Den bästa musiken förtjänar också den bästa inramningen, vare sig det är ett ärevördigt operahus som upplevt några av de mest sublima ljud som någonsin skapats, eller en toppmodern konserthall med trendig arkitektur. Du hittar båda delarna i vår lista över världens främsta konserthus för klassisk musik.

1. Teatro alla Scala, Milano

Överdådiga La Scala, med röd sammet, ljuskronor och förgyllda loger, har alltsedan invigningen 1778 till ljudet av Antonio Salieris Europa Riconosciuta varit scen för några av den italienska operans främsta händelser.

Giuseppe Verdis Nabucco, Otello och Falstaff är bara några av de operor som har haft urpremiär här, och La Scala är än i dag Italiens ledande operahus med baletter, konserter och opera i världsklass.

Teatro alla scala
Teatro alla Scala © Shutterstock

2. Royal Albert Hall, London

Världens största klassiska musikevenemang, BBC Proms, hålls varje sommar i Royal Albert Hall. Det fantastiska, cirkelrunda konserthuset invigdes av drottning Victoria 1871, som en hyllning till hennes bortgångne make.

Londons Royal Albert Hall är värd för hundratals evenemang under året – även tennisturneringen Grand Slam – men det är BBC Proms som är årets höjdpunkt.

Det åtta veckor långa sommarevenemanget lockar den klassiska musikvärlden till London för förstklassiga konserter som är något av det bästa som staden har att erbjuda.

Royal Albert Hall i London
Royal Albert Hall © Shutterstock

Philharmonie, Berlin

Det ljusgula huset som påminner om ett tält i formen orsakade en del problem när det byggdes i dåvarande Västberlin, 1963.

Philharmonie med sina stora, till synes svävande bågar av säten i en oregelbunden cirkel runt scenen var djärv på sin tid – sedan dess har arkitekten Hans Scharouns vision blivit standard vid utformningen av moderna konsertsalar.

Sedan 2002 har hemmaorkestern Berliner Philharmoniker letts av Sir Simon Rattle.

Berlin PhilharmoniePhilharmonie, Berlin © Shutterstock

4. Sydneys operahus, Sydney

Den danske arkitekten Jørn Utzons djärva form, som liknar en samling väldiga nunnedok, eller en ström av betongvågor, har fått många att tappa hakan sedan invigningen 1973.

Det finns sju olika konsertlokaler i den uppseendeväckande byggnaden i Sydneys hamn, men den största konsertsalen, med plats för 2500 personer, är nummer ett för såväl musiker som publik.

Operahuset i SydneyOperahuset i Sydney © Shutterstock

5. Carnegie Hall, New York

Det väldiga Carnegie Hall, uppfört mitt på Manhattan 1891, är fortfarande en av de mest prestigefyllda scenerna för klassisk musik.

Det var väldigt prestigefyllt redan från början, och det krävdes inte mycket övertalning för att locka Tjajkovskij att resa från Ryssland till New York för att vara gästdirigent under invigningskonserterna.

Den stora salen, uppkallad efter violinisten Isaac Stern, är en storslagen uppenbarelse i vitt och guld, med ett tak som lätt kan orsaka nackspärr, och berömd för sin utmärkta akustik.

Carnegie Hall i New York
Carnegie Hall  © Shutterstock

6. Musikverein, Wien

Den guldglittrande byggnaden från 1870 ritades av den danske arkitekten Theophil Hansen, långt innan man studerade akustik så vetenskapligt som man gör i dag.

På något sätt blir ljudet som skapas i den skokartongslika byggnaden ett av de främsta i världen, vilket gör det här till en utmärkt hemmascen för Wiens filharmoniker.

Musikverein i Wien

Musikverein i Wien © Shutterstock

7. Konsertsalen på Kultur- und Kongresszentrum, Luzern

Den här eleganta glasskapelsen ritad av parisiska arkitekten Jean Nouvel invigdes 1998, och ligger i en förtrollande miljö vid Luzernsjön, inramad av majestätiska berg.

Det som gör att byggnaden vid vattnet sticker ut är den efterklangskammare som omsluter den, och som justerar ljudet efter typen av musik. Resultatet är en häpnadsväckande tydlighet och skärpa i ljudet.


© Shutterstock

8. Bridgewater Hall, Manchester

När den här kolossala skapelsen i glas och betong höll på att byggas 1996, exploderade en IRA-bomb i centrala Manchester – men byggnaden var så solid att byggnadsarbetarna inte märkte någonting av bomben.

Bridgewater Hall vilar på närmare 300 jordbävningssäkra isoleringslager, som ger ett kristallklart ljud opåverkat av yttre vibrationer.

Även om auditoriet – som är hemmascen för Halle Orchestra, BBC Philharmonic Orchestra och Manchester Camerata – rymmer upp till 2400 personer, präglas det av en överraskande intim känsla.

9. Concertgebouw, Amsterdam

Detta ståtliga konserthus – ”concertgebouw” på nederländska – är ytterligare ett exempel på hur 1800-talets arkitekter lyckats skapa en vacker byggnad som även hade utmärkt akustik.

Läran om akustiken var då fortfarande ett mysterium, och det är ett lika stort mysterium i dag hur de nederländska arkitekterna lyckades så väl med den biten.

På 1980-talet upptäcktes det att Concertgebouworkesterns hemmascen höll på att sjunka, eftersom grunden var i mycket dåligt skick, och det krävdes stora renoverings- och räddningsarbeten.

Concertgebouw Amsterdam
Concertgebouw Amsterdam © Shutterstock

10. Symphony Hall, Boston

När Bostons eleganta Symphony Hall stod klar år 1900 var läran om akustik inte längre ett oförklarligt mysterium, mycket tack vare Wallace Clement Sabine, som var professor i fysik vid Harvard University.

Sabine hade studerat hur ljud studsar i ett rum, och kunde använda sin kunskap vid utformningen av den rektangulära konsertsalen som var inspirerad av Gewandhaus i Leipzig (vilken tyvärr förstördes under andra världskriget).

Boston Symphony Orchestras hemmascen är än i dag ett av världens förnämsta konserthus.

Klassisk musikMusik © Shutterstock