Sagolika Carcassonne, klipporna i Étretat, lavendelfälten i Provence … Det är svårt att inte bli förtrollad av Frankrikes skönhet. Här kommer femton tips på vackra platser runtom i den franska republiken.


 

|Mont-Saint-Michel

En klippö krönt av tornen från ett spektakulärt kloster – Mont-Saint-Michel reser sig majestätiskt ur det omgivande havet, eller tronar ovanför glänsande sand beroende på tidvattnet. Klostret var ett viktigt vallfartsmål på 1100- och 1200-talen, men förföll efter reformationen och omvandlades till ett fängelse för politiska fångar under franska revolutionen. I dag är ön återigen en hemvist för munkar och ett tillfälligt hem för över två miljoner pilgrimer och turister varje år.

Mont-Saint-Michel
Mont-Saint-Michel © Shutterstock

 

|Hôtel-Dieu, Beaune

Hôtel-Dieu är en praktfull och färggrant kakelprydd byggnad, som uppfördes som sjukhus för de invånare i Beaune som led av fattigdom och svält efter hundraårskriget. I vad som kallades ”de fattigas palats” sköttes huvudavdelningens patienter under ett vidsträckt valvtak och fönster med målade glas. Gudstjänster hölls i kapellet som utsmyckades med Rogier van der Weydens mästerverk Yttersta domen.

Hôtel-Dieu, Beaune
Hôtel-Dieus vackra innergård © Shutterstock

 

|Galerie des Glaces (Spegelgalleriet) på slottet i Versailles

Ljuset flödar in i Ludvig XIV:s makalösa 70 meter långa galleri på slottet i Versailles, för att därefter studsa mot 357 speglar, 43 gnistrande kristallkronor och en spektakulär rad av guldtäckta takfresker. Salen, som i grund och botten var en påkostad form av politisk propaganda, användes av hovfolk och allmänhet som väntade på att få audiens hos den så kallade Solkungen. Här befann de sig helt omgivna av överdådiga möbler och konst som styrkte kungens position som absolut monark.

Spegelsalen, Versailles
Ljuskrona i Spegelgalleriet © Shutterstock

 

|Gorges du Verdon

Gorges du Verdon beskrivs ofta som ett ”franskt Grand Canyon” och är en av Europas mest dramatiska platser. Den smaragdgröna Verdonfloden rinner genom vridna klippformationer och förbi kalkstensberg som stupar 700 meter på vissa ställen. Om man vill ha en känsla för ravinens storlek inleder man dagen vid Point Sublime – alla utsiktsplatsers moder – innan man fortsätter längs nordsidan av floden till Moustiers-Sainte-Marie.

Gorges du Verdon
Gorges du Verdon © Shutterstock

 

|Gordes

Gordes klättrar på en bergsbrant vid Vaucluseplatån. De pittoreska gatorna, eleganta restaurangerna och otroliga vyerna över floderna Sorgue och Calavon har gjort byn till en omtyckt semesterort. Bara en kort biltur bort ligger Abbaye de Sénanque (på bilden), ett romanskt kloster omgivet av lavendelfält. Mellan juni och augusti, då lavendeln blommar, är det här ett av de mest fotograferade landskapen i Provence.

Abbaye de Sénanque
Abbaye de Sénanque © Shutterstock

 

|Bonifacios gamla stadskärna, Korsika

Bonifacios genuesiska citadell från 1100-talet balanserar på en kalkstensklippa som urholkas nedifrån av de dundrande vågorna. Gamla stan är en charmig härva av smala kullerstensgator och gränder där chica boutiquer och finkrogar på senare år flyttat in.

Bonifacio
Vy över Bonifacios gamla stadskärna ovanpå klippan © Shutterstock

 

|Cité de Carcassonne

Carcassonnes anslående blandning av tinnar, vakttorn och försvarsverk med dubbla murar får den restaurerade medeltida stadskärnan att likna ett sagoslott. Staden ligger i korridoren mellan Iberiska halvön och övriga Europa och var en gång en viktig gräns för den franska militärmakten. Men dess betydelse minskade då en ny fransk-spansk gräns drogs på 1600-talet. I dag flockas turisterna den gamla stadskärnan för att utforska de vindlande gränderna och den vackra borgen.

Carcassonne
Muromgärdade Carcassonne © Shutterstock

 

|Palais Idéal du Facteur Cheval

Det märkliga Palais Idéal liknar inte någon annan byggnad och uppfördes med stor precision av brevbäraren Ferdinand Cheval, med byggstenar som han hade samlat ihop under sina utdelningsrundor. Palatset inspirerades av former från naturen och bilder från vykort och tidningar och är omöjligt att försöka kategorisera. Invändigt har Cheval ristat anteckningar på väggarna. Här kan man bland annat läsa en kärnfull summering av hans värv: ”1879–1912: 10 000 dagar, 93 000 timmar, 33 år av slit”.

Palais Idéal du Facteur Cheval
Palais Idéal du Facteur Cheval © Shutterstock

 

|Strasbourgs gamla stadskärna

Strasbourgs medeltida centrum ligger på Grande Île, en ö som omges av floden Ill. Här finns pittoreska korsvirkeshus, trånga kullerstensgränder och en reslig rosa katedral. Ill delar upp sig i flera kanaler i området Petite France, som passar underbart för båtturer. De charmiga husen som ligger här tillhörde en gång garvare och mjölnare, men är i dag tjusiga butiker och restauranger.

Strasbourg
Korsvirkeshus i Strasbourg © Shutterstock

 

|Den japanska trädgården i Giverny

Monets japanska trädgård som har förevigats i måleri och reproducerats på födelsedagstårtor, kakformar och paraplyn över hela världen är värd all berömmelse. Trädgården är bevarad som på konstnärens dagar – ett lapptäcke i lila och grönt, inramat av en mjukt välvd bro och speglat i Frankrikes mest älskade näckrosdamm. Inte ens busslasterna av turistgrupper lyckas störa friden på denna vackra plats.

Japanska trädgården, Giverny
Japanska trädgården i Monets trädgård © Shutterstock

 

|Sainte-Chapelle i Paris

På medeltiden kallade de kristna Sainte-Chapelle för ”porten till himlen”, och när man går in förstår man varför. Ljuset bryts genom de skyhöga glasmålningarna, och de mångskiftande färgerna glimrar mot det stjärnbeströdda taket. Ludvig IX byggde kapellet för sin krucifixsamling. Det är fortfarande, på många sätt, ett gigantiskt relikskrin med sina juvelliknande fönster och förgyllda murverk som skyddar de heliga artefakterna inuti.

Sainte-Chapelle
Glasmålningarna i Sainte-Chapelle © Shutterstock

 

|Château de Chenonceau

På en holme i den långsamma floden Cher ligger det vackraste av alla slott i Loiredalen: Château de Chenonceau. Slottet är ett mästerverk i fransk renässans och kallas ofta ”Château des femmes” efter raden av mäktiga franska adelskvinnor som har bott här och påverkat dess anmärkningsvärda form.

Château de Chenonceau
Château de Chenonceau i Loiredalen © Shutterstock

 

|Rocamadour

Rocamadour är en makalös syn där den ligger klistrad vid en bergssida i Alzoudalen. I århundraden har pilgrimer lockats till byn av en 1100-talsstaty av den svarta madonnan och barnet, som förvaras i Chapelle Saint-Michel och lär ha mirakulösa krafter. Rocamadour är fortfarande en betydelsefull religiös plats, men antalet turister har sedan länge gått om antalet pilgrimer, och turisterna kommer ofta bara för att beundra byns bländande omgivningar.

RocamadourRocamadour © Shutterstock

 

|Annecy

Annecy, som ligger i utkanten av en turkosglittrande sjö och omges av snötäckta berg, brukar kallas ”Alpernas Venedig”. Den medeltida stadskärnan uppfördes runt kanaler med pastellfärgade hus och arkader och pryds av ändlöst med blomsterfyllda balkonger. Två sevärdheter är Palais de l’Isle, ett gammalt 1100-talsfängelse mitt i Thioukanalen, och det tornprydda Château d’Annecy.

Annecy
Gamla delen av Annecy © Shutterstock

 

|Étretats klippor

Badorten Étretat ramas in av två spektakulära vita klippor: Falaise d’Aval och Falaise d’Amont. Århundraden av erosion från havet och en underjordisk flod har skulpterat delar av klipporna till dramatiska former, som har fångat fantasin hos åtskilliga konstnärer och författare. Gustave Courbet och Claude Monet återvände hit gång på gång för att måla ljusets lekfulla spel mot de kritvita formationerna, och Guy de Maupassant liknade en gång ett av de tre klippvalven, Porte d’Amont, vid en elefant som doppar snabeln i vattnet.

Étretat
Étretat © Shutterstock