Tänk semester på hemmaplan, annan ort i Sverige eller något grannland, och kanske ser du framför dig de pittoreska husfasaderna i Gamla stan i Stockholm, den lilla sjöjungfrun i Köpenhamn eller nordliga trakters fjällhedar täckta av glittervit snö.

Men det kan finnas andra intressanta saker att upptäcka bortom det mest självklara och de redan vältrampade huvudstäderna. Här kommer sex alternativ till några välkända skandinaviska turistmål och upplevelser.


 

|1. I stället för ishotellet, testa trädhotellet

Det unika ishotellet i Jukkasjärvi är världsberömt, men även om själva idén kan locka äventyrssinnade tilltalas inte alla av tanken på att bädda ner sig bland is. Lite längre söderut, i den lilla byn Harads intill Luleälven, ligger uppstickaren Treehotel, som är ett fantastiskt alternativ.

Vart och ett av hotellets sju rum, eller trädkojor, är modernt utformade och ligger mitt i den norrbottniska naturen. Här finns allt från det snåriga ”fågelboet” till det spejsiga ”ufot” och den läckra ”spegelkuben”. Släpp loss ditt inre barn utan att tumma på komforten – det finns även en koja med bastu att koppla av i efter en lång dag.

Tallskog, Norrbotten

Tallskogen, en bra plats för återhämtning © Shutterstock

 

|2. I stället för att åka till Lofoten på sommaren, åk dit på vintern

Midnattssolens land lockar tusentals besökare under perioden med magiskt ljusa sommarnätter. Men det undersköna landskapet på de här avlägsna nordnorska öarna är om möjligt ännu vackrare i vinterns mjuka, vita skrud, där de mörka nätterna, spegelblanka sjöarna och snötäckta topparna bildar en perfekt duk till norrskenets målande dans.

När polarnätterna närmar sig sitt slut i mitten av januari och ljuset återvänder, blir solen hängande strax ovanför horisonten under några timmar mitt på dagen och det uppstår ett märkvärdigt färgspel. Upplev skiftningarna när det arktiska blå ljuset förbyts i ett sockervaddsrosa skimmer. Kryp sedan in vid brasan i en trivsam rorbu (se nedan).

Hamnøy, Lofoten

Hamnøy på Lofoten på vintern, med sina sjöbodar (rorbuer) © Shutterstock

 

|3. I stället för Stockholms Michelinkrogar, satsa på Järpen

De svenska krogarna har länge varit omtalade för sin anslående kokkonst, och Sverige har just gått om Danmark i fråga om det totala antalet Michelinstjärnor. Sverige har nu drygt tjugo restauranger med åtminstone en stjärna. Många av dessa restauranger ligger i Stockholm och i Malmö, men en av de tvåstjärniga hittas en bra bit utanför storstadsmyllret och är ett riktigt måste.

På en avskild jämtländsk fjällgård på baksidan av Åreskutan ligger Fäviken Magasinet som lockar matintresserade från hela världen. Här utformas rätterna efter säsongen och smakerna är djupt rotade i skandinavisk tradition. Om man är ute i god tid kan man även norpa något av de fåtal rum som erbjuds och varje morgon vakna till en fantastisk frukost.

Ristafallet, Jämtland

Det vackra Ristafallet är en sevärdhet nära Järpen © Shutterstock

 

|4. I stället för Köpenhamn, upplev intressant arkitektur i Ålborg

Limfjorden mellan nordligaste Danmark och resten av Jylland var en gång en tillflyktsort för vikingatida långskepp och blev senare pulsådern för Ålborgs sjöfart. Handeln dog så småningom ut, men på 1980-talet byggdes hela sjösidan om och återuppstod som stadens kulturcentrum. Det är ett område där moderna arkitekter fått fritt spelrum att släppa ut sin kreativitet och fantasirikedom.

Utzon Center som ritades av Jørn Utzon inkapslar hela hamnområdets tusenåriga historiska arv samtidigt som det för tankarna till arkitektens mest kända skapelse, operahuset i Sydney. Här möter långskeppens fladdrande segel skeppsvarvens industriprägel, och känslan är mycket modern.

Andra måsten i Ålborg är konstmuseet KUNSTEN med modern konst samt Musikkens Hus, utformat för att skapa en perfekt akustik.

Limfjorden och Ålborg

Ålborgs sjösida och Limfjorden © Shutterstock

 

|5. I stället för hundspann, åk på myskoxsafari

Fartfyllda äventyr med hundspann har länge varit ett exotiskt sätt att utforska den fantastiska nordiska naturen på. Det är dock inte längre det enda alternativet för den som vill uppleva regionens natur och djurliv på ett mer äventyrligt sätt.

Bege dig till den makalösa nationalparken Dovrefjell-Sunndalsfjella i Norge, där man kan följa med på en annorlunda tur med mål att få skåda den skygga myskoxen.

Det här fjällområdet med vattenfall, höga toppar och stora gräsvidder är en fantastisk upplevelse vilken årstid som helst. Under vintern kan man få syn på allt från renar till stora kungsörnar samtidigt som man spanar efter dessa magnifika urtidsdjur.

Myskoxar, Dovrefjell

Myskoxar i Dovrefjell i Norge © Shutterstock

 

|6. I stället för Stockholms populäraste konstmuseer, åk till KTH

Stockholm är välfyllt av stora väletablerade konsthallar och museer, men gå en liten bit till och hitta en av de ovanligaste – kärnreaktorn R1.

R1 återfinns på KTH, Kungliga Tekniska högskolan, där den en gång placerades i forskningssyfte och för att bedriva industriell verksamhet. Reaktorn ställdes av på 1970-talet då säkerheten och dess placering i Stockholms innerstad hade börjat ifrågasättas.

Reaktorhallen har nu varit öppen för besökare sedan 2007, och dagens osannolika konsthall har blivit en populär utställningslokal för modern konst och scen för samtida dans.

KTH, Stockholm

Kungliga tekniska högskolan i Stockholm © Shutterstock