Cykeln är ett populärt färdmedel bland Amsterdamborna, och får också lov att ta stor plats i stadsbilden, med många och välmarkerade cykelbanor. Hoja med till några trevliga cykelkvarter!


 

|Floden Amstel

Cykelbanor löper längs den breda floden Amstel och över Magere Brug, den berömda vita träbron som förbinder de båda flodstränderna vid Kerkstraat. Fortsätt söderut, mot mer fridfulla trakter utanför stadskärnan.

Amstel, Amsterdam

Magere Brug över floden Amstel © Shutterstock

 

|Damtorget

Det här livliga torget mitt i Amsterdam domineras av Koninklijk Paleis (som tillhör det nederländska kungahuset) och Nationaal Monument, och har varit skådeplatsen för viktiga evenemang i många hundra år. Vältrafikerade cykelbanor omger torget, men det är förbjudet att cykla över den trafikfria zonen i mitten.

Damtorget, Amsterdam

Damtorget i solnedgång © Shutterstock

 

|Oostelijk Havengebied

Det här gamla hamnområdet, även kallat Eastern Docklands, är i dag känt för sin spretiga mix av modern arkitektur, däribland vetenskaps- och teknikcentret NEMO. Efter det att verksamheten i Amsterdams största hamn lagts ned på 1970-talet ritade några av världens mest innovativa arkitekter nyskapande byggnader och bostadshus i det här området. Cykelbanorna är många och gör att man kan komma den spännande arkitekturen riktigt nära.

Pythonbrug, Amsterdam

Den röda Pythonbrug (cyklister får ta Lage Brug intill) © Shutterstock

 

|De Gooyer-kvarnen

De Gooyer-kvarnen tronar över Nieuwevaartkanalen. Den byggdes 1725 och var den första spannmålskvarnen i Nederländerna som försågs med strömlinjeformade vingar. Den nedre delen av byggnaden, med halmtak och pyttesmå fönster, är numera en privatbostad. Om det kurrar i magen inför nästa etappmål på cykelturen finns det ett trevligt kafé på IJ Brewery intill.

De Gooyer-kvarnen, Amsterdam

De Gooyer-kvarnen © Shutterstock

 

|Grachtengordel

Åk längs de vackra lummiga kanalerna och njut av eleganta gavelhus och charmiga valvbroar i det här området som har utsetts till världsarv. Håll utkik efter krokarna som sitter högt upp på de flesta av husen – de användes en gång till att hissa upp möbler som var för stora för att bäras uppför de smala trapporna.

Grachtengordel, Amsterdam

Kanalhus © Shutterstock

 

|Jordaan

Jordaan är välkänt som den stadsdel där man kan höra klockorna från Westerkerk, och man kan mycket väl höra klockspelet under sin cykeltur. Den här pittoreska härvan av kullerstensgränder och kanaler var en gång arbetarkvarter. I dag ligger här trendiga kaféer, exklusiva konstgallerier och udda affärer.

Jordaan, Amsterdam

Cyklar på en bro i Jordaankvarteren © Shutterstock

 

|Nieuwmarkt

Livliga Nieuwmarkt är porten till Red Light District och Chinatown. Hippa kaféer, coffeeshops och barer kantar torget och utgör perfekta rastplatser för den som behöver vila benen inför nästa sträcka. Försök att hitta en plats med utsikt mot det tornprydda Waag, som var en av stadsportarna i den medeltida staden.

Waag, Amsterdam

Waag © Shutterstock

 

|Prinsengracht

Den längsta av de stora kanalerna i Amsterdam är också en av de vackraste. Den pittoreska Prinsengracht är uppkallad efter prins Vilhelm I av Oranien och kantas av några av stadens största sevärdheter. Håll utkik efter Anne Franks hus och Westerkerk, Amsterdams högsta kyrka, längs vägen.

Prinsengracht, Amsterdam

Bron Lekkeresluis över Prinsengracht © Shutterstock

 

|Spuistraat

Bara några minuters cykelväg från Amsterdams äldsta kvarter ligger den här intressanta gatan som pryds av gatukonst. Det finns knappt någon yta här som undgått graffitikonstnärernas sprayburkar. Konsten är extremt varierad, med allt från oerhört politiska budskap till stadsbilder och djurmotiv.

Graffiti, Amsterdam

Väggkonst i Amsterdam © Shutterstock

 

|Vondelpark

Det här underbara grönområdet lämpar sig väl för cykling. Med 47 hektar park att utforska är det lätt att man blir lite matt – stanna till och vila på någon av parkens många barserveringar och matställen, eller slå dig ned och njut av en konsert på friluftsteatern.

Cyklister i Vondelpark, Amsterdam

Cyklister i Vondelpark © Shutterstock