstock

|Takeda slottsruin, Japan

Den hisnande ruinen efter Takedaslottet som reser sig 353 meter över havet kallas både ”slottet i himlen” och ”Japans Machu Picchu”. Slottet uppfördes 1441, och övergavs i början av 1600-talet – i dag återstår bara grunden.

Takedaborgen, ruin, borgruin, Japan

Ruinen av Takedaborgen i Japan © Shutterstock

|Neuschwanstein, Tyskland

Det vackra sagoslottet Neuschwanstein i kalksten uppfördes bland de bayerska alperna som en tillflyktsort för den tillbakadragna Ludvig II. I dag är slottet ett av världens mest berömda byggnadsverk, och dess silhuett i nyromansk stil har inspirerat månget sagoslott, bland andra Walt Disneys version av Törnrosas slott.

Neuschwanstein, Tyskland

Ludvig II:s sagoslott Neuschwanstein i de bayerska alperna © Shutterstock