Belgisk choklad, EU-kontor och Waterloo? Belgien har mycket mer att erbjuda! Vi har plockat ut de bästa guldkornen från det här lilla landet, som trots att det ligger så nära fortfarande är ett relativt outforskat resmål.

 

|Manneken Pis i Bryssel

Belgiens nationalikon är den något märkliga statyn av en pojke som kissar. Manneken Pis, en kort promenad från Grand Place, är faktiskt en kopia – originalet från 1600-talet har stulits så många gånger att det nu hålls i säkert förvar i Maison du Roi, där Bryssels stadsmuseum ligger. Statykopian byter klädsel varannan dag. Man kan se de bästa stasserna från hans färgsprakande garderob – inklusive jultomte-, samuraj- och Elvisdräkterna – på stadsmuseet.

Manneken Pis, Bryssel

Manneken Pis © Shutterstock

 

|Slagfälten från första världskriget utanför Ieper

I dag är det ett vykort av pastoral idyll, men mellan 1915 och 1917 var området en frontlinje under första världskriget. Ett antal monument, museer och begravningsplatser hedrar de många män och kvinnor som miste livet i kriget, men det brittiska samväldets krigskyrkogård Tyne Cot är en av de mest kända platserna. Här hedras minnet av närmare 35 000 soldater som saknar egen grav, och i det böljande gröna landskapet står hundratals enkla vita stenar arrangerade i långa rader.

Slagfält utanför Ieper

Krigskyrkogården utanför Ieper © Shutterstock

 

|Nordöstra Brygge

Nordöstra Brygge är den perfekta platsen att uppleva stadens medeltida magi utan att behöva göra det tillsammans med horder av andra turister. Det vackra torget Jan van Eyckplein – som en gång var stadens viktigaste hamn – kantas av mysiga kaféer, och de närbelägna gatorna Spinolarei och Potterierei översållas av anspråkslösa men intressanta museer och kyrkor.

Jan van Eyckplein, Brygge

Staty av Jan van Eyck på torget Jan van Eyckplein i Brygge © Shutterstock

 

|Gentaltaret i Gent

Jan och Hubert van Eycks altarskåp i Sint Baafs-katedralen är ett av de mest inflytelserika konstverken som någonsin skapats. Det innehöll världens första stora oljemålning, med några av de första målade nakenstudierna sedan antiken, och introducerade nya, invecklade konstnärliga tekniker. Men något som imponerar kanske ännu mer är hur det överhuvudtaget lyckats överleva. Skåpet har stulits sex gånger, härjats av ikonoklaster, nedmonterats av Napoleons soldater, nästan ödelagts i en brand och med en hårsmån lyckats undgå att sprängas i luften av en SS-officer. Och ändå, trots allt, bevarats nästan intakt.

Staty av bröderna van Eyck, Gent

Bronsstaty av bröderna van Eyck utanför Sint Baafs-katedralen © Shutterstock

 

|Het Gravensteen i Gent

Den här något bistra borgen byggdes 1180 och var säte för grevarna av Flandern under många århundraden. Den breda vallgraven, de många tornen och de ogenomträngliga murarna avskräckte inkräktare på medeltiden. Senare användes borgen som stadens fängelse. Nu är den återställd till sin forna glans, och dess interiör pryds av rustningar, medeltida vapen och ett tortyrmuseum som får det att vända sig i magen på besökarna.

Het Gravensteen, Gent

Borgen Het Gravensteen © Shutterstock

 

|Katedralen i Antwerpen

Det imponerande tornet på Antwerpens katedral tronar högt över de medeltida gränderna. Det här ståtliga Mariamonumentet uppfördes mellan 1352 och 1521. Det tog 169 år att bygga kyrkan, och tekniskt sett är den inte helt färdigbyggd än – bygget av ett andra torn har skjutits upp på obestämd framtid. En gång i tiden var den rikt utsmyckad med väggmålningar, helgonaltare och altartavlor. Anledningen till dagens mer spartanska framtoning beror till största del på bildstormarnas räder på 1560-talet och på plundringar under franska revolutionen på 1790-talet.

Katedralen i Antwerpen

Vy av Antwerpen med katedralen i blickfånget © Shutterstock

 

|Centre Belge de la Bande Dessinée i Bryssel

Belgien har bidragit med serielegendarer som Tintin, Smurfarna och Spirou, och landets unika bidrag till seriekonsten firas i det här roliga seriemuseet. Här får man följa seriernas historia i Belgien, se hur de skapas och möta 3D-kopior av några av de käraste figurerna. Peyoutställningen har ett smurfhus i mänsklig storlek, och är den perfekta lekplatsen för barn och selfieknäppande vuxna.

En smurffigur

Smurffigur från Peyos berömda serie © Shutterstock

 

|Dinant

Dinant är en av de mest pittoreska städerna i Belgien, omgiven av höga klippor intill floden Maas (Meuse). Runt den lökkupolprydda Notre-Dame-kyrkan och nedanför stadens vördnadsbjudande citadell ligger små vackra hus. Charmiga Dinant är känd för sina utsmyckade koppar- och mässingsarbeten (s.k. dinanderie) och för stadens store son, Adolphe Sax, som uppfann saxofonen.

Dinant, Belgien

Pont Charles de Gaulle över Maasfloden i Dinant © Shutterstock

 

|Burg i Brygge

Brygges vackra kanaler, kullerstensgator och sagoinspirerade torn ser ut som om de vore specialbeställda för en romantisk minisemester. I hjärtat av den här charmiga staden ligger Burg, ett pittoreskt torg omgivet av välkända byggnader, däribland det gotiska Stadhuis (stadshuset) och Heilig Bloedbasiliek, som i sin ägo har en liten flaska som sägs innehålla Kristi blod.

Burg i Brygge

Burgtorget i kvällsbelysning i Brygge © Shutterstock

 

|Knokke-Heist

Belgien kan skryta med en sju mil lång remsa av gnistrande vita sandstränder längs nordsjökusten, översållad av kustorter. Den absolut flottaste av dessa är Knokke-Heist. Den har kallats Belgiens St-Tropez och består av chica konstgallerier, dyra boutiquer och exklusiva golfklubbar som drar till sig ett pengastint klientel. Ät middag på någon av de enastående restaurangerna, prova lyckan på kasinot (prytt av en väggmålning av Magritte!) eller nöj dig med att insupa den storslagna havsutsikten.

Knokke-Heist, Belgien

Nordsjökusten och Knokke-Heist utanför Zeebrugge © Shutterstock

 

|Grand Place i Bryssel

Det här praktfulla torget var under många hundra år Belgiens ekonomiska och administrativa nav. Efter att ha förvandlats till grus efter ett franskt anfall 1695 återuppbyggdes Grand Place i elegant flamländsk barockstil. Torget fick ett angenämt enhetligt utseende, som skiljer det från andra torg i Europa. Det är som allra vackrast när det täcks av tusentals blommor under blomfesten Tapis de Fleurs (blomstermattan), som hålls vartannat år.

Grand Place, Bryssel

Grand Place © Shutterstock

 

|Magrittemuseet i Bryssel

René Magrittes smarta, bisarra och stundom smått obehagliga surrealistmålningar är också bland de mest reproducerade konstverken någonsin. Ungefär 200 av den belgiske konstnärens mest betydande verk ställs ut här, med mästerverk som Återkomsten och Scheherazade jämte mindre kända teckningar, fotografier och skulpturer.

Place Royal, Bryssel

Staty av Gottfrid av Bouillon på Place Royale, där Magrittemuseet ligger (t.v. i bild) © Shutterstock

 

|Rubenshuis i Antwerpen

Hovmålaren Peter Paul Rubens lät bygga det här enorma huset strax efter att han gift sig med sin första fru. Huset utformades efter Rubens egna ritningar och var inte enbart tänkt som bostad – här gjordes också plats för en stor ateljé, där han sedermera skapade över 2000 verk med hjälp av sina assistenter. Den forna konstfabriken är numera en stor konsthall som visar verk av Rubens. Bostadsdelen har rustats upp och inretts för att ge en bild av hur den kan ha sett ut när konstnären bodde där.

Rubenshuis, Antwerpen

Detalj av Rubens hus i Antwerpen © Shutterstock

 

|Leuven

Leuven är Belgiens svar på Oxford – en pittoresk medeltida universitetsstad. Under sina glansdagar på 1500-talet var det här Europas mest prestigefulla lärosäte. I dag domineras staden fortfarande av studenter, som ger den liv och ser till att det finns gott om barer att välja på. Beställ en hantverksöl på något av kaféerna längs Oude Markt och gå på upptäcktsfärd bland stadens historiska gator.

Leuven, Belgien

Fasader i Leuven © Shutterstock

 

|Ardennerna

Det här vidsträckta bergsområdet (som även korsar gränsen mot Frankrike, Luxemburg och Tyskland) är en dröm för vandrare och friluftsentusiaster. Landskapet präglas av dramatiska och långsträckta dalgångar, skogsklädda berg och slingrande floder. Det finns en uppsjö av aktiviteter att sysselsätta sig med – paddla kajak längs floden Semois, utforska de kusliga Han-sur-Lesse-grottorna eller delta i det krävande och 16 mil långa mountainbikeloppet Grand Raid Godefroy.

Ardennerna

Skogsklädda kullen Le Tombeau du Géant i Bouillon, Ardennerna © Shutterstock