Wien bjuder på storslagna byggnader från en rad historiska epoker, varvat med modern arkitektur i en mycket intressant blandning.
Burgtheater
Burg, som wienarna kärleksfullt kallar sin teater, var bland de första teatrarna som byggdes i den tyskspråkiga världen. Gottfried Semper och Carl von Hasenauer ritade den här renässansbyggnaden under en period på 14 år (1874–1888). Om man betraktar teatern över den elegant anlagda Volksgarten ser den ännu mer spektakulär ut.

Secessionsbyggnaden
Den stora vita kubformade Secessionsbyggnaden kallas kärleksfullt för det ”gyllene kålhuvudet” på grund av sin kupol med guldarbeten. Byggnaden ritades vid 1800-talets slut av Joseph Maria Olbrich för att hysa utställningar av avantgardistisk konst. I källarplanet finns Gustav Klimts Beethovenfrisen.

Neues Rathaus
Det nya rådhuset, som ersatte det äldre Altes Rathaus, byggdes mellan 1872 och 1883, och är säte för Wiens kommunfullmäktige och delstatsparlamentet. Byggnaden pryds av nygotiska arkader och statyer av österrikiska storheter. Framsidan domineras av ett väldigt mittorn, som är 100 meter högt och kröns av en 3 meter hög staty av en riddare i rustning.

Hundertwasserhaus
Hundertwasserhaus är ett kommunalt hyreshus som ritades 1985 av konstnären Friedensreich Hundertwasser, som ville rikta ett lekfullt slag mot den i hans ögon själlösa moderna arkitekturen. Byggnaden som består av oregelbundna färgfält och lökkupoler har varit omtvistad ända sedan den uppfördes.

Belvedere
Prins Eugen av Savojens överdådiga sommarpalats ritades av Lukas von Hildebrandt och byggdes i vad som då var de södra utkanterna av Wien. I Övre Belvedere ligger numera museet för österrikisk konst, medan det visas tillfälliga utställningar i Nedre Belvedere och i orangeriet.

Parlamentsbyggnaden
Byggnaden ritades av arkitekten Theophil Hansen i nyklassicistisk stil. Den breda rampen som leder upp till huvudentrén kantas av stora marmorstatyer av grekiska och romerska filosofer. Framför den centrala portiken ligger Athenebrunnen, en fontän som domineras av en staty av Athena, den grekiska vishetsgudinnan.

Schönbrunns slott och park
Det här påkostade slottet av Johann Fischer von Erlach byggdes i en skala som skulle kunna matcha det franska slottet Versailles, och omges av en vacker park. Det 40 meter långa Stora galleriet visar prov på överdådig rokoko med höga fönster, vackra speglar, takkronor och stuckaturer i vitt och guld.

Stephansdom
Wiens mest älskade landmärke är dess katedral – Stefansdomen – som är ett gotiskt mästerstycke i en stad dominerad av barockstilen. Det imponerande taket täcks av närmare 250 000 färggranna kakelplattor.

Wagners bostadshus
Otto Wagners två flerbostadshus (1899) vetter mot floden Wien. Nummer 40 är Majolikahaus, som är utsmyckat med färggranna blommönster – rosa rosor, gröna blad och blå blommor – på glaserat kakel. Nummer 38, på höger sida, pryds av jugendmotiv i guld.

Karlskirche
Johann Fischer von Erlachs eklektiska barockjuvel ståtar med en storslagen kupol, minareter, två kinesiskinspirerade sidopaviljonger och en portik lånad från den klassiska arkitekturen. Kyrkan uppfördes mellan 1715 och 1737 på order av kejsar Karl VI. Avsikten var att visa tacksamhet inför Gud över att Wien befriats från pestutbrottet 1713.

Slottet Hofburg
Hofburg, Wiens forna kejserliga slott, är ett praktfullt byggnadskomplex som breder ut sig över ett stort område i stadskärnan. Den majestätiska, halvcirkelformade Michaelertrakt är huvudingången till slottet, och dess mäktiga kupol med gulddekorationer tronar över Michaelerplatz.

Kunsthistorisches Museum
Det här mäktiga museet i italiensk renässansstil inhyser några av världens främsta samlingar, från nederländska mästare till romerska och grekiska fornminnen. De storslagna kolonnerna, den vackra stuckaturen och de utsmyckade taken utgör en praktfull inramning åt dessa konstskatter.

Staatsoper
Den pampiga nyrenässansbyggnaden, som invigdes 1869, är navet i Wiens blomstrande kulturliv. Här har många världsberömda verk haft sin urpremiär. Om man betraktar den imponerande stenbyggnaden från Ringstrasse framhävs den ursprungliga loggian, som överlevde andra världskriget.

Haas-Haus
Att försöka infoga en modern byggnad precis framför Stefansdomen var en besvärlig uppgift, och staden anförtrodde den åt en av Österrikes ledande arkitekter, Hans Hollein. Resultatet är Haas-Haus från 1990, en glänsande byggnad i glas och blågrön marmor som böjer av elegant mot shoppinggatan Graben.
