Höga berg och djupa dalar, klippformationer och böljande fält, isgrottor och frodig grönska … Det europeiska landskapet är otroligt varierat och bjuder på en överraskande mängd storslagna naturupplevelser.

Matterhorn, Schweiz/Italien

Det mäktiga Matterhorn ligger på gränsen mellan Italien och Schweiz. Toppen som höjer sig över den schweiziska skidorten Zermatt kan ses från nedfarterna, men är som mest majestätisk när man ser den speglas i sjön Stellisees vatten.

Matterhorn
Matterhorn som speglar sig i vattnet © Shutterstock

Kappadokien, Turkiet

De säreget formade klipporna med det passande namnet ”älvskorstenarna” präglar det nästan overkliga landskapet i mellersta Turkiet. Vandra bland toppar och grottor och lär mer om trakten på Göremes fascinerande friluftsmuseum.

Lustiga klippformationer, Kappadokien, Turkiet
”Älvskorstenarna” i Kappadokien © Shutterstock

Vatnajökull, Island

Island är fullt av naturens under, men den här nationalparken är särskilt imponerande. Parken domineras av glaciären Vatnajökull, som har ett enastående grottlikt inre med välvda isblå väggar.

Isgrotta i Vatnajökull, Island
Grottformation i Vatnajökull © Shutterstock

De böljande fälten i Mähren, Tjeckien

Färgade band av grönt, orange och solgult lyser upp de bördiga markerna i Mähren, Tjeckiens främsta vinregion. Bortom fälten och betesmarkerna ligger regionhuvudstaden Brno, med en livaktig kafékultur och en handfull fina museer.

Böljande sädesfält i Tjeckien
Böljande gröna fält i Mähren © Shutterstock

Schwarzwald, Bayern, Tyskland

Den här förtjusande vintergröna skogen har fått sitt namn från att den växte så tät att solens strålar inte kunde tränga ner till marken. I trakterna runt skogen ligger det gott om pittoreska gamla kurorter, och i själva skogen porlar bäckar över mossbelupna stenar, och det finns gott om fina gläntor där man kan ha picknick.

Vattendrag i Schwarzwald i Tyskland
Litet vattenfall i Schwarzwald © Shutterstock

Duerodalen, Portugal

Den vackra dalen som formats av floden Duero täcks av oliv- och mandelträd, och vinodlingar som producerar några av Portugals främsta viner. Det bästa sättet att uppleva områdets storslagna natur är att åka på en båttur på floden.

Odlingar längs Duero i Portugal
Vinodlingar i Duerodalen © Shutterstock

El Sabinar, Hierro, Spanien

Hierro, den minsta av Kanarieöarna, finns ett av Europas mest fascinerande naturfenomen. På den västra sidan av ön står de böjda och knotiga enträden i El Sabinar, som pinats till sin besynnerliga form av atlantvindarna.

Vinpinad en, Hierro
Vindpinad en i El Sabinar © Shutterstock

Cliffs of Moher, Irland

De majestätiska kalkstensklipporna är inte de högsta på Irland, men otvivelaktigt de vackraste. Det åtta kilometer långa klippområdet lockar över en miljon besökare per år, och på besökscentret får man veta mer om traktens spännande geologi, och vilka växter och djur det finns chans att få syn på.

Klipporna i Moher, Irland
Cliffs of Moher © Shutterstock

Norrsken, Lofoten, Norge

Det här flyktiga himlafenomenet är Europas kanske mest fascinerande syn – ett gäckande grönt och rosa sken som uppträder i de allra nordligaste delarna av kontinenten. Norska Lofoten är en perfekt plats att uppleva norrsken på.

Norrsken, Norge
Norrsken i norska Lofoten © Shutterstock

Plitvicesjöarnas nationalpark, Kroatien

Kroatiens vackraste nationalpark är full av spegelblanka sjöar, forsande vattenfall och porlande bäckar med gångbroar och ramas in av djupa skogar. Insup det vackra landskapet till fots eller på en tur med båt.

Plitvicesjöarna, Kroatien
Forsande vattenfall i Plitvicesjöarnas nationalpark © Shutterstock

Gorges du Verdon, Frankrike

Sidorna i den här dramatiska ravinen störtar rakt ner i turkosblått vatten. Djärva klättrare och vandrare griper sig an de branta sidorna, och äventyrslystna badare kan ofta siktas i de lugnare delarna.

Gorges du Verdon-ravinen, Frankrike
Gorges du Verdon © Shutterstock

Trolltunga, Norge

Den dramatiska överhängande klippan på 1 100 meters höjd bjuder på några av Norges vackraste vyer, men den fem timmar långa vandringen upp till toppen är inget för höjdrädda.

Klippan Trolltunga i Norge
Trolltunga © Shutterstock

Lake District, England, Storbritannien

Det gröna Lake District med sina böljande kullar, sina mäktiga berg och, naturligtvis, sina glittrande sjöar, är något av det bästa som den engelska landsbygden har att erbjuda. Latrigg är den lägsta av topparna och bjuder på en angenäm vandring som passar alla i familjen, samtidigt som man belönas med makalös utsikt över Englands mest älskade nationalpark.

Berget Latrigg i Lake Distriict, England
Latrigg, Lake District © Shutterstock

Lipariska öarna, Sicilien, Italien

De här vulkanöarna ligger i Tyrrenska havets djupa blå vatten norr om Sicilien. Ön Lipari har, förutom svarta lavastränder och ett fascinerande vulkanlandskap, även en intressant historia och flera utmärkta restauranger.

Lipariska öarna
Vulkanlandskap på Lipariska öarna © Shutterstock

Toscana, Italien

Gröna ängar (eller gula vetefält) med cypresser här och där är en typisk bild från den här natursköna delen av Italien. När man sett sig mätt på det vackra landskapet kan man bege sig till regionhuvudstaden Florens och njuta av konst och renässansarkitektur i världsklass.

Dimhöljt landskap, Toscana
Toskanskt landskap i dimma © Shutterstock

Giant’s Causeway, Nordirland, Storbritannien

De höga basaltpelarna formar sig till omkring 40 000 sammankopplade hexagonala svarta block, och området är upptaget på Unescos lista över världsarv. Namnet har hämtats från legenden om hur sagohjälten Finn MacCumhaill ska ha använt klipporna som avstamp när han skulle ta sig till Skottland för att möta sin skotska fiende, jätten Benandonner.

Klippformation, Giant's Causeway
Giant’s Causeway © Shutterstock