I Spaniens pampiga huvudstad kan man njuta av konst, arkitektur, mat och kultur nästan alla tider på dygnet. Här följer några tips på väldigt spanska saker att se och göra när man är i Madrid, staden som har rykte om sig att aldrig sova.

Palacio Real från insidan

Det stora och överdådiga Palacio Real (kungliga slottet) byggdes för att väcka beundran, och slottet används än i dag för representation. Över hälften av rummen och salarna, som är slösande inredda med sidentapeter och fulla av ovärderliga föremål och konstverk, är öppna för allmänheten.

Palacio Real,Madrid
Slottsparken, Palacio Real © Shutterstock

Casa de Cisneros, Plaza de la Villa

Det här torget, som ligger i ett av Madrids äldsta kvarter, har varit säte för den lokala regeringen sedan medeltiden. Det pampiga palatset på torgets södra sida är Casa de Cisneros, som uppfördes i platereskstil åt en av Spaniens mäktigaste familjer 1537.

Casa de Cisneros, Madrid
Casa de Cisneros © Shutterstock

Den 3 maj 1808 i Madrid (Francisco de Goya, 1814), Pradomuseet

Den dramatiska målningen på Pradomuseet av en av Spaniens mest produktiva konstnärer berättar om en hemsk tid i landets historia. Goya skildrar avrättningen av ledarna för den olycksaliga resningen mot fransmännen i början av 1800-talet. När Napoleons styrkor tog kontroll över allt fler områden i Spanien väckte det en våg av uppror, men revolterna slogs ner och frihetskämparna slaktades brutalt.

Staty av Francisco de Goya
Staty av Goya utanför Pradomuseet © Shutterstock

Fiesta de San Isidro

Madrids skyddshelgon firas med ett festtåg till kyrkan Ermita de San Isidro. Madridbor i folkdräkt, tivolin, blåsorkestrar och olika sportevenemang är traditionella inslag i festligheterna. De cabezudos (”stora huvuden”) som bärs runt av deltagare i paraden bär ibland likheter med helgonet själv.

Cabezudos, jättehuvuden
”Cabezudos” under en fiesta © Shutterstock

Cocido madrileño

Ett besök i den spanska huvudstaden kräver att man provar den här klassiska rätten, som härstammar från en tid då arbetarklassens hemmafruar hade en gryta puttrande på spisen och slängde i vad som fanns till hands. Dagens cocido kan innehålla kikärter, grisfötter, blodkorv, nötkött och grönsaker.

Cocido madrileno
Den berömda rätten ”cocido madrileño” © Shutterstock

Azulejos

Konstfullt målade kakelplattor är en vanlig syn i Madrid. De dekorativa plattorna som har anor från 1200-talet och influenser från romersk mosaik pryder allsköns byggnader, från historiska byggnadsverk och bostadshus till mer prosaiska barer och restauranger.

Traditionellt spansk målat kakel
Azulejos © Shutterstock

Jakobs dröm (Jusepe de Ribera, 1639), Pradomuseet

Trots att Ribera tillbringade en stor del av sitt konstnärsliv i Italien, betraktas han som en av Spaniens största målare, och många av hans verk förvärvades av mecenater i Madrid. Den här berömda målningen som finns att beskåda på Pradomuseet skildrar en scen ur gamla testamentet: Jakob som betraktar en stege som går från jorden upp till himlen – en symbol för Kristi ankomst.

Pradomuseet, Madrid
Museo del Prado © Shutterstock

Kybelefontänen

Fontänen mitt på Plaza de Cibeles föreställer modergudinnan som åker i en vagn dragen av två lejon och är ett av Madrids kanske mest kända monument.

Kybelefontänen på kvällen
Kybelefontänen på kvällen © Shutterstock

”La hora de vermut”

Två väldigt spanska godsaker som passar utmärkt ihop är vermouth och gröna oliver. Njut av dem båda under ”la hora de vermut” (”vermouthtimmen”) som traditionellt infaller mitt på dagen, alldeles före lunch.

"la hora de vermut"
Vermouth och oliver © Shutterstock

Semana Santa (påsken)

De tre dagarna före påskafton präglas av högtidliga, religiösa processioner. På skärtorsdagen bärs det heliga korset och en Kristusstaty genom stadens gator av botgörare iförda traditionella spetsiga huvor och med kedjor runt vristerna.

Botgörare, Semana Santa
Processionsdeltagare under Semana Santa © Shutterstock

Las Meninas (Hovdamerna; Diego Velázquez, 1656), Pradomuseet

Velázquez var en av de främsta målarna under den spanska guldåldern, och han skapade ett stort antal mästerverk. I en av hans mest berömda målningar ses prinsessan Margarita omgiven av sina två hovdamer, medan konstnären själv står redo med penseln i hand.

Staty av målaren Velázquez, pensel i hand
Staty av Velázquez utanför Pradomuseet © Shutterstock

Monumentet över Alfons XII, Parque del Retiro

En gång i tiden var Retiroparken kungens privata park, men i dag är den vackra parken en källa till glädje för alla Madridbor. Det väldiga monumentet som kantar den lilla sjön ritades 1898, som ett trotsigt svar på Spaniens förödmjukande nederlag på Kuba under det spansk-amerikanska kriget – det uppfördes dock inte förrän 1922.

Monument, Parque del Retiro
Alfons XII-monumentet, Retiroparken © Shutterstock