Med sina praktfulla palats, färggranna kvarter och stillsamma kanaler har Venedig en romantisk charm som är helt unik. Få andra städer har också en lika imponerande rad sevärdheter.

Det är fullt möjligt att hinna se det allra viktigaste under två dagar, med hjälp av vaporetti (båtbussar) och promenader längs de trånga gränderna. Om man lägger till en dag kan man utforska Venedig i ett lugnare tempo.

 

Gondol på Canal Grande i solnedgången
Gondol på Canal Grande i solnedgången © Shutterstock

 

|Två dagar i Venedig

 

Dag 1

Undvik de värsta köerna genom att komma tidigt till Markusplatsen och den storslagna Markuskyrkan med sina glimrande mosaiker.

Och prakten har bara börjat. Fortsätt till det gotiska Dogepalatset, och gå rundturen ”hemliga vägar”. Den leder till fängelsehålorna men också till den enorma rådssalen, Sala del Maggior Consiglio, som pryds av makalösa Tintorettomålningar. Skaffa dig en överblick över staden genom att ta dig högst upp i kampanilen. Härifrån kan man se ända till Alperna. Ät lunch i de gamla stallarna under Dogepalatset.

Venedig är den perfekta staden att promenera i. På eftermiddagen förflyttar man sig västerut, förbi barockkyrkan San Moisè och operahuset La Fenice, och fram till traghetto-färjan vid San Samuele. Åk över kanalen och besök det underbara museet Ca’ Rezzonico, som har 1700-talets Venedig som tema.

På kvällen kan man äta middag på närbelägna torget Campo Santa Margherita, och efter det kanske ta en kvällstur med vaporetto på Canal Grande.

Markusplatsen (Piazza San Marco)
Markusplatsen (Piazza San Marco) © Shutterstock

 

Dag 2

Börja dagen med en dos konst, från antiken på Accademia och från den moderna konstvärlden på Collezione Peggy Guggenheim i Dorsoduro. Pausa med lunch vid vattnet, och insup kanallivet med alla båtar som puttrar förbi på kanalen.

Tidigt på eftermiddagen tar man färjan ut till tre väldigt olika öar: Murano, där Museo del Vetro visar upp makalösa exempel på glasföremål, färgstarka Burano, med Museo del Merlettos traditionella spetsar, och slutligen Torcello, där man kan besöka en kyrka fylld av magnifika mosaiker.

När skymningen faller åker man tillbaka till Markusplatsen för att avrunda de två Venedigdagarna med en kvällstur med gondol eller kanske en kvällspromenad med glass.

Gata med färggranna hus på ön Burano
Gata med färggranna husfasader på ön Burano © Shutterstock

 

|Tre dagar i Venedig

 

Dag 1

Börja tidigt och orientera dig med en vaporetto-tur på Canal Grande. Kliv av vid Markusplatsen och njut av en kopp kaffe till tonerna av orkestermusik, för att så småningom bli redo för en rundtur i Dogepalatset. Här kan man bland annat gå uppför Jättarnas trappa och över Suckarnas bro till Casanovas fängelsecell.

När det närmar sig lunch går man förbi gondolerna som radar upp sig längs vattnet och fortsätter bort från Markusplatsen, för att försöka hitta ett matställe i ett lite lugnare hörn.

Tidig eftermiddag är det dags att besöka den praktfulla Markuskyrkan (glöm inte att förboka!). Missa inte skattkammaren eller balkongen, där man kan se de fyra hästarna och fasadmosaikerna på nära håll.

Härifrån promenerar man sedan längs den berömda shoppinggatan Mercerian bort till Rialtobron och beundrar Canal Grande med sin livliga trafik. Ta sikte på en vinbar (enoteca). Beställ traditionella venetianska cichetti (aptitretare) och en aperitivo före middagen.

Canal Grande, Venedig
Livliga Canal Grande © Shutterstock

 

Dag 2

Inled dagen med en tur till Castelloområdet och Museo Storico Navale. Här intar dogens ceremoniella slup, den guldprydda Bucintoro, en hedersplats.

Promenera sedan till Scuola di San Giorgio degli Schiavoni och beundra Carpaccios fantastiska frismålningar. Besök den gotiska kyrkan Santi Giovanni e Paolo, där 25 doger vilar i monumentala gravar. Campo Santa Maria Formosa är en härlig plats att äta lunch på.

Efter lunchen tar man sig över lagunen till öarna Murano, Torcello och Burano. Kosta på dig ett vackert glasföremål på Murano och beundra de glimrande 1200-talsmosaikerna i Torcellos fridfulla katedral. Fortsätt till Burano, som är en av Venedigs vackraste platser med sina färggranna hus och spetsateljéer. Kanske hungern pockar på? Ät middag på någon av Buranos utmärkta fiskrestauranger.

Typisk bro på ön Murano, Venedig
Typisk bro på ön Murano © Shutterstock

 

Dag 3

Den sista dagen tar man sig till San Polo och kyrkan Santa Maria Gloriosa dei Frari. Här kan man se mästerverk av Tizian och Bellini. Kläm en cappuccino och något sött till innan det är dags att fortsätta till Scuola Grande di San Rocco och dess fantastiska Tintorettomålningar.

Efter en lunch på livfulla Campo San Giacomo dell’Orio går man in i Dorsoduro för att begapa det ståtliga barockpalatset Ca’ Rezzonico. Efter det kan man besöka Accademia och se renässansmästerverk som Carpaccios Ursulasvit. På Collezione Peggy Guggenheim finns målningar av bland andra Picasso, Miró och Kandinsky.

Till kvällen kan man försöka hitta en restaurang vid vattnet, eller så avslutar man resan med en Vivaldikonsert på Chiesa di San Vidal, en av stadens främsta musikscener vid Accademiabron.

Kanal kantad av restauranger i Dorsoduro
Kanal kantad av restauranger i Dorsoduro © Shutterstock

 

Fler Italientips hittar du här!